Проруският кандидат Игор Додон е новият президент на Молдова
Проруският кандидат Игор Додон е новият президент на Молдова / снимка: БГНЕС

Лидерът на Партия на социалистите на Република Молдова Игор Додон печели втория тур на президентските избори.

ЦИК обяви окончателните резултати от втория тур на вота. Те потвърждават победата на Додон с 52,29 процента /835 010 гласа/ срещу кандидатката на проевропейските сили Мая Санду, която получава 47,71 процента /761 934 гласа/.

Избирателната активност на втория тур е била 53,48 процента.

Игор Додон е на 41 години. Той беше вицепремиер в правителството на Партия на комунистите на Република Молдова до 2009 г., припомня Би Би Си. Додон обвинява проевропейските партии, управлявали Молдова след това, за повсеместната корупция в страната.

Молдова - на кръстопътя между Русия и ЕС

Пред руската телевизия Россия 24 Додон заяви, че не изключва възможността за провеждане на референдум за промени в конституцията, чрез които да бъдат разширени президентските правомощия, предаде ТАСС. Президентът, който е избран пряко от целия народ, има по-голямо морално право да иска референдум и промени, отколкото парламентарното мнозинство, което беше създадено чрез подкупи и на шантаж, каза Додон.

Ако парламентарното мнозинство не се съгласи с мнението на президента, тогава той може да прибегне до референдум, да промени конституцията, да поиска повече правомощия или разпускане на парламента, каза той. Освен това Додон има намерение да настоява за произвеждане на предсрочни парламентарни избори през 2017 г.

Ние казахме и си оставаме на тази позиция, че президентските избори са междинен етап към пълната победа на промолдовските сили. Трябва да използваме всички конституционни норми и инструменти, за да има догодина предсрочни парламентарни избори, подчерта Додон.

4000 полицаи ще охраняват изборите за президент в Молдова

Миналата година три молдовски банки фалираха и 1 милиард долара изчезнаха от тях. Тази сума е равна на около една шеста от БВП на страната. На няколко пъти по време на предизборната кампания Додон обвини за това Санду, която е била в правителството по онова време. Според Додон това правителство е било съставено от хора, които са виждали как се върши най-голямата кражба на века. Санду отхвърли обвиненията. Тя е смятана за един от най-чистите политици на Молдова, допълва Би Би Си.

Проруският кандидат Игор Додон е новият президент на Молдова
netinfo