Подвижните урни крият риск от злоупотреба с тайната на вота
Подвижните урни крият риск от злоупотреба с тайната на вота / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Подвижните урни крият риск от злоупотреба с тайната на вота
63430
Подвижните урни крият риск от злоупотреба с тайната на вота
  • Подвижните урни крият риск от злоупотреба с тайната на вота

Брокерите на гласове ще посегнат на вота на хората в неравностойно положение, които са около 5% от всички гласоподаватели. Използването на подвижни урни, които ще посещават домовете на трудно подвижни избиратели, крие сериозен риск от злоупотреба с тайната на вота. За това предупреди Капка Панайтова от Центъра за независим живот. Тя посочи, че следващата седмица организацията й ще съобщи какъв е броят на хората, които са подали заявление за гласуване чрез подвижни урни. Срокът за заявките изтече на 12 април.

Гражданите с двигателни и зрителни проблеми са изложени на сериозен риск от купуване на вота им, защото пенсиите им са много ниски, коментира още Капка Панайотова:

Ситуацията при хората с увреждания не се е променила много. Да, беше въведена т.нар подвижна урна, за която се създава подвижна секция. На първо четене може да се каже, че е мисъл за хората с увреждания, но като се замисли човек по-дълбоко, не е ясно за кого точно е била мисълта. Защото истинското равнопоставено гласуване на хората в увреждания би трябвало да се случва както при всички други хора. При вас никой не идва в къщи с урна и още 10 човека, които вероятно няма да има и къде да съберете. Никаква гаранция няма за тайната на вота, защото вие трябва да гласувате пред 10 човека. В къщи имате ли тъмна стаичка, или ще ги изгоните на стълбите? Ами ако няма стълби? Просто е изключително некомфортна ситуация. Да, възможно е да излязат, естествено, но нямаме никаква гаранция затова как хората изобщо са стигнали до тази подвижна урна. Т.е. дали това е тяхна собствена воля. Ние в момента проучваме и се надявам другата седмица да дадем малко по-обстойна информация на медиите за това колко са тези подвижни секции в цялата страна, защото срокът изтече на 12 април. Както е по кодекс би трябвало да има две седмици по-рано информационна кампания. Такава изобщо нямаше за подвижните урни. Ние се опитахме да информираме, че изтича срокът. Интересното е, че в София няма нито една подвижна урна, обаче извън София има. Сега обобщаваме точно информацията колко ще бъдат тези урни, защото може да се окаже, че това е „обосновано допускане”, както измисли есквътрешният министър този израз, и това да се окаже нов метод за контролиран вот.

По какъв начин?

Един месец преди изборите трябва да се подаде заявление саморъчно подписано от човека с приложено решение на ТЕЛК, т.е. решение за загубена работоспособност или документ за увреждане. Нали разбирате, че ако един човек може да отиде да си го подаде това заявление, той няма да иска подвижна урна. Той ще отиде да гласува. Така че има възможност за стимулиране на този тип гласуване от „добри хора”, които могат и много лесно да убедят един човек, който е гласоподавател, но може да не е ориентиран, да го убедят за кого да гласува. Могат и материално стимулиране да приложат. В случая хората в увреждания, които са точно толкова хора, колкото всички други, увреждането не ги прави безукорни граждани. Те са с изключително ниски пенсии. Има страховити данни по отношение на бедността сред хората с увреждания. Колкото България е водач по бедност и риск от бедност, хората с увреждания са водач в тази група с близо два пъти по-ниски доходи от хората с увреждания в рамките на ЕС  извън България. Така че тук даже материалното стимулиране няма да бъде кой знае колко голямо.

Какъв е броят на хората с увреждания и броят им тежи ли при определяне на изборните резултати?

Броят им не е за подценяване - движи се около 10% от населението. Но предвид факта, че по-голямата част от хората с увреждания са на възраст над 18 години, първо, нацията ни застарява, стареенето се свързва с някакво увреждане, т.е. с придобиване на някакъв дефицит - хората започват по-трудно да чуват, по-трудно ходят и т.н., т.е. може да се допусне, че от тези 10% от цялото население, по-големият процент са в активна възраст и са гласоподаватели. Аз смятам, че това може да натежи. Както и да гледаме всеки глас е важен. Да не говорим, че ако има нещо свещено, то е човешкото право, а правото да гласуваш е едно от основните човешки права. На един човек това право да бъде нарушено, не е добре. Независимо това как ще повлияе на изборите. Дори да приемем, че от тези 10 на сто 2% са деца. Нека приемем, че 2% са поставени под запрещение заради увреждането си, което е също една голяма тема за България, тук говорим за 5-6% от населението. Никой досега не е наблюдавал активността на хората с увреждания по време на избори, ние ще го направим тази година. Но представете си, че 5-6% от населението с право на глас е манипулирано. Това неминуемо ще се отрази върху вота, върху крайният резултат от изборите. Особено ако нещата са поставени на кантар, ако някъде е въпрос на половин процент. А ние говорим за 5-6 на сто. Дано не съм права, но това може да се окаже новата метода за контролиран вот.