Нямаме интерес да укриваме никого
Нямаме интерес да укриваме никого / netinfo

Главният секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Илия Илиев коментира актуални теми, свързани с работата на МВР

Като чисто съвпадение ли да приемаме, че точно в решаващите месеци, когато от нас се очаква борба с корупцията по високите етажи на властта, МВР разследва за корупция един от главните си комисари, шеф на пожарната от 12 години?

Вижте, специално говорим за главен комисар Кирил Войнов. Има сигнали, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи от месец април тая година. Те касаят сигнали, които са за нарушения, извършени от главен комисар Войнов в неговата служебна дейност. Аз не искам преди приключване на проверките, тъй като по новото законодателство и новия закон, който влезе в сила, както и правилника към него, държавните служители, които се проверяват в тоя ред, се извършват. . . се подписва заповед от министъра за отстраняване от длъжност за времето, за което се извършват тия проверки.

Така че да говорим изпреварващо. . . дали това ще се потвърди, дали няма да се потвърди, смятам, че е доста рано. Аз предлагам да изчакаме, нека да приключат проверките. Със заповедта на министъра е определена комисия, която проверява всички тия сигнали. И след като приключи проверката, резултатите ще бъдат обявени. Тя ще бъде, предполагам, във, трябва да бъде в две посоки. Едното е за допуснати административни нарушения, за които се вземат съответните дисциплинарни мерки, а ако те са драстични, дори може да се стигне и до съответно предложение до Министерския съвет и до президента, разбира се, за указ за освобождаване от длъжност.

А ако в проверките се окаже, че има нарушения, които граничат с престъпления, материалите биват окомплектовани и изпратени в съответната военна прокуратура, за да може да се търси и наказателна такава, тъй като нашето министерство може само да работи по административни нарушения, съответно да търсим дисциплинарни наказания.

Но според мен е много рано отсега да коментираме дали тия сигнали ще бъдат потвърдени, дали те ще бъдат в частта, в която са изнесени, дали е така, или не. Аз смятам, че е много рано да петним името на г-н Войнов, нека просто да приключат нещата.

Г-н главен комисар, нали не бъркам, че спецекипът във вътрешното министерство, който разследва Кирил Войнов, ръководите Вие?

Значи, моя е заповедта, а директорът на дирекция "Инспекторат" е председател на комисията, съответно има ръководни служители и зам.-директори на дирекции, които са от останалите служби, от дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Финансово-ресурсно осигуряване" и тия дирекции, които имат отношение по изнесеното в сигналите. А заповедта е моя, разбира се.

Питам ви, питам ви, защото интерпретациите са различни и защото публикациите твърдят, че вече една от проверките срещу Войнов е приключила. Вероятно сте имали възможност да видите пресата какво публикува - че той е ползвал служители на пожарната да загради вилата на дъщеря му в Приморско и получавал хонорари от Варненския университет. Моля Ви да изясните поне това ли са нарушенията, или имате конкретни доказателства за сериозни нарушения и данни за корупция? Той твърди, че бива проверяван по анонимки.

Първият сигнал, който дойде през, аз ви казах, април месец, значи, там имахме, така, просто той приключи като проверка. И там имаше изнесени данни от резултатите от проверката. Но впоследствие на, тъй като всеки един има право на възражение, на г-н Войнов му бе дадена възможността той да си напише възражение по резултата от проверката.

В тоя период постъпиха още два сигнала. Значи, мога да кажа, че има и анонимни, но в по-голямата част те не са анонимни, тъй като там има изписани лица и имена с фамилии, които подават тия сигнали. Така че не всички са анонимни. В периода на, на

работата по първата проверка дойдоха още два сигнала, които се проверяват в момента и които със заповед на министъра, тъй като то е в неговите правомощия, ген. Войнов е отстранен от длъжността, за да може да. . . просто проверката да бъде обективна и да бъде приключена в кратки срокове.

А моята длъжност позволява да определя комисията и с моя заповед тая комисия да извърши проверката в сроковете, които са определени, съответно в съответния ред да бъде докладвано. Така че не всички сигнали са анонимни. Част от сигналите са си с изписани фамилиите и имената на хората, които ги подават.

