СРС-та на изборите само след искане на прокурор
СРС-та на изборите само след искане на прокурор / БГНЕС
СРС-та на изборите само след искане на прокурор
62628
СРС-та на изборите само след искане на прокурор
  • СРС-та на изборите само след искане на прокурор

Единствено прокуратурата ще има право да разписва специалните разузнавателни средства по делата за изборни нарушения. Това се разбра при подписване на споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС за съвместна работа при предстоящите през месец май избори. Координатор на общото звено ще бъде заместник главният прокурор Ася Петрова. Тя е считана за близка до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и наскоро издейства тежки осъдителни присъди за подсъдимите по мегаделото „Килърите".

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че използването на СРС-та е доста тежка и чувствителна тема не само за обществото, но и за участниците в изборите. С цел да се избегнат злоупотреби Цацаров каза, че подслушванията по изборни дела ще стават единствено с искане на прокурори, а не както е по принцип - от служители на ДАНС, МВР и оперативните служби: „Поради тази причина в методическите указания се въвежда задължение - специални разузнавателни средства да бъдат използвани само по досъдебни производства, само по искания на наблюдаващите прокурори".

За добрата работа на съвместните екипи ще следи Ася Петрова. Тя обясни, че ще се наблегне на бързите и незабавни досъдебни производства: „Акцентираме върху сръчността на произнасяне на прокурорите в рамките на 24 часа. Предвиждаме задължение на прокурорите да се произнасят по сигналите, които са депозирани в прокуратурата, както и в органите на МВР във връзка с изборите".

За първи път по изборите се въвежда и постоянно дежурство на прокурори два дни преди деня на вота.