Плевнелиев иска институциите да са в услуга на бизнеса и гражданите
Плевнелиев иска институциите да са в услуга на бизнеса и гражданите / снимка: Пресцентър ГЕРБ
Плевнелиев иска институциите да са в услуга на бизнеса и гражданите
45996
Плевнелиев иска институциите да са в услуга на бизнеса и гражданите
  • Плевнелиев иска институциите да са в услуга на бизнеса и гражданите

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев се срещна с предприемачи във Враца. Институциите да са в услуга на бизнеса и гражданите - това ще бъде един от основните приоритети в бъдещата му работа, защото „не може да има добре работеща икономика без добре работеща администрация”.

Сивата икономика, която не плаща данъци и убива работещите на светло фирми, е проблемът, който най-много ни тежи, се оплакаха пред Плевнелиев от ръководството на фирма „Враца Стил”. „Ние вярваме във вас, защото сте инженер и мислите като нас”.

Росен Плевнелиев заяви, че спазването на държавността ще е един от най-важните му приоритети: „Държавност означава да накараме всички да спазват правилата и да има работещи институции. Едно от нещата, които са ми важни много, и ще работя много в тази посока, е темата с по-добре работещата администрация. Истината е, че не може да има добре работеща икономика без добре работеща администрация. Администрацията трябва да бъде мотивирана, отговорна и по-ефективна. Ще разчитам на подкрепата и на депутатите, и на правителството. През последната година и половина работихме много и с премиера в тази посока - да вкараме електронното правителство в действие, защото тогава няма да имате нужда да ходите да чукате на вратата на когото и да било и да му искате каквато и да била услуга. Тогава корупцията драматично ще намалее, ефективността на държавната администрация драматично ще се увеличи. Електронното правителство е механизъм, при който държавата автоматизира услугите, които предоставя, и ги обективизира. Давам пример със строителното разрешение - искате да си построите къща, искате строително разрешение, всички документи - в един файл заминават към главния архитект и към общината, и се знае, че той има 2 или 3 месеца време, за да извади строителното разрешение. Ако е против, той е длъжен да има писмено становище и да каже: аз не искам да издам строително разрешение, защото това, това и това трябва да се подобри. Няма нищо по-добро за вас от това. Ще го подобрите, ще го вкарате проекта за втори път, но това, което е големият проблем за вас, е да висите и да чакате някой някъде месеци, години наред. Това, което поемаме като ангажимент към бизнеса категорично е към 2013 г. да имаме вече първите елементи на електронно правителство, работещи, в държавната администрация”.

Кандидатът за президент на ГЕРБ се срещна и с предприемачи от Враца. „Успехът на всяка една от вашите компании се дължи на това, че имате комбинацията между лидерство, бизнес план, който е дългосрочен, и много труд”, заяви Плевнелиев. „Така работих като министър, така работих и като един от най-добрите български мениджъри, признати в света. Поемам категоричния ангажимент да бъда лидерът на тази държава с нов прагматичен подход. Моята цел е модерна България с правила, работещи институции, държава, която подпомага развитието на бизнеса. От мен ще очаквате факти, от мен ще очаквате решения, смисъл, свършена работа. От мен няма да очаквате да политизирам и политиканствам, да преча, няма да очаквате да водя теснопартийни битки, защото президентът е обединителят на нацията. Президентът е този, който отваря вратите за регионите, гражданите, за техните организации, за техните кметове, за да може държавата и нейните институции да работят по приоритетите на регионите, на гражданите. Президентът гарантира дългосрочност и последователност на усилията. Не може винаги България да стартира от нулата, не може на всеки четири години да си променяме приоритетите. От мен ще очаквате да следя за изпълнението на вашите и националните приоритети. Президентът задава посоката”, уверен е Росен Плевнелиев.