И пак казвам, рано е, рано е да направим някакво заключение. Не искам да, така, в самото начало на проверките, преди тяхното приключване, това, което казвате - да, има такива сигнали, които са подавани, но това е въпрос на проверка, това е въпрос на разговори с хора, беседи, съответно снемане на обяснения, документи, фактури, доказване на тия сигнали и т.н.

Аз разбирам ситуацията, в която се намирате, и не искам в никакъв случай да издавате информация, която сега се проверява. Но все пак, ако трябва да обобщим, за да няма интерпретации по темата, пари ли е получавал например, за да разреши повторното отваряне на печалната дискотека "Индиго", има ли изобщо сериозни сигнали за корупция срещу него в този смисъл?

Значи, конкретно за "Индиго", там има заведено съдебно дело. По "Индиго" има, в смисъл съдът е тоя, който ще каже дали действително пожарната или служителите на пожарната и дали персонално г-н Войнов има някакво, някакво нарушение или нещо е престъпил закона, но това ще го каже съдът, тъй като има съдебно дело, аз не мога да го коментирам. А и решението на съда е безпристрастно, предполагам, съдията ще прецени, който е в съдебния състав.

Но сигналите, които са при нас, те не са за получаване на. . . и никъде не е писано, че ген. Войнов е взимал пари. Значи, те са от поредицата за извършени от него нарушения. Оттук нататък е ролята на проверяващите да изчистят тоя момент, дали тук се касае за корупционно действие, вземане на пари, дали други, други такива неща, които са свързани с доказване на евентуално някаква дейност от ген. Войнов. Не може, много е рано да се каже, че е взимал пари ген. Войнов или че ген. Войнов е корумпиран. Пак ви казвам, нека да не бързаме, нека да го обобщим в тоя ред, в който аз ви моля, и нека слушателите да го чуят, нека да приключи проверката, аз съм убеден, че нищо няма да бъде скрито от обществото и то ще разбере.

Съобразяваме се с вашата молба. Сега да поговорим за разбитата от МВР престъпна група, изработвала фалшиви банкови карти. Има ли данни магистрати да са покровителствали фалшификаторите, след като в групата са замесени децата на съдийка от Силистра и заместник окръжния прокурор в града?

Сега, за това, което аз дадох информация достатъчно на пресконференцията, искам пак да повторя и за вашите слушатели, тъй като не всички са имали възможност да гледат. Значи, тук се касае за една група от лица от Силистра, които ние наблюдаваме от 2003 г., съответно от септември 2005 започнахме отново работа по тая група. Това го правим съвместно с нашите партньори от Германия, Италия, Австрия, Белгия, Франция и Испания. Тая група се занимава именно с изготвяне на фалшиви кредитни карти, тяхното разпространение в страната и в страните от Европейския съюз, където, сега, смятам, че не е необходимо да казвам механизмите какви са на източване на кредитните карти.

Относно магистратите, г-н Ситнилски смятам, че, така, каза своето мнение и мнението на прокуратурата, тъй като ние работим под контрола на Върховната касационна прокуратура. Всички тия материали, които разполагаме с тях, това, което разполагаме от нашите партньори от европейските държави, които изредих преди малко, тая информация е набрана, събраните материали бяха докладвани във Върховната касационна прокуратура. Ние сме отишли на тия обиски, претърсване и изземване с разрешение на Софийския градски съд. Така че при нас нещата са законосъобразни.

За участие на магистрати аз смятам, че никой досега не е казвал нищо, нито от службите на МВР, нито от прокуратурата. А по лицата, по които работим, обаче ние разполагаме с данни, които във времето сега трябва да доразвием и да приключим, като дознанието да приключи със съответно повдигане на обвинение.

Искам още нещо да кажа, че тук се касае за доказване на паричните потоци, които са идвали от европейските държави, които ние вече в рамките на съдебната поръчка ще искаме официално от нашите партньори от европейските държави да изпратят това, което се е случвало в техните държави, съответно да търсим и тия парични потоци, които са дошли в България, как са разходвани, за какво са разходвани и съответно доказване на имуществата на тия лица. Така че ни предстои много работа.

