Дивата пшеница „лимец” – новата страст на един бивш авиатор
Дивата пшеница „лимец” – новата страст на един бивш авиатор / DarikNews.bg, Йовка Йовчева
Дивата пшеница „лимец” – новата страст на един бивш авиатор
43236
Дивата пшеница „лимец” – новата страст на един бивш авиатор
  • Дивата пшеница „лимец” – новата страст на един бивш авиатор

В хасковското село Рабово един бивш авиатор се е заел с амбициозната задача да даде втори живот на една забравена житна култура - лимеца или дивата пшеница. Петко Ангелов започва отглеждането на това растение преди пет години, но вече освен, че е увеличил значително нивите си с лимец, прави опит да го популяризира и в други райони на България, а и зад граница. Даже в началото на годината е участвал като представител на страната ни в учредяването на Световна асоциация за дивите зърнено-житни култури. В Германия вече се прави и бира от дива пшеница. Петко пък чака догодина сертификата си за биологично производство на лимец.

Разказ за страстта на този българин към позабравената дива култура разказва Йовка Йовчева:

Петко Ангелов и съпругата му Стефка ни посрещат в къщата си за гости „Тепавицата" в село Рабово. Къщата е на брега на Арда, с чуден изглед и там наистина е направена стара тепавица. Разговорът ни за лимеца - дивата пшеница с Петко започваме, прекъсвани често от жабешкия хор наоколо и многото птици, които обитават района. Когато го питам откога започва историята на тази култура за него, той с усмивка ми обяснява, че трябва да се върнем 18 хиляди години назад, защото оттогава били първите данни за това растение. Иначе неговата история с лимеца започва преди пет години.

Започва преди пет години с малки количества

Дивата пшеница лимец  новата страст на един бивш авиатор
netinfo

„Тук в Източните Родопи го има на 10-15 места диворастящо, всъщност това растение не се е губило никога. Ползвало се е повече за фураж и по-малко за храна - най-вече за ритуален хляб след тежки и уморителни дейности, защото този хляб е много силно енергиен", разказва Петко. Сравняват зрънцата с тези в генната банка и започват сеитбата с много малка площ. „Всяка година увеличаваме посевите, миналата година бяха малко над 5 дка, тази година 48 дка, а догодина, живот и здраве, 200-та", казва с надежда фермерът.

Засега и заради малките количества за Петко лимецът е по-скоро бутикова стока. Но пък му вещае добро бъдеще и то скоро. Даже ни разказа, че преди 40 години някои от западните държави, които сега развиват тази култура, са купили семената от България. „В момента си го правим като атракция, но търсенето е много голямо", признава той. Но съобщава и за плановете - през февруари участва в конгрес в Сегед, където е учредена Световна асоциация за диви зърнено-житни култури. В нея освен България влизат засега още осем държави. „В момента най-напред в тази дейност в Европа са австрийците, германците и французите", казва Петко. И допълва: „Предисторията за Австрия специално е, че преди около 40 години семената са купени от България, от Елховско". В България са спрели да го отглеждат, защото добивите са ниски, а и трудно се обработва зърното след жътвата.

Средният добив варирал между 120 и 140 кг. на декар. Тази година очаква около 135-140 кг., защото годината била по-добра. „Упорито растение, което издържа на суша и на влага, не се дава на плевелите", обобщава Петко Ангелов.

Има голям интерес в Западна Европа, Япония и Южна Корея

Дивата пшеница лимец  новата страст на един бивш авиатор
netinfo

Пак заради малките количества произведена дива пшеница е трудно да се говори за пазар в България, но пък интересът от Япония и Корея бил голям. Биомагазините в страната проявявали интерес, но нямало достатъчно производство. В Германия вече се правела и бира от тяхната дива пшеница - спелта. „Пробвал съм я, има много добри качества предполагам, че догодина ще се появи и на нашия пазар бира от лимец", казва Петко Ангелов.

