Сидеров: Полицаите са обект на унижения, има ненормална обстановка в София
Сидеров: Полицаите са обект на унижения, има ненормална обстановка в София / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров събеседник в „Седмицата” по Дарик:

Какво е отношението ви към новата националистическа партия на България, един от лидерите е Симеон Костадинов, който всъщност е бил в „Атака”, нали.

Да, беше в младежката организация на „Атака” за известно време. Те не са се формирали още като партия, очаква се регистрацията им или отказ, не знам вече, прочетох различни информации. Има голяма, остра реакция от определени организации като Хелзинкски комитет и други. Аз винаги казвам, че има плурализъм в България, има демокрация и всички, които решават да правят партии, могат да го направят. Друг е въпросът какво е новото, защото, когато правиш нещо ново, външният наблюдател трябва да прецени предлага ли му нещо по-ново от вече съществуващата патриотична или националистическа, или както и да наречем партия „Атака”, или е просто амбиция на някой да има свое ООД в политиката, да го кажем така образно. Обикновено нови формации, имам предвид, които се измерват с „Атака” или са от този спектър, обикновено се правят от хора, които са били в „Атака”, които са минали или пък по някаква причина са отпаднали, не визирам случая Симеон Костадинов.

Той защо е отпаднал?

Ние се познаваме, имаме добри отношения с него. Не мога да кажа, може би някаква характерологична несъвместимост. Обикновено хора, които са били при мен, отпаднали са по някакви причини или са предали четата, тръгват да правят нови партии, имаше такива случаи на последните избори, видяхме, те не взеха резултат. Лошото е, че цепят патриотичния вот, и всъщност амбицията на някой да каже, че аз съм по- националист от еди-кой си, от Волен или от някой друг, всъщност цепи вота, крайният резултат е това. И тези хора, които го правят, трябва ясно да съзнават това или, ако те го съзнават, но някой ги подтиква или им помага да го правят, то другите, гласоподавателите, трябва да знаят, че разцепването на този вот обслужва кого, обслужва душманите на България.

Подкрепяте ли създаването на граждански патрули, които да заместват полицията.

Това е идея, която я подкрепяме и дори сме я, така, легитимирили в предложение за създаване на доброволни отряди. За съжаление това досега не е срещало разбиране в парламентите до момента.

Това означава, че вие намирате тези отряди в момента за незаконни и сте искали да бъдат регламентирани.

Да, в момента няма законов норматив, който да дава възможност за подобни граждански формирования. Трябва да се направи обаче, това не е невъзможно и е необходимо, особено по малките селища, където тъй наречената битова престъпност, която ние наричаме циганска, тормози много хората и от такива отряди има нужда, доброволни отряди.

А в центъра на София?

В центъра на София по принуда, защото сега центърът на София е един отворен, така, бежански лагер, ние виждаме, че се разхождат... Тук имам пред мен една справка от агенцията за бежанците, в която се казва, че тук са точни цифрите, между другото аз след малко ще се позова и на някои от тях, за да направим изводи по тази много важна тема.

Позовете се, като почнахте.

Ами, например от подалите молби за статут на бежанец в периода януари - ноември 2013 г. 6111 лица предоставен бежански статут има само на 48 лица. Какви са другите тогава, питаме, значи, това са хора без статут.

Това вероятно... има отражение и бавните процедури, които едва в последните седмици се променят, за да се произнесат дали отговарят или или не иначе с месеци чакат хората.

Или пък непоркриване на критерии, защото там има критерии за бежанец.

Да, това, обаче от тази справка не може като че ли да се изясни.

Въпросът е какви са другите 6000, над 6000, които остават без статут. Значи, това са хора без статут. Някои от тях живеят, подали са... желание да отседнат на външен адрес. Т.е. те не искат да бъдат в тези лагери или места за настаняване, искат да са си някъде. Това са 2627 човека. А тези всичките са в София. Значи, 2600 човека живеят някъде, неясно къде, както този Саладин, който нападна Виктория Христова, той е без статут. Той е подавал молба, отказана му е. Той обаче продължава да си живее някъде си на квартира, разхожда си се, прави каквото си иска. Такива са над 2000 човека. Значи... и те са в София, защото тях ги влече тук, не искат в Харманли, не искат в Елхово. И това създава вече опасност за центъра на София и затова тези момчета от различни групи, патриотични формации, предлагат и не знам дали го правят.

Те направо си ги правят тези патрули. Вие, „Атака”, ще участвате ли в тях, сега, в този момент, след като сам ги определихте като незаконни.

Аз знам, че няма законово основание и това ще предизвика конфликт с полицията, а не искам да става така. По-скоро в момента, до момента, до който не се приеме законов текст, ще го предложим пак, то полицията трябва да е на мястото си.

Съветвате тези, които правят патрули, да се приберат, докато се направят регламенти.

Нямат законово основание и най-вероятно ще се сблъскат с полицията, която ще ги обвини в самоуправство или нещо от този род, и ще...

Освен това пък ромски организации казват - и ние ще направим патрули, и така нещата могат да стигнат до непредвидими резултати.

Ако има регламент, законов, тоест, ако нашият законопроект за доброволните отряди се приеме, то български граждани ще могат да го правят, естествено, отговаряйки на определени условия. Не трябва да са криминално проявени, съдени и така нататък.

А според вашият проект с оръжие ли трябва да бъдат или без?

Биха могли, ако имат законно притежавано оръжие, биха могли да бъдат, но всичко е въпрос на регламент. Такива отряди, ако... те трябва да работят в тясно сътрудничество с полицията, да имат непрекъснат контакт с полицията да могат да проверяват.