Но за магистратите аз не смятам да коментирам, дори и тогава казах, че не мога да коментирам магистрати, не мога да кажа тяхно участие има ли, няма ли, доколко те са запознати, доколко не са. Това е въпрос в процеса на дознанието, което върви напред. Имам уговорката и това, което и с г-н Ситнилски разговаряхме, е, че има ли такива данни, прокуратурата ще ги оповести. Нямаме интерес да укриваме никого.

Г-н главен комисар, питам ви за евентуална връзка на магистрати с тази група, защото, докато вие се изказвате деликатно по темата, в изявление обискираната съдия Анелия Великова заявява, че полицията прави опит с тази си операция да дискредитира съдебната система.

Значи, изобщо не го приемам като теза, че ние дискредитираме съдебната система. Аз смятам, че в тая държава всички сме равни пред закона. Така че, работейки по обектите, работейки с нашите партньори, между другото процесуално-следствените действия се провеждат от дознатели, съответно спазен е целият ред, който е необходим, за искане разрешение и т.н. Аз не виждам защо МВР нещо иска да дискредитира.

Ние работим по информацията, работим по обектите. Работим по техните адреси, работим и търсим съответно доказателства по доказване на престъпна дейност. Не съм съгласен, че искаме да дискредитираме когото и да било. Нима ние не правим обиски в домове на наши колеги полицаи и колко имаме уволнени от началото на годината или предната година?

Това не може да се каже, че е дискредитиране от наша страна на наши служители или дискредитиране на служители на МВР, било то офицери или сержанти. Смятам, че, това не го приемам като теза - да дискредитираме съдебната система. В държавата трябва всички да сме равни пред закона, независимо кой кой е, поне това е мое мнение.

Същият съдия Анелия Великова ви обвини в процесуални нарушения в този случай, в това, че на един от задържаните е отказан контакт с адвокат. Изобщо ще правите ли проверка за това, доколко дознателите са работили на ръба на закона, да кажем, и ако се окаже превишаване на права от страна на полицията, как ще действате? Защото нейното заявление е категорично. Нямало е печат върху заповедта, обискирани са домове, където това не трябвало да се случва, и на единия от задържаните изобщо е отказан контакт с адвокат.

Аз смятам да отговоря така и да приключим темата. Ние сме действали под ръководството на Върховната касационна прокуратура с разрешение на Софийската градска прокуратура. Ако г-жа Великова смята, че има нарушения, аз ще я помоля писмено да бъдат депозирани до мен, за да може съответно да извърша и някаква проверка. Аз не съм участвал в обиските, аз не съм давал указания съответно на дознателите. Това са извършили компетентните органи от прокуратурата и съда. Така че, ако смята г-жа Великова, че има нарушения, процесуални, нека да ги изпише писмено до мен, така че ще извършим проверка, няма никакъв проблем.

Сега да поговорим за другата тема от седмицата. Имате ли данни за връзка между задържания през седмицата в Испания 3 тона кокаин и случая на остров Мартиника, в който също бяха замесени българи?

Значи, вижте, това е една тема, която не можем да я изкажем в рамките на едно предаване. Това е дълга тема за участието на нашето министерство в международните операции и разбиването на наркоканалите. Разбира се, че имаме какво да кажем по темата, и разбира се, че има какво да кажем и по операцията. Но производството, транспортирането и разпространението на наркотични вещества са престъпления, които

се преследват и наказват в целия свят. Каналите за наркотици са факт в миналото и настоящето. Тези престъпления се характеризират със своя трансграничен характер, перфектна организация и пълно взаимодействие между престъпните групи, които целят натрупване на бързи мръсни пари. Съответно говорим, може да говорим в тая посока и за прането на пари.

За периода от септември досега са извършени, горе-долу ние сме работили по 20 съвместни операции с европейските държави и те са по направление наркотици, по направление трафик на хора, по направление неистински документи, неистински парични знаци и т.н., като специално по наркотиците имаме операция "Дръгстор", това е с дирекция "Антидрога", Италия, тя е точно за пресичане на доставки за разпространение на кокаин в областта на Неапол и във. . . от Колумбия.

Информацията, която касае тоя канал на наркотиците от Колумбия за Испания, в по-голямата част е българска и може би затова и ние тук, в България, получаваме. . . можем да кажем, че част от тия поръчкови убийства, въпреки че в НПК няма думата поръчкови, но част от убийствата, които са показни, са извършени във, според мен част от това са извършени в тая посока, че ние противодействаме, и то доста успешно, по разбиването на тия наркоканали, а сами разбирате, че тук става въпрос за много пари.

