Бюджетът определя самочувствието
Бюджетът определя самочувствието / netinfo

След 49 дни България ще е член на Европейския съюз, а всички ние би трябвало да се чувстваме толкова достойни колкото са и французите, и чехите и гърците и испанците и германците и така нататък.

Защо обаче масово у българите няма ентусиазъм от предстоящото членство? Защото, за да имаш самочувствие, трябва на първо място да имаш пари. А колко ще са те - ще определят цифрите в Бюджет 2007.

Управляващата коалиция обсъжда параметрите по проекта на държавата за следващата година. Може би ви е скучно да слушате цифри като приходи над 21,3 милиарда лева, разходи – близо 21 милиарда лева. Ръст на икономиката – 5,8 на сто, средногодишна инфлация – 4,4 процента.

Със сигурност тези числа минават покрай вас и не ги анализирате, защото това, от което се интересувате е, каква заплата ще получавате догодина и колко скъпо ще е по магазините. Но именно цифрите в бюджета ще определят както държавната политика за следващите 12 месеца, така и вашия личен бюджет.

Спомняте ли си ноември 2005-та. Тогава, след като Министерският съвет одобри проектобюджета за настоящата 2006-та, премиерът Станишев каза, че не са забравени обещанията, които Коалиция за България е дала на избирателите си на последните парламентарни избори. Причината те да не намерят 100-процентова реализация в проекта, е че в първата година нито едно правителство не работи с пълния капацитет на възможностите си, тъй като условията вече са предварително заложени.

През ноември миналата година Сергей Станишев обеща, че в Бюджет 2007 ще се работи по набелязаното в предизборната програма. А какво пишеше там – значително увеличаване на доходите, гарантиране правата на всеки български гражданин до достъпно и качествено здравеопазване и образование, модернизиране на въоръжените сили. Избирам само четири от общо 10-те ангажимента, поети от Коалиция за България на изборите през юни 2005-та.

Преди всички числа да бъдат подредени правилно в таблиците за приходи и разходи и преди правителството да подготви законопроекта за Бюджет 2007 беше одобрена данъчната политика за първата еврогодина, а именно от данъците всеки българин ще може да изчисли личния или семейния си бюджет.

Скъпи граждани, както вече знаете - данък печалба падна от 15 на 10 процента, но данък добавена стойност и през 2007-ма ще е 20 процента, понижаване на ставките по данък общ доход няма да има, но необлагаемият минимум нараства от 180 на 200 лева. Минималната работна заплата в проекта на правителството е 170 лева срещу сегашните 160 лева.

Министрите се обединиха и около решението заплатите в бюджетната сфера да нараснат с 10 процента от 1 юли, а пенсиите средно с 8,5 на сто. Като добавим към всичко това и по-високите акцизи за горивата и новите за въглища и електроенергия, нека всеки сам направи изчисление за собствените си приходи и разходи.

Факт е, че България ще влезе в Европейския съюз с най-ниската минимална работна заплата в сравнение с останалите членове на общността. Затова на днешния съвет на коалицията може би ще успеят да договорят тя да е 180 лева.

Също ще се стигне и до консенсус за увеличаването на парите за армията, тъй като подписаните международни договори трябва да се изпълняват. Това, за което със сигурност няма да се дадат повече пари, е здравеопазване и образование. Защото и двете системи не са реформирани.

Основният проблем на всяко правителство досега е, че бюджетът се прави на тъмно. Не е ясно как парите се харчат, а това създава недоверие към цифрите, които ни се поднасят и естествено големи искания и очаквания.

Затова и решенията на съвета на управляващата коалиция няма да са изненада, защото свикнахме, когато бюджетът влезе в парламента едва тогава да се коментира заложеното в него и също така да се договарят допълнителни средства, за които първоначално не е имало пари.