На българите им се завъртя свят от комунистическото им минало
На българите им се завъртя свят от комунистическото им минало / netinfo

"На българите им се завъртя свят от комунистическото им минало". Френският вестник "Фигаро" публикува статия под това заглавие по темата за отварянето на досиетата на бившата Държавна сигурност.

Както навсякъде в Източна Европа, България се обръща към комунистическото си минало с болка, полемика и неизбежните разчиствания на политически сметки, коментира изданието.

"Фигаро" обяснява, че 139 настоящи и бивши депутати влизат в списъка на сътрудниците на бившата тайна полиция на тоталитарния режим. Сред предизвикалите най-силен отзвук разкрития е името на сегашния президент Георги Първанов, отбелязва вестникът. Изданието цитира още редица известни имената в списъка, сред които бившият премиер социалист Жан Виденов и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Тази каскада от имена не е изненадваща", коментира пред "Фигаро" руският политолог Аркадий Ваксберг. Той обяснява, че за разлика от Полша, където значителна част от населението не е сътрудничило на тайните служби, то в България това сътрудничество е било пълно.

"Обичам да казвам, че над един на всеки двама души, един и половина на двама, е имал връзки със службите за сигурност. Това не се криеше, смяташе се за нещо славно", отбелязва Ваксберг. Той определя България като най-съветизираната държава от цялата организация на Варшавския договор, като допълва, че тя дори е била наричана иронично "16-а република на СССР".

"Фигаро" пише, че дебатът за отварянето на досиетата на бившата Държавна сигурност, който ту се засилваше, ту утихваше през последните 15 години, внезапно се разгоря с пълна сила в края на миналата година с внасянето на проект за закон за повторно отваряне на архивите на комунистическите тайни служби.

Вестникът обръща внимание на мистериозната смърт малко преди внасянето на проекта на директора на отдел "Архив" в Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев, който според властите се е самоубил по лични причини, но за когото мнозина са убедени, че е бил убит.

Според "Фигаро" опозицията се надява да използва Комисията по досиетата, за да дестабилизира управляващата коалиция. Управляващата коалиция начело с Първанов обаче твърди, че иска да бъдат отворени всички досиета, за да не бъде повече заложница на комунистическото минало, отбелязва вестникът.