В момента тече преходният период и догодина Петко Ангелов чака своя сертификат за биологичното производство на тази житна култура. За получаването му ползва помощта на холандския проект в Източните Родопи „Новото тракийско злато". „Оказа се, че министерството няма никъде графа „лимец", писахме го мека пшеница, те са разсърдиха едните, че няма такава - предполагам, че от следващата година ще има отделено място и за него", споделя за проблема фермерът.

На фона на постоянното поскъпване на цената на житото по света, Петко Ангелов вижда бъдещето на дивата пшеница тъкмо с аргумента за нейната по-висока енергийна стойност. По думите му всички правени анализи - по калории и микроелементи, показвали, че 50-100 гр. дневна дажба хляб от лимец са достатъчни на човек вместо 300-400 грама от традиционния хляб. „Така че може би хората ще се върнат назад към тази култура, защото е безсмислено да се храниш с толкова много хляб и да връзваш какви ли не национални баланси с милиони тонове", казва Петко. Другото предимство на лимеца е, че няма глутен.

Няма данни в други райони на България да се отглеждат сериозни количества дива пшеница. Фермерът от Рабово е дал семена в Силистра и в Лом, за да опитат и там да гледат тази култура, като резултатите ще покажат и как вирее тя при различен климат. Петко подчертава, че е най-добре пшеницата да се мели с каменни мелници, така и хлябът е по-вкусен. „Сега в Австрия, Германия и Белгия са тотален хит малките каменни мелнички, всякакъв размер. По гаражчета - малки с 20-30 см. камъчета", разказва той.

Лимецът е една от атракциите в къщата за гости на Петко и Стефка. Миналата година в края на юли те са направили демонстрация на класическия път на лимеца от жътвата до хляба. „Жънем на ръка със сърпове на полето, после доставянето на хармана, овършаване с кон, смилане на ръка, замесването в дървените корита - нощтви. Всичко това го направихме в един ден - като започнахме от 10 часа и следобяд хлябът беше готов. Всеки искаше да се включи в процеса на приготвянето, всеки искаше да опита", разказва Петко.

За пътя от авиаторството до земеделието 

Дивата пшеница лимец  новата страст на един бивш авиатор
netinfo

„Доставя ми удоволствие да се занимавам с това - виждам целия цикъл пред очите си. Никога не съм се занимавал с фурна и печене, но се научих малко по малко", признава Петко. Който си дава сметка, че работата му и фактът, че е бил летец със специалност „Ръководител на въздушното движение", е твърде далеч от земеделието. „Има хора, които се занимават с дейности, които ги натоварват, мен това ме разтоварва", обяснява той.

На 22 и 23 юли тази година отново ще има демонстрация с краен продукт хляб от лимец в къщата в Рабово. Питам Петко дивата пшеница ли води гостите в тяхната къща. Тя е резултат на решението им да избягат от града преди 12 години. Пробват да правят селски туризъм по програма САПАРД, но четири пъти кандидатстват без успех с проекта си. Накрая правят сами своята инвестиция. „Гостите идват основно заради природата. Някои наблюдават птиците. Оня ден дойде една група, сложиха си на терасата тръбите за наблюдение и се оказа, че за час и половина са видели 37 вида птици - природата тук е уникална", казва настоящият фермер.

На финала на разговора ни бившият летец пак се връща на новата страст в живота си - уверен в сериозното бъдеще на лимеца. Някои наричат тази култура „житото на траките". За Петко Ангелов той е бащата на всички по-късни пшеници. „Той си е бил около нас - просто ние му даваме втори живот. За мен лимецът е символ на еко- и биопроизводството - ако има изобщо някаква пирамида в това производство, на върха е той - лимецът", заключава Петко. След него жабите от Арда шумно се обаждат, сякаш, за да потвърдят неговата теза.....

Дивата пшеница лимец  новата страст на един бивш авиатор
netinfo