Така че операцията, която бе извършена във. . . преди известно време ние пред вас казахме и за "Елвис", който бе проведен съвместно с италианците, където бяха

задържани 33 български лица, предстои тяхното екстрадиране. В случая, в случая става въпрос, че на 30 май 2006 г. в 13.15 часа са заловени 3 тона кокаин, намиращи се на яхтата "Океански вятър", плаваща под испански. . . плаваща в испански води под американски флаг и регистрирана в Амстердам. Задържани са трима българи и един турски гражданин.

Съответно информацията и обемът на информация, който е разменян, това е точно между нашите служби, на Министерството на вътрешните работи и службите на Испания. Яхтата е част от функциониращ канал за трафик на кокаин през, чрез плавателни съдове, който минава от Южна Америка за Европа, който се наблюдава от, както казах, от българските и испанските специални служби от месец септември 2005 г.

Ако си спомняте, месец февруари 2005 г. също по тоя обмен на информация и по следене на тоя канал бяха задържани в Испания и иззети 956 кг кокаин, чийто трафик е бил организиран от същата престъпна група. Извършеното залавяне на 3 тона кокаин е в резултат на непрекъснатия обмен на информация между двете служби и ползотворното сътрудничество на МВР с Кралство Испания. Смятам, че те огласиха по същия начин нашата, нашето добро взаимодействие.

В момента текат още няколко съвместни такива операции, за което смятам, че другата седмица, сряда или четвъртък, ще бъде обявен още един такъв наш съвместен резултат. В тая област мога да кажа, че имаме доста добро сътрудничество. Смятам, че нашите партньори, с които работим доста добре, оценяват и пред мен винаги са изказвали благодарност за добрата стиковка и добрата работа на нашите оперативни служби. Информацията, с която захранваме и Европол, е достатъчна, за да се извършват такива успешни операции в Европейския съюз.

Казвате, че през следващата седмица отново ще има резултат от съвместна операция. Дайте, моля ви, повече яснота.

В тая тема специално, за това, което в момента тече, не искам да коментирам, тъй като се съобразявам и с молбата на нашите партньори. Но в сряда или четвъртък ще бъдете уведомени за всичко, което се случва. Може би това ще бъде дадено като сигнал от съответната държава, с която работим заедно.

Може ли да се търси пряка връзка между хората, замесени в контрабандния канал на трите тона кокаин, разкрити на яхтата в испански териториални води, и разкрития случай на остров Мартиника преди известно време? Знаете ли, питам Ви така, защото се твърди, че зад разбития канал стои родна престъпна групировка с влиятелен гарант, отново българин.

Вижте, аз отново ще си позволя да бъда деликатен по темата. Тук се касае за оперативна работа, тук се касае за оперативен обмен на информация. Аз смятам, че достатъчно казах по темата и смятам, че това е напълно разбираемо от всички ваши слушатели, че когато оперативно се работи, не би трябвало много да се говори. Аз не съм привърженик на много анализи, които трябва да се правят. Разбира се, че има връзка между наркоканалите, разбира се, че има връзка и за показните убийства, които се случва с наркоканалите. Където има много пари, където има пране на пари, където има пресичане на канали и губене на такива пари, безспорно има и елемента на ликвидиране на част от участниците в тези канали. Има наши, и аз това не го крия, много пъти съм го казвал, има наши престъпни групи, които работят много сериозно в европейските страни, които част от тях са в България, останалата част са в европейските държави, които работят, за разлика от нас, спазвайки каноните, спазвайки законността, те работят по съвсем простички схеми с разговори, бързи реакции и т.н. И именно оттук изхождам от това и смятам, че ние добре работим с нашите партньори, тъй като им съдействаме именно в разбиването на тези канали там, където участват наши граждани. И смятам, че това е задължение и на другите европейски държави - съответно да бъдем, както и те ни уведомяват, да бъдем уведомявани съответно какво се случва при тях, за да може да реагираме ние тук, в България.

