Желязков: Няма пречка печатница да си печата бюлетините за фото тапети
Желязков: Няма пречка печатница да си печата бюлетините за фото тапети / снимка: БГНЕС, aрхив

Главният секретар на Министерският съвет Росен Желязков посочи по повод скандала с 350 000 бюлетини, намерени в печатницата в Костинброд при акция на прокуратурата и ДАНС в деня за размисъл, че всяка печатница може да използва матриците за каквото намери за добре. Няма пречка печатницата да си печата от бюлетините за фото тапети, заяви Желязков, цитиран от БГНЕС.

Матрицата за бюлетините се изработва и си е на изпълнителя, тя си е негова собственост, подчерта главният секретар на Министерски съвет. "Обществената поръчка за отпечатването на бюлетините е проведена от екип експерти, които са работили по такива поръчки в последните 15 години. Досега не е имало упреци към тези експерти. Поръчката е изпълнена от администрацията на Министерски съвет така, като е разписано в Изборния кодекс", обясни Желязков. Той подчерта, че в договора с "Мултипринт" има клаузи, обезпечаващи изпълнението на договора, но и клаузи, които възпрепятстват престъпление. Предотвратяването на престъпление се извършва от специализираните органи, коментира Желязков.

Той напомни, че в договора има и клауза, според която, ако се наложи допълнително възлагане за отпечатване на ново количество бюлетини, възложителят писмено заявява това. Подобно допълнително възлагане не е имало."Не познавам собственика на печатницата. Не съм ходил в Костинброд и той не е идвал в Министерски съвет", каза Желязков, за който се разбра, че вече е отговарял на въпросите на прокуратурата във връзка с договора с "Мултипринт".

"Задължението на изпълнителния е да достави бюлетините на МВнР и на областните администрации за транспортиране до секционните комисии. То е започнало в 00:00 на 8 май, предаването е станало от представители на изпълнителя и на областните администрации и на външно министерство, създадени са 32 протокола, те се обобщават и дават основание в 7-дневен срок да се извърши плащането", обясни Росен Желязков.

"Не разбирам от печатарски бизнес", призна Желязков. "Изискването за брак е традиционна разпоредба, която се залага, единственото изискване е те да се съхраняват до приключване на изборите, за да може да се прави проверка. Ние за брак не плащаме. Ние поръчваме определен брой бюлетини срещу определена сума. Дали има технологичен брак, дали има оскъпяване на производството, това възложителят не го засяга", заяви Желязков.