Гардиън: В най-добрия случай българските ще може да се завърнат от Либия в края на юли
Гардиън: В най-добрия случай българските ще може да се завърнат от Либия в края на юли / netinfo

Американски и британски вестници съобщават за новото развитие по случая с българските медицински сестри в Либия. Все още се обмислят подробности по споразумение, чрез което да бъдат освободени медиците, пише днес "Ню Йорк таймс".

Очаква се в петък ЕС и стотици либийски семейства, чиито деца са заразени с вируса на СПИН, да обявят в Брюксел, че споразумението е постигнато. Това ще премахне една важна пречка в случая с шестимата чуждестранни медици, обвинени от Либия, че умишлено са заразили децата, цитира "Ню Йорк таймс" официален представител, близък до преговорите.

Подробностите все още се разработват, добавя източникът, пожелал анонимност. Подобно споразумение може да доведе до бързо освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар, прекарали осем години в либийски затвори и два пъти осъждани на смърт, твърди вестникът.

Вчера либийският Върховен касационен съд разгледа жалбата на българските медицински сестри срещу смъртните им присъди и отложи произнасянето по случая за 11 юли.

Вестникът припомня изявленията на либийски официални представители, че ако семействата на децата простят на медиците, те може да бъдат освободени. Съгласно ислямските закони, ако семействата получат компенсации и са доволни от размера им, решението на съда може да остане без последици, пише изданието.

Решаването на случая би премахнало основния конфликтен въпрос между Либия, от една страна, и САЩ и ЕС - от друга, допълва "Ню Йорк таймс". Миналата седмица президентът Буш призова Либия да освободи чужденците. С цел решаване на проблема

наскоро Либия бе посетена от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, посочва вестникът. Изданието припомня съдействието на ЕС и страните членки за лечението на заразените либийски деца.

Европейски дипломати изразиха снощи "предпазлив оптимизъм". Според тях краят на осемгодишната сага може би наближава и ще прокара пътя към подобряване на отношенията между ЕС и режима на Кадафи, пише британският "Гардиън". В най-добрия случай медиците ще могат да се завърнат от Либия в края на юли, прогнозира изданието. (БТА)