С още един въпрос ще Ви помоля да останем на тази тема и приключваме, защото категорично заявявате тази връзка, за която, разбира се, всички предполагаме за неутрализиране на контрабандните канали, свързано с показните убийства у нас. Всъщност не на шега след задържането на кокаина на остров Мартиника, оттогава досега показно убийство в България за щастие е нямало. Има ли опасност от развитие в този смисъл, работи ли МВР по такава информация?

От началото на годината предприехме един нов курс на организация на работа и нов курс на приключване на нещата и той е именно да бъдат проактивно и изпреварващо. Аз мисля, че в Петрич казах, че петият случай, в който ние разкрихме незаконно оръжие в страната, петият случай беше в Петрич, фактически ние можеше да направим и друго. Можеше да видим това оръжие, неговия път, докъде ще стигне, кой ще е -крайният потребител. Но в този случай ние просто може да допуснем и нещо друго - да стане едно убийство, което впоследствие да ни тежи. И затова от Нова година насам работим проактивно и изпреварващо. Тогава, когато получим сигнала, в получаването на сигнала, отработваме го за кратък период и тръгваме към реализация. Не казвам, че това е. . . тези пет случая ще спрат убийства в България или че в България повече няма да има убийства. Значи, нека да бъда правилно разбран, това никой не може да го гарантира, какъвто и да е той, но смятам, че с тези пет реализации, с тези пет изпреварващи наши реакции сме предотвратили поне 5 опита за убийство, защото невъзможно е оръжие, което е със заглушител, със заличени номера, да се ползва за друго, това многократно е казано. Моето очакване е съответно тези доказателства, които ние сме събрали, това оръжие със заличени номера, заглушители, да стигне по-бързо до съдебна зала, да има осъдителни присъди, за да може част от контингента да бъде прибран там, където му е мястото, и полицията да може вече да започне работа по следващи случаи и по следващи лица. Така че проактивната работа за мен действително е ефективната работа. Връзките, които имат организираната престъпност и с наркотрафика, и с трафика на хора, и с неистинските знаци, и връзките в корупционните елементи, сами разбирате, че това не е дейност, която може да бъде пресечена от нашите служби за ден, два, три и да кажем: от утре край. Но самият факт, че имаме намаляване. . . ние имаме, от началото на годината досега имаме само две убийства, които са с показен характер, говори, че службите добре навлизат и добре организират и структурират своята работа във времето и напред. Разчитам много, само да допълня, разчитам много и на нашите партньорски служби, тъй като нашата организирана престъпност, която е изнесена в европейските държави, също има връзки, също има килъри, също имат организации и там, които са лица с други имена, които са чужденци, които могат да дойдат в България, да свършат определена работа, след което да се изнесат обратно. И затова казвам, че много трудно е да бъде разкрито едно показно убийство, тъй като там има подготовка, там има замисъл, там има очакване да бъде извършено. И аз се надявам, че нашите служби, разбира се, просто затваряйки оперативната информация в самите служби и работейки по на бързи темпове, смятам, че ще разкрием част от нещата и ще бъде разплетена цялата верига.

На какъв етап е работата на МВР по организираните престъпни групи и трябва ли да очакваме скорошни арести? През седмицата заявихте, че босовете на четири големи престъпни групи, които действат на територията на страната, са идентифицирани и в момента се работи по тях.

Искам тук да внеса едно пояснение относно тези четири групи, които до момента са идентифицирани. Аз мога да кажа, че работим и по други лица, които също могат да бъдат изведени като лидери. Но какво искам да кажа, да бъда разбран и го казах и преди това. Тук става въпрос от началото на годината за нова организация на наблюдение на лидерите, връзките и обектите на организираната престъпност. Ако до влизането в сила на новия закон, неговия правилник, ако имаше 4 национални служби с полицейски функции, които сами по себе си работеха и координацията не беше така добра, тъй като нямаше и тази възможност в стария закон, сега в момента от 1 януари започнахме нова организация, която касае именно организираните престъпни групи и тяхното централизиране в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност". Ако във времето назад дадени лица се водеха в дирекция на полицията, останалите лица се водеха в дирекцията на борба с организираните. . . трета част се водеха в Гранична полиция, сега всичко това е сведено по организираната престъпност в борба с организираната престъпност, главната дирекция, и там са изведени лидерите, съответно техните връзки на втора, трета и четвърта линия се наблюдават от техните звена в цялата страна. Значи, тук говорим за всеобхватно наблюдение на връзките и обектите чрез използване на различни оперативно-технически мероприятия, анализиране на цялостната информация и търсене на начини за реализация, било то. . . Значи, аз казвам, много е трудно самите лидери да бъдат реализирани във времето, но ние трябва да започнем от ниските нива и да тръгнем към големите лидери. Целта, това, което с колегите обсъждаме и което решаваме като задачи, целта е да намалим паричните приходи към тях. Намалявайки тези парични приходи, сами разбирате, че лидери на организирани престъпни групи вече не можем и да говорим, те отпадат, тръгват към друг бизнес. Но има и нещо друго.

