След победата на Радев: Ще се приближи ли България към Русия?
След победата на Радев: Ще се приближи ли България към Русия? / снимка: БГНЕС

Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България, пише вестник "Цайт". Изданието отбелязва, че премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставка, което показва, че по този начин той си вади изводи от изборната победа на Румен Радев". "Цайт" посочва също, че сега в България е надвиснала заплаха от правителствена криза.

Списание "Шпигел" пише, че още по време на предизборната надпревара "опозиционно настроеният социалист" Радев е обявил, че ще има промяна. Той е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Радев постоянно подчертава близките отношения в исторически план между славянските народи на Русия и България, посочва изданието. Как точно и кога Радев ще положи усилия в ЕС за отмяна на санкциите засега остава неясно. Освен това опозиционерът се изказваше и за независима бежанска политика на България, коментира още "Шпигел".

Deutsche Welle: Какво се задава след избора на Радев

Ще се приближили България към Русия?, пита в. "Ханделсблат". Вестникът коментира, че предвид изборната победа на Румен Радев това изглежда вероятно.

В. "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че Радев е за отмяна на санкциите, но че от друга страна той е обещал да спазва всички задължения на България към НАТО и ЕС. Вестникът коментира темата в материал, посветен освен на изборите за български президент и на тези за държавен глава, в Молдова. Изданието прави връзката между двете теми, като посочва, че се е очертала "и на президентските избори в Молдова ясна победа на проруския кандидат Игор Додон".

След победата на Радев Ще се приближи ли България към Русия
netinfo

Изборите доведоха до правителствена криза в България, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В материала на изданието, както и в статия във в. "Велт" се припомня, че с новия си президент Радев страната ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г.

Проруски кандидати спечелиха вчерашните президентски избори в Молдова и България, осигурявайки на Москва нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Румен Радев печели 59,3%, а Цецка Цачева - 36,1% при 99% обработени протоколи

Една сила вероятно ще остане насинена от двата вота: Европейският съюз. Те илюстрират разширяващите се пукнатини в цимента на ЕС, който помогна за преоформянето на Централна и Източна Европа след разпадането на Съветския съюз. Резултатите са окуражаващи за тези в Молдова и България, които искат да видят затопляне на отношенията между техните срани и Русия. Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

След победата на Радев Ще се приближи ли България към Русия
netinfo

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в двете източноевропейски страни са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Новоизбраният президент на България Румен Радев обеща да поправи отношенията с Москва и да окаже натиск за вдигане на санкциите, наложени заради превземането на Кримския полуостров. България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма, посочва "Ню Йорк таймс".

Въпреки че няма опит в политиката, 53-годишният Радев победи вчера с лекота, пише френското сп. "Поан". До това лято бъдещият президент Радев бе още генерал Радев, командир на военновъздушните сили, почти неизвестен на широката публика. Той влезе в политиката на тези избори, на които социалистите създадоха инициативен комитет, за да издигнат кандидатурата му, представяйки я за независима. Висок, невъзмутим и с пооредяла коса, Радев поднесе изненада, побеждавайки опонентката си Цецка Цачева още на първи тур, след като убеди българите, че ще отстоява "активна", а не "послушна" позиция на страната в ЕС и НАТО, пише "Поан".

Освен подкрепа от поддръжниците на социалистите, бившият командир на военновъздушните сили привлече гласове от Движението за права и свободи, което представлява турското етническо малцинство и влиятелна група бизнесмени, и от ВМРО - ултранационалистическа партия, чийто лидер спечели 15 процента от гласовете на първия тур миналата неделя, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Борисов: В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката (ВИДЕО)

Голямо мнозинство от българите избра на президентските избори вчера за президент един русофил, кандидатът на социалистите Румен Радев, отбелязва френското сп. "Експрес". Това провокира премиера Бойко Борисов да обяви, че подава оставка с риск на нов период на несигурност в страната, допълва изданието. Победата на Радев е болезнено поражение за българския премиер, посочва още списанието и припомня, че снощи Борисов е казал, че ако българите искат политическа криза, то те ще я имат. За Радев пък победата означава, че е спечелил над апатията и страха.

Изданието припомня, че неотдавна България също преживя период на несигурност и това беше през 2013 г., когато след големи протести срещу корупцията и след няколко месеца на политическа нестабилност, се стигна до първа оставка на премиера Борисов.

