Да пъдиш кучето с кебапче
Да пъдиш кучето с кебапче / снимки: Impact Press Group, архив

При проверка в софийска зеленчукова борса бе констатирано наличие на пестициди в продаваните зеленчуци, надвишаващо десетократно допустимите норми. Изненада ли някого този факт и с какво всъщност се храни българинът?

 

Миналата седмица в приповдигната атмосфера и в присъствието на еврокомисаря по безопасност на храните Джон Дали, в луксозния софийски хотел „Шератон” беше положена основата на нова държавна структура с трихиляден персонал - Българска агенция за безопасност на храните. Тя би трябвало най-сетне да упражни някакъв контрол върху онова, което най-бедните европейски граждани консумират в своята иначе плодородна страна, която според неотдавнашните обещания на нейния премиер, в обозримо бъдеще и с японска помощ ще осигурява продоволствие и питейна вода за гладуващите страни по света в условията на глобалната криза за храни.

 

Надеждите, свързани с дейността на новата агенция, са огромни особено на фона на мрачните реалности, в които тънат българската хранителна промишленост, земеделие и търговия. Не друг, а самите министри, отговорни за въпросните отрасли, коментират споменатите реалности с откровеност, която не е препоръчителна за злояди подрастващи и за гнусливи граждани със слаби нерви.


Поглъщане на евтини боклуци

 

Точно преди две години, навръх Трифон Зарезан, тогавашният министър на земеделието от кабинета „Станишев” Валери Цветанов изплю камъчето, като призна на винена дегустация, че българинът яде евтини боклуци, които се произвеждали от внос на заместители и некачествени продукти. Темата успешно беше подхваната и доразвита от неговия приемник от ГЕРБ Мирослав Найденов, който също постигна висоти в словесното формулиране на проблема. В средата на миналата година той обяви „тежка война с боклуците, които кучетата не искат да ги ядат, а ги дават на нашите деца”, като поясни, че детските градини и ясли купували най-евтините месни продукти. Оказало се, че въпросните продукти били пълни с оцветители, със смлени рога и копита с чубрица, и в тях почти нямало месо.

 

По-нататък стана ясно, че гастрономичната гордост на българина и основна изборна примамка, кебапчето, особено кебапчето, струващото в някои търговски вериги цели 8 стотинки, било смес от боклуци, кучешко месо и тоалетна хартия, в която отгоре на всичко се инжектирал гел за докарване на грамажа. Тези дни същият министър Найденов потвърди публично, че българите ядат най-лошия хляб, защото бил произведен от нискокачествена пшеница и натъпкан с оцветители, сол и стабилизатори, т.нар.”пилешко месо” било пълно с вода и неясни ензими, а свинското месо се инжектирало с разтвори, за да изглежда розово и прясно.

 

Светещите пестицидни зеленчуци

 

И за да докаже, че ситуацията е напълно абсурдна, не друг, а европейската статистическа служба Евростат обяви миналата есен, че в най-бедната страна от ЕС, тоест в България, голяма част от храните, като пилешкото месо, яйцата и редица месни продукти изобщо не са сред най-евтините, дори напротив. На този фон откритите десетократно надхвърлящи нормите пестициди в домати, краставици и чушки, внесени от кралство Йордания, които се продават евтиничко в някогашната зеленчукова градина на Балканите, отдавна не стряскат българина. Поради пробития си джоб той все по-малко се интересува какво яде и гледа само храната му да е по-евтиничка. А когато седне на вино и сланина пред телевизора да гледа премиера Борисов, според същия този премиер, българинът просто се забравя и после тежи на бюджета, защото пълни здравните заведения.

Да пъдиш кучето с кебапче
netinfo

Така че по-голямата част от българско население - с или без новата Агенция - ще продължи да купува и консумира най-евтиното. Просто защото друго не може да си позволи.