Ясно е, че икономическият удар по организираната престъпност е силно оръжие в този смисъл, но именно защото казвате, че сега вече се работи по нов начин, действително колегите през седмицата, които бяха на пресконференцията, разчетоха изказването ви за босовете на четирите големи престъпни групировки като някакъв сериозен ангажимент на МВР в следващите няколко месеца да има арести в този смисъл.

Да, разбира се. Аз неслучайно го казвам. Казвам ви, че те са идентифицирани, че те са изведени, но пак искам да бъда правилно разбран. Не става въпрос за 1-2 седмици и да кажем: с групата сме ликвидирали въпроса. Значи, тук става въпрос за денонощна, постоянна, напориста работа за доказване на тяхната престъпна дейност, тъй като 90-те години проблемът с организираните престъпни групи, ако е бил един проблем, сега е съвсем по нов начин. Те тръгват вече към изчистване на престъпната си дейност, тръгват към. . . вече като бизнесмени да излязат в обществото, става много трудно за нас.

Главният прокурор каза, че не е привърженик на списъците, когато в началото на седмицата получи такъв от вашето министерство. Кажете, какво ще се случи с тези 304 лица, които, оказа се, освен че са с висящи дела, са от средния ешелон на организираната престъпност?

Значи, аз много пъти съм казвал и пред медиите, че също не съм по списъците и също това, списъкът, ми звучи като нещо, което е горе-долу да идеш до съседната бакалия да си купиш нещо. Но каква е идеята, каква е идеята? Ние сме я обсъдили с главния прокурор, мисля, че се възприе. Това е идеята с тези лица, които са с две и три и повече висящи дела, които са в годините назад търкаляни, говорено за тях, списъка. . . . Васил Василев и т.н., нека да не ги. . . искам да го обясня не в този аспект. Става въпрос за възможността тези дела, които са внесени, които са в прокуратурата, да бъдат активирани като време, за да може в кратки срокове, ако трябва нещо да бъде доразследвано - да, да се върне обратно, да ни се дадат срокове да го доразследваме, да го приключим, за да може да бъдат внесени в съда. Аз дълбоко съм убеден в себе си, че ще има едно значително спадане на недотам криминогенната обстановка в страната, ако тези 304 дела по може би 400 лица, защото зад някои дела има и по две и три лица, ако тези лица бъдат осъдени, макар и за една година вкарани в затворите, сами разбирате, че полицията ще отдъхне от тези лица и ще започне да работи по нови такива, които се проявяват.

Просто обезверен е нашият състав затова, че по едно и също лице работим в продължение на години, доказваме някак престъпната дейност, в един момент пак почваме с него и отначало, и отначало с едно и също лице в годините. Вече обезвериха се хората, дето се казва, от нашите служби да се занимават с едни и същи лица. Та това е целта според мен не на списъка толкова, колкото на тези дела, които гипредоставихме и с които молим главния прокурор, съответно и съда молим в края на краищата да приключат по някакъв начин делата с тях.

След освобождаването на сръбския мафиот Сретен Йосич има ли основания да се смята, че в нашата страна има застрашени лица, след като, да обясня на слушателите ни, България извърши операцията по задържането и екстрадирането му в Холандия? Малко по-дълго ще задам този въпрос, защото бившият главен секретар на МВР заяви през седмицата в едно телевизионно интервю, че не се чувства застрашен след освобождаването на Сретен Йосич, но пък излизането му на свобода според кмета би било удобно алиби за българска престъпна група, която има интерес от отстраняването му. Има ли изобщо информация в МВР за потенциална заплаха срещу бившия Ви колега или срещу други лица след освобождаването на Сретен Йосич?