Генерал Радев, който ще бъде нов президент на България и който е новобранец в политиката, надделя още в първия тур над основната си противничка Цецка Цачева, критикувана заради липсата на харизма и превърнала се в мишена на разочарованието на избирателите, допълва списанието. Радев обяви, че подкрепя вдигането на европейските санкции, наложени на Русия. Той ще наследи на президентския пост Росен Плевнелиев, който беше излъчен от управляващата партия и който се открои с критиките си към Владимир Путин, припомня изданието. В интервю за австрийския вестник "Ди пресе" Плевнелиев каза вчера, че е обезпокоен от опитите на Русия да дестабилизира Европа, обвинявайки по-специално Москва, че финансира движения, които са враждебно настроени към ЕС, в това число и в България, посочва френското издание.

То прави паралел между случилото се на втория тур на българските избори и случилото се на втория тур на изборите за президент на Молдова, където също победи проруският кандидат Игор Додон, пред проевропейската кандидатка Мая Санду. В края на статията си списанието посочва, че въпреки случилото се в България Борисов остава фаворит за спечелване на предсрочни избори, както стана през 2014 г., когато той се върна на власт, година след първата си оставка.

Паралел между българските и молдовските избори прави и сп. "Нувелобс". Българите избраха президент русофил и "уволниха" премиера, допълва то. Списанието припомня, че Радев защитава своя неутралитет, изтъквайки, че е генерал от НАТО, учил в САЩ и че няма алтернатива на принадлежността на България към ЕС и НАТО. Неговата опонентка, председателката на българския парламент Цецка Цачева се представяше като кандидат на стабилността за страната, но на хората им е омръзнало да слушат хвалбите на ГЕРБ, а да не виждат подобряване на нивото им на живот, посочва списанието, цитирайки преподавателя по политически науки в Нов български университет Антоний Тодоров.

Молдова и България, бившите сателити на Съветската република, избраха едновременно президенти русофили, пише италианското издание "Кориере куотидиано". Акцентът на публикацията пада по-скоро върху Молдова, където победи Игор Додон. Изданието припомня, че за първи път от 16 години молдовците имаха възможността да гласуват пряко за президент. Досега парламентът го избираше. Резултатът бе, че избирателите на поразената от бича на корупцията страна гласуваха доверие на проруски настроен лидер.

България и Молдова се приближават до Русия, констатира италианският в. "Куотидиано" след изхода от втория тур на президентските избори в двете страни. Новоизбраните лидери Радев и Додон искат подобряване на отношенията с Москва, допълва вестникът и припомня, че в България президентските избори доведоха до правителствена криза, тъй като премиерът Борисов обяви, че подава оставка.

Вижте как е изглеждал Румен Радев в детската градина и на абитуриентския си бал?

Американският в. "Вашингтон пост" съобщава новината за победите на Радев и Додон на президентските избори в България и Молдова в статия за извънредната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, посветена на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Министрите обсъдиха изхода от американските избори на неформална вечеря вчера, която илюстрираше колко внезапно европейско-американските отношения започнаха да се възприемат като объркани от избора на един човек, срещу когото повечето европейски лидери открито водиха кампания. Вестникът отбелязва, че в ЕС има несигурност за това какво ще направи Тръмп като президент. Не е ясно например дали той има намерение да се откаже от американските санкции срещу Русия, наложени й заради действията й в Украйна. Европа беше способна да запази единството си по отношение на своите собствени антикремълски санкции отчасти заради натиска от страна на САЩ, но сега промяна в позицията на Вашингтон ще даде на страни като Италия и Унгария, които започнаха да възразяват срещу тези санкции, нова свобода да надигнат глас срещу тях.

Въпреки че в неделя фокусът на Европа беше отново върху изхода от американските избори, през същия ден на власт дойдоха двама приятелски настроени към Кремъл лидери, пише в. "Вашингтон пост". В България Румен Радев иска да запази мястото на страната си в НАТО, но иска и да подобри връзките с Москва. България, която е член на НАТО и на ЕС от дълго време е разкъсвана в културен план между Запада и Русия. Тези избори хвърлиха страната в политически хаос, защото премиерът обяви оставката си след обявяването на резултата, посочва вашингтонският вестник.

В Молдова прокремълският кандидат Додон обеща, след като спечели вота, че ще насочи страната си към Русия след години на съревнование на Брюксел и Москва да привлекат Молдова на своя страна. Това обещание Додон направи, говорейки на руски, допълва изданието. То припомня, че Русия има военни сили в отцепническия молдовски район Приднестровието.

След победата на Радев Ще се приближи ли България към Русия
netinfo

Източник: БТА