Борел: Стоянов, извиненията Ви не са достатъчни!
Борел: Стоянов, извиненията Ви не са достатъчни! / netinfo

Председателят на Европейския парламент Жозе Борел поиска от българския наблюдател Димитър Стоянов публично да оттегли своите „обидни” и „провокативни” забележки по адрес на унгарския депутат Ливия Ярока. Това стана с официално писмо на Борел, адресирано лично до Стоянов. Писмото гласи:

Господин Стоянов,

пиша Ви това писмо по повод неуместните коментари по адрес на унгарския член на парламента госпожа Ливия Ярока, които Вие направихте по и-мейл, изпратен до всички европейски депутати. Вашите расистки и обидни забележки дълбоко шокираха мнозинството от нашите колеги и аз желая, чрез настоящото писмо да изразя своята публична реакция.

В качеството си на президент на Европейския парламент, аз мога единствено да Ви подканя да се придържате към рамките на парламентарното благоприличие, когато изразявате свои идеи и да уважавате вътрешните правила на ЕП. Ксенофобията и женомразките обиди, които петнят цели малцинства, нямат място в нашата институция и са в противовес на европейските ценности.

Вашите извинения не могат да задоволят тези, които обидихте, повтаряйки Вашите презрителни забележки, свързани с израза „цигански традиции”. Ето защо, аз Ви призовавам публично да оттеглите вашите изключително обидни и провокативни коментари.

Ваш: Жозе Борел