Аз мога и друго да ви кажа. Няма полицейски служител, който се занимава с противодействие на престъпността, който доказва престъпни деяния, който задържа лица, всеки един полицай в тази държава, работейки в тази сфера, е застрашен малко или много, тъй като той в ежедневната си работа противодейства на престъпността и с това, дето се казва, трупа негативи за себе си и има притеснения за живота, своя и на семейството си. Това нещо, което го споделяте за Сретен Йосич, да, действително България има доста, така. . . и специално тогава главният секретар за задържането му и за предоставянето му на съответните власти. Но ако ген. Борисов има нещо, което действително го притеснява, насреща сме. Може да дойде да сподели какво е, ако действително, разбирам го, той е бил оперативен началник, не може в медията да се каже, че това е групата Х или групата У и това са лицата еди-кои си, да, но може да дойде при нас и да сподели. До момента не е споделял с нас, че има някакви притеснения от страна на вътрешна групировка, която би съответно постъпила по един начин под давление на Сретен Йосич или самият Сретен Йосич би е организирал. Ако има такава информация, чрез вас бих го помолил ген. Борисов, добре се познаваме с него, работили сме 3 години заедно, нека да дойде поне при мен това нещо да го сподели, за да можем да предприемем мерки. Иначе до момента нямаме нищо заявено при нас освен това, което вие казвате, е казано в предаването.

Има ли изобщо сериозна следа полицията в търсенето на извършителите на убийството на сестрите Белнейски в Пазарджик? Извинете ме, г-н главен комисар, ама пак удължихте разследването с още 2 месеца, разпитани са 5 хиляди души.

Това е най-голямата ми мъка, моя и на моите колеги, тъй като разследването по убийството на сестрите Белнейски във времето доста се проточи. Сега, да казвам колко много сме извършили, смятам, че няма да останат вашите слушатели доволни от това, че казвам какво сме направили. Действително много неща се свършиха в този период. Около 3 хиляди лица са профилирани, профилактирани, разпитани, изчистени алибита и т.н. Това, което зависи от нас, всичко се прави. Има още неща, които все още трябва да извършим, които касаят вече експертите. Дано не навредя на работата на оперативните си колеги, предстои да се ходи в Англия отново с нови находки, които. . . примерно находките, които са в нашето НИКК, ще търсим по-добра техника и възможност съответно. Надявам се, че ще постигнем добър резултат и ще го разкрием, аз за себе си съм убеден. Въпрос е на време, но пак казвам, тежи ни на цялото министерство и лично на мен. Там постоянно има експерти от криминалистика и криминология, експерти от столицата, от Дирекция на полицията. Отново и отново се анализират нещата, излизат нови сигнали, нови моменти, но пак казвам, трябва малко търпение. Смятам, уверен съм и вярвам в оперативните служби, че ще изкарат. . . Сами разбирате, че има убийства, които излизат във времето и по-късно. Има и убийства, които от 7 години назад, сега ги разкриваме. Не искам това убийство да бъде разкрито след 7 години. Просто аз тогава няма да бъда главен секретар, гаранция, но ми се иска сега, докато хората очакват от нас, докато сме пред прага на Европа, това нещо да го изкараме. Разбира се, и другите убийства, които във времето предполагам, че трябва да бъдат доизчистени. Правим всичко възможно, ген. Петров, генералният директор на полицията, лично под негов контрол съм разпоредил да се водят абсолютно всички действия в Пазарджик, така че надявам се да бъде разкрито. Разбирам и колегите, оперативни, съгласете се и с нас, не можем публично да изнесем това, което работим, тъй като това сигнализира извършителите. Може би и прекалено много го. . . Болезнен е проблемът, разбирам го, но прекалено много приказки, прекалено много изказвания в тази посока няма да доведат до бързото разкриване. Има какво да работим, казвам ви, има сигнали, има нови неща, които трябва да ги приключим. Надявам се това да го разкрием, но пак казвам, тежи ни на съвестта и би трябвало да го разкрием.