Истината за медитацията
Истината за медитацията / снимки: sxc.hu

Дълго време медитацията бе осмивана като езотерика или направо шарлатанство. Напоследък обаче дори лекарите започват да я препоръчват. Нови изследвания доказват чудотворното й въздействие - дори при тежки заболявания.

Около новия метод, наричан медитативна концентрация, се завихри истински сензационен шум. Специални треньори обучават стресирани мениджъри как да си проветрят главата чрез медитация, а самозвани експерти въртят бизнес с "медитативни" диети. Издават се справочници с наставления как да готвиш, как да отглеждаш децата или как да се... караш с партньора си - все медитативно.

Медитативната концентрация придоби гражданственост като универсално средство за оптимизиране на всички житейски сфери. Същевременно на нея се гледа все по-сериозно. Лекари и терапевти откриват нови полета за приложението й - например хронични болки, депресии, различни видове зависимост, хранителни смущения и дори рак.

В началото бе будизмът

И все пак, каква е истината за този вид медитация? Тя води началото си от будизма, но през 70-те професор Джон Кабат-Зин от Университета в Масачузетс разработва западен вариант, наречен Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Целта на двумесечната

Истината за медитацията
netinfo
терапия е да се повиши съзнанието първо за телесните, а после и за емоционалните усещания. По този начин между дразнителя и реакцията се появява една нова инстанция. Онзи, който овладее новата терапия, няма да изпада повече в ужас от паяци или мишки, нито пък ще се стресне, ако му се наложи да се представи за нова работа.

Научните изследвания показват, че медитацията, която само допреди няколко години бе осмивана като чиста езотерика, променя мозъчната дейност. Доказано е например, че по време на медитация вълните в бета- и гамасектора се синхронизират по-силно, отколкото в активно, будно състояние на мозъка - знак за интензивна концентрация и внимание.

Конкретната полза също е налице. Така например MBSR предпазва от рецидиви при пациенти, страдали от депресия, помага и на страдащите от синдрома на професионалното прегряване. Някои специалисти обаче критикуват факта, че не се знае какво е дългосрочното въздействие на метода, тъй като обикновено пациентите са под наблюдение твърде кратко.

Внимание! Мошеници!

Положителното въздействие на медитативната концентрация е описано също при страдащите от хронични болки или стрес. Изглежда, че методът помага и при някои невротични смущения. Освен това MBSR укрепва явно имунната система. Лекари от Университета в Чикаго разделят 75 жени с рак на гърдата на две групи: след операцията едната група прави медитативна концентрация, другата група - не. Преди експеримента у всички наблюдавани жени е било установено отслабване на клетките, свързани с имунната система. При пациентките, подложили се на медитация, функцията на клетките се е нормализирала, при останалите - не.

Тревожен е обаче фактът, че новата техника привлича и много неподготвени лица или направо мошеници, които искат да направят бързи пари. И още нещо, напомнят специалистите: медитативната концентрация не е техника, която може да се усвои набързо, а начин на житейска настройка и съществуване.