Зад таксиметровия бранш често успешно се прикрива криминална дейност
Зад таксиметровия бранш често успешно се прикрива криминална дейност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зад таксиметровия бранш често успешно се прикрива криминална дейност
65423
Зад таксиметровия бранш често успешно се прикрива криминална дейност
  • Зад таксиметровия бранш често успешно се прикрива криминална дейност

Таксиметровите компании не налагат контрол върху служителите си за това карат ли след употреба на алкохол. Това каза пред Дарик таксиметров шофьор от голяма столична фирма, който пожела да остане анонимен, за да не загуби работата си.

По думите му зад таксиметровия бранш често пъти успешно се прикрива криминална дейност.

Кой и как контролира водачите и как се става таксиметров шофьор разказа пред Дарик един от тях:

Познавам таксиметровата дейност. Интересното е, че вземат хората без да се интересуват какво е тяхното криминално минало, дали са професионални шофьори. Всеки става шофьор като предостави шофьорска книжка и всеки му дава кола. Трябва да изискват най-важното - да няма криминално досие, дали има минали и настоящи нарушения. На мен са ми направили акт поради това, че самата фирма превозвач не е предоставила фактури. Всеки един автомобил трябва да има данъчни фактури. Моя ли е вината, че няма данъчни фактури? А психо тест, водач, шофьорска книжка, талон - абсолютно всичко изрядно. А фирмата превозвач е длъжна да предостави тези фактури.

Колата е на фирмата превозвач? Не е на ваше име?

Не е на мое име, разбира се. Ако е на мое име трябва да има мой печат и аз да имам фактури. Но щом като е фирмена, вината не трябва да бъде моя. Не трябва на мен да се прави акт от ДАИ, а на фирмата превозвач.

Вие плащате рента на фирмата?

Плащам рента, разбира се.

Колко?


35 лева.

Колко изкарвате за един работен ден така, че да успявате да си покривате и рентата?

За един работен ден трябва да ви кажа, че превишаваме тези 12 часа. Няма таксиметров шофьор, който да работи по-малко от 14-15 часа, макар че по закон не трябва да надвишаваме 12 часа. Като на всеки 3 часа трябва да имаме половин час почивка. Доста хора пишат почивки, но работят. Ако аз не работя 15-16 часа, аз трябва да имам пет работни дни и на шестия трябва да имам почивка. Аз, ако почивам, няма да имам за къщи. Принуждаваме се да работим, за да можем да изкараме рентата. Един нормален работен ден, ако трябва да работим както е 12 часа  работя само за фирмата, за рентата и за гориво, а в къщи си отивам с 4-5 лева. За да изкарам за мен пари, за моето семейство трябва да работя по 15-16 часа. И не трябва да имам нито ден почивка.

Случва ли се ваши колеги да карат употребявали алкохол или в някои от почивките да пият?

Както случая с колегата, който на бул. „Цариградско шосе”направи тази беля, доста хора. Защото, ако беше както едно време - всяка една фирма превозвач да има дрегер, проба за алкохол, това няма да се случи.

От фирмите твърдят, че проверяват шофьорите си преди работа с дрегер. При вас как стоят нещата?

Нека един човек да докаже, както сме ние арендаторите. Колата я вземам от мой ортак, докарва ми я сутринта в 5.00 ч. Кой ме проверява за алкохол? Всичко е прикритие на самите фирми превозвачи. Както Темида има превръзки на очите. Защо? Да не вижда добро и лошо, да не може да преценява еднакво. Така и полицаите може би трябва да имат превръзки. Всеки може да стане таксиметров шофьор, абсолютно всеки. Таксиметров шофьор се става по следния начин - отивам при фирма превозвач, предоставям си шофьорска книжка, имам талон-водач, имам психо, като имате предвид, че много лесно се изкарва. Много малко хора с труд и четене изкарват изпита. Питам превозвача и той казва: „Добре”. Плащате на три дни или на седмица рента. Тя струва по 35 или 40 лева, дава ми колата, преснима ми документа, излизам и започвам да работя. Това е. Психо, книжки се купуват, абсолютно всичко.

Колко струва да си купиш психо тест?

Психо тестът, доколкото знам, е 200-300 лева. Таксиметров шофьор, водачът и психото ще излезе около 400 лева, ако имаш шофьорска книжка.

Криминалният контингент при таксиметровите шофьори?

Криминалният контингент при таксиметровите шофьори е доста голям. Защото доста хора има криминално проявени, които прикриват криминалната си дейност, покрай таксиметровата дейност. Със знанието на полицията, ако ги хванат те шарят, те имат пари. Ако съм аз ще ме вкарат в затвора веднага и за най-малкото нещо. Но тези, които имат пари, за тях няма ограничение. Не ги плаши нищо.

А как стои въпросът с хората от ромски произход, които карат такси? Знаем там са и без образование?

Хората от ромски произход всичко си плащат. Има хора, които са със завършено основно образование. В днешно време всичко е възможно и всичко се купува. Имаш ли пари - всичко купуваш. Аз докато бях в Белгия имаше едно приятелче от Исперих. Идва един българин, който взема от него 200 евро и той пътува всяка седмица Гент - България. След една седмица му донесе и книжка и талон. И то за професионална категория. Така че вие си задайте въпроса как? Парите отварят всички железни врати.

Как според вас трябва да бъде наказан Михаил Куртев?

На всеки може да се случи, но единствено не толерирам това, че е употребил алкохол. Човек, когато е пил, алкохолът не стои мирно в главата, както в шишето. Всеки трябва да си понесе наказанието. Това е.