Акции „купен вот“ се провеждат на места в страната. Извършват се засилени проверки за купуване на гласове, както и срещу битовата престъпност.

Открити са тефтери с имена и има задържани. При проверки в магазини са открити и списъци с вересии.

Ето къде се провеждат спецакции:

Област София:

Акция се провежда в Елин Пелин. До момента са задържани четирима души, съобщиха от полицията. Акцията стартира тази сутрин.

Акция „купен вот“ в Елин Пелин, има задържани (СНИМКИ)

Проверяват се лица, моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, кредитни институции, заложни къщи и други.

.

Към 11:00 часа са проверени 21 души и 20 автомобила. За констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата са съставени 15 фиша. Връчени са и четири електронни фиша. Операцията продължава през целия ден.

Област Стара Загора:


Акция се провежда в областта. Има изградени КПП-та на вход-изходните точки на Николаево, Гурково и Паничерево.

Спецкация срещу купуването на гласове в Старозагорско и Смолянско (СНИМКИ/ВИДЕО)

До момента, в хода на полицейските действия са установени шест случая на държане на дърва за огрев без документи за произход на три места в Паничерево, едно в Николаево и две в Гурково.

В един търговски обект в Николаево е установена продажба на акцизни стоки без лиценз. Няма установени данни за нарушение на изборното законодателство, но проверките продължават.

БГНЕС


От началото на предизборната кампания до момента в ОД на МВР-Стара Загора са постъпили два сигнала, съдържащи данни за нарушения на изборното законодателство, по които се работи", каза началникът на отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР-Стара Загора комисар Антон Иванов и уточни, че специализираната полицейска операция продължава в рамките на денонощието, съобщиха от полицията.

Област Смолян:

Операция се провежда в областта. Проверките обхващат търговски обекти, заложни къщи, кредитни институции и други места, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения, както и моторни превозни средства и лица, съобщиха от ОД на МВР.

ОД на МВР-Смолян

За засилване на контрола са изградени контролно-пропускателни пунктове (КПП) на територията на областта, където се проверяват преминаващите превозни средства.

ОД на МВР-Смолян

Комисар Иван Демирев, началник на "Охранителна полиция" в Oбластната дирекция, разясни в началото на операцията нейния ход. Той призова гражданите да съдействат, като подават сигнали при съмнения за нередности и да проявяват търпение при проверките, които са част от мерките за осигуряване на сигурност и спокойствие по време на предстоящите избори.

Област Видин:

Активни контролни действия извършват полицейските служители в селата Медовница и Ружинци.
 
ОД на МВР-Видин


Специализираната операция стартира тази сутрин, като в нея участват екипи на Районно управление-Белоградчик, жандармерията и ОД на МВР-Видин. 

ОД на МВР-Видин

Служителите на реда извършват проверки на автомобили, лица от активния криминален контингент, на обществени места, частни адреси и в търговски обекти.

Област Разград:

Спецакция се проведе в областта. Иззети са тефтери с имена на хора. Операцията, насочена към противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и т.нар. „купен вот“, е проведена в разградското село Ясеновец на 10 октомври.

Проверени са търговски обекти и места, за които има информация, че се извършва незаконна дейност, свързана с купуване и продаване на гласове. В смесен магазин в селото е открит бележник с изписани имена на лица, срещу които фигурират различни по размер суми, стигащи до 85.00 лв., които според собственика на магазина представляват задължения - вересии, незаплатени поради липса на средства у купувачите към момента на покупката.

Избори на вересия: Иззеха тефтери с имена на хора в Разградско

Установени са 12 души от село Ясеновец, чиито имена фигурират в бележника. В друг обект - магазин за хранителни стоки е намерен тефтер с изписани имена на лица, срещу които фигурират различни по размер суми, вариращи до 87.00 лв., които според установената на място продавачка в магазина представляват задължения - вересии на 14 души от селото.

Фактическата обстановка е докладвана на прокурор. Образувани са проверки, които имат за цел да установят дали посочените лица са съпричастни към извършване на престъпления против политическите права на гражданите или се касае за натрупани задължения вследствие на незаплатени при покупката стоки. Общата, сума, записана в тефтерите, е около 15 500 лв.

Освен Районна прокуратура-Разград, ще бъде сезирана и НАП-Варна за предприемане на действия по компетентност по повод установените нерегламентирани продажби на стоки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня