ГЕРБ иска касиране на изборите
ГЕРБ иска касиране на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ иска касиране на изборите
64029
ГЕРБ иска касиране на изборите
  • ГЕРБ иска касиране на изборите

Искаме касиране на изборите заради грубото погазване на закона в Деня за размисъл. Това обяви на извънредна пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му от партията ще пуснат жалба до Конституционния съд днес или най-късно утре.

"Другите партии и Конституционният съд също така да се произнесат по въпроса, колкото се може по-бързо", призова Борисов.

Според него в тази конфигурация на политическите партии, които влизат в парламента, не може да се състави стабилно правителство.

„Благодаря на всички, които ни подкрепиха. За първи път в новата ни история политическа партия е отново победител в избори. Това е истинската оценка за нашата работа през тези четири години", каза още лидерът на ГЕРБ.

„Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84, и то много повече. Топли ме това и ми е добре", коментира Борисов.

Той изтъкна различията в програмите на останалите партии и предрече хаос в държавата, ако те се коалират.

"Ако президентът даде мандат на ГЕРБ, ще предложа правителство на малцинството, аз съм длъжен да им предложа на тези над 1 млн. души, които са гласували за нас, кабинет. Както винаги, този кабинет ще е експертен", обясни Борисов.

Според него няма шанс да се водят преговори между БСП и ГЕРБ за съставяне на правителство, защото червените "минали всякакви граници".

"Има сценарий да ни унижават, да изберат председател на парламента от Атака. Но не могат да ни унижат защото българският избирател гласува за ГЕРБ на първо място", подчерта Борисов.

Той добави, че Цветан Цветанов сам ще се откаже от имунитета си и няма да е част от този кабинет.

„Никога няма да се възползвам от имунитета си. В момента, в който приключи кампанията, от момента, в който се закълна като депутат, аз ще декларирам и ще внеса веднага искане за сваляне на моя имунитет, за да няма никакви манипулации", коментира Цветанов.

"Аз нямам за какво да се откажа от имунитета си, за записи не знам - не гледам телевизия. Но погледнете съобщението от Деня за размисъл. Освен това във всички избирателни секции представителите на опозицията са повече. Технологично как ще се подменят бюлетините? Няма начин това да стане", добави бившият премиер.

"Цялата кампания е систематичен сценарий за атаки срещу ГЕРБ с анонимния сигнал за СРС-та. По време на кампанията имаше доста медийно отразяване на всичко това", заяви Цветанов.

"Ако има нови избори, ще забраня всеки, който е свързан с ГЕРБ, да участва в тези обществени поръчки. Най-добре даже в БНБ да си ги печатат бюлетините", коментира Борисов скандала с печатницата в Костинброд.

„И все пак каква е програмата, върху която другите партии ще се обединят? Искат програмно правителство, аз съм слушал различни мнения от Местан и Станишев - единият иска да вдига данъци, другият - не. Едните са против АЕЦ „Белене", а другите искат централата. Хората ще си спомнят Тройната коалиция. Който стане премиер в тази ситуация, ще му стисна ръката. Новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина. Кризата не може да се задълбочи повече от сега. Има партии, близки до бариерата от 4%, хората могат да си направят изводите и сега тези партии да влязат в парламента", добави Борисов. Той подчерта, че не е разговарял и не се е чувал с който и да е политически лидер.

Според него "естественото и нормалното в една политическа атмосфера е да се обадиш и да поздравиш победителя, а не да тичаш по всички телевизии и да казваш, че си моралният победител".

"Президентът е абсолютно независима институция, има право на своето мнение, изразил го е, не искам да коментирам кой какво мисли. Аз по-добре знам реалната ситуация в страната и хората осъзнаха, че с протести няма да доведат до по-високи заплати". Така коментира лидерът на ГЕРБ изказването на държавния глава Росен Плевнелиев, че за държавата е важно да се състави веднага стабилно правителство.

В началото на пресконференцията бившият министър-председател цитира статистика от изборите.

Според данните 11% от хората на възраст между 18 и 29 години са гласували за БСП, а 37.4% - за ГЕРБ; от тези на възраст между 30 и 39 години 39% са гласували за ГЕРБ, а 16% - за БСП; от хората между 40 и 49 години 38.6% са гласували за ГЕРБ, а 19.8% - за БСП. От българите над 60 години 30% са подкрепили ГЕРБ, а 43.5% - БСП.

"Това е - когато говорят за младите хора БСП, да го имат предвид. Техните млади хора са над 60 години", каза лидерът на ГЕРБ.

По признака образование според ГЕРБ 36.4% от гласувалите с висше образование са гласували за тях, а 23.7% - за БСП. От хората със средно образование 37.3% са подкрепили ГЕРБ, а 22.8% - БСП.

"При хората с основно образование...тук вече сме зле - 20.6% за нас, а 36.7% са за БСП", каза още Борисов.