/ Снимка: Георги Димитров
В Областната дирекция на МВР в Силистра е създадена организация за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите при провеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври, съобщиха от дирекцията.

Във всички изборни помещения са извършени охранителни проверки и е проконтролирана пожарната обезопасеност. Осигурена е физическата охрана на изборните секции, към която пряк ангажимент имат 226 служители на Областната дирекция на МВР-Силистра, РД „Пожарна безопасност и защита на населението” и РД „Гранична полиция”.

Сформирани са мобилни екипи от служители на икономическа и криминална полиция за сигнали за нарушения на политическите права на гражданите.

В сектор „Български документи за самоличност“ е създадена организация за издаване на удостоверения за гласуване, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас. 

Паспортните гишета в Силистра, Дулово и Тутракан ще работят на 1 октомври от 08:30 часа до 17:00 часа и на 2 октомври от 08:30 часа до 19:00 часа.

Сигнали за нарушения на изборния процес, свързани с отговорностите на МВР, се приемат на откритата денонощна линия 02/9011298 и e-mail:

izbori2022@mvr.bg. Гражданите могат да търсят съдействие от полицията и в районните управления, както и на тел.112.

От 19 август до 28 септември бяха проведени над 97 специализирани полицейски операции на територията на цялата страна, съобщи днес на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Той даде информация за предприетите от Министерството на вътрешните работи действия относно подготовката за превеждане на изборите за Народно събрание. 

В хода на операцията са разкрити над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, добави главният секретар.