Да могат да проверяват лични карти, както се опитват тези... Това е пак проекта ви.

Да. Да могат да проверяват, дори и сега, по сега действащите нормативи, хора, които виждат престъпление, могат да се намесят, да го предотвратят, даже са длъжни по НПК, и да изчакат идването на полицията. Не могат самите те да извършват арест. Всичко това може да се регламентира и тогава всеки български гражданин, аз не ги деля на ромски или други, всеки български гражданин, който е с... нали, притежава всички възможни права и критерии, отговаря на критериите, може да бъде в такъв отряд. Но тези отряди не трябва да се създават за противопоставяне, а за опазване на реда, а не един отряд срещу друг.

Не е ли по-доброто решение да се види какво не достига на полицията, за да свърши тази работа?

Най-доброто решение е това, разбира се, полицията да си е на мястото. Но тя сега, последните месеци е така ангажирана с всякакви протести - ранобудни, по-късни, къснобудни, че и така е изтормозена полицията, защото аз виждам как ги държат часове наред по улиците на София. Полицаите са обект на всякакви унижения, на нападки, буквално и на физически сблъсък и всъщност имаме една ненормална обстановка в София. От месеци градът се блокира от хора, които нарушават Закона за митинги и събрания на открито. Те не биват санкционирани, общината не ги забранява. Те правят каквото си искат - блокират движението, застават десет души, играят някакви сцени, тъй наречени пърформанси, по ул. „Раковски” и тя се запречва заради тях. И цели групи полицаи започват да обслужват това, да отклоняват движението, защото някой е решил да си играе игрички на улицата. Това също е нарушаване на реда и то отнема от ресурса на полицията. И в крайна сметка, ако някой полицейски началник го питаш, той ще каже: да, ами ние къде да сме по-напред - дали да опазваме институциите, да заграждаме улиците, защото някой решава там да играе пърформанси, или да бдим за реда в отделни квартали. Трябва да се нормализира обстановката в страната и в София и това е също свързано с опазване на реда. Аз съм удовлетворен, че на онзиденшния Консултативен съвет при президента се постигна все пак едно съгласие и то влезе в становището допълнително. Той беше подготвил един друг текст, но влезе този абзац, който казва: да, всеки има право да протестира в България, но трябва да го прави по законово установения начин. Това влезе като официално становище на Консултативния съвет.

Вие подкрепяте, „Атака”, общата декларация на Консултативния съвет за национална сигурност. Понеже не останахте за изявлението след съвета, говорихте отделно пред медиите и си тръгнахте, да изясним - тази декларация е декларация и на „Атака”? Вие сте част от този консенсус?

Донякъде я подкрепям, защото там влязоха текстове като този, в който Консултативният съвет каза на обществото и на институциите, че трябва да се спазва законът от всеки, който излезе на улицата, че не може всеки да прави когато си иска изпълнения и да пречи на живота на другите. Това е добре. Добре е, че влезе също текст, който каза, че висшите политици трябва да има прозрачност относно техните сметки, имущество и прочие. И някои други текстове, които не бяха първоначално предвидени. Но не съм удовлетворен, че Консултативният съвет, становището, не включи едно по-категорично решение на основната тема, заради която се събра - темата за нахлуване тук на нелегални емигранти, наричани бежанци, пришълци, както и да е...

Сам казахте обаче, че има 48 души, които са получили този статут. Нека изясним - вашата позиция и срещу тези хора ли е? България трябва ли да даде убежище на тези 48 души, които по собствените си правила, а те са международни правила, е признала, че са бежанци.

Едно е 48 човека, на които е даден статут, т.е. те са проучени и е установено, че те наистина са бежанци.

Но в общото говорене този нюанс не става докрай ясен.

Не става, да, защото...

А „Атака” не сте против хората, които наистина отговарят на условията за бежанец.

Да, ако отговарят и ако се проверява внимателно. Но тези, които са влезли, вече са над 10 хиляди според данните на господин Йовчев, министъра на вътрешните работи. Значи 10 000, от тях 48. Едно е 48, друго е 10 000. Те продължават да нахлуват безконтролно. Границата ни с Турция в момента, оня ден беше наш екип там да заснеме, представлява просто голо пространство. Няма нищо, има една канавка, която е съществувала преди, и просто всеки там преминава, както си иска. В момента започнаха някакви мерки да слагат, които се изразяват в какво - застават полицаи, през определено разстояние стоят полицаи. Обаче какво се оказа? Че, като влезе на наша територия, въпросното лице, представящо се за бежанец, или лица, те отиват при полицая, те не бягат от него, отиват и казват: заведи ни, нали, където трябва, и полицаят ги отвеждат. Всъщност полицаите там стоят не за да ги връщат, а за да ги отвеждат, транспортират до местата...

Впрочем в Наказателния кодекс, който цитирате от „Атака”, където наистина има текстове за нелегалното преминава на границата, има една последна алинея от същия член, който казва, че тези правила, че е нелегално, не се прилагат спрямо хора, които декларират, че търсят убежище и статут на бежанец. Всъщност проблемът на България изглежда, че твърде бавно и в някои отношения сигурно несигурно се произнася по техните молби.

Ето и сега тук в тази връзка чета справката на агенцията, която каза откъде идват тези хора. От Сирия, най-много са от Сирия, от Ирак след това, число, Афганистан, Пакистан, Иран, Индия, Мианмар, Мали, Алжир, Тунис, Египет.

Сега в Мали например има война. Нали, този списък...

Мароко, Сомалия, Кот д`Ивоар, Конго Бразавил, Конго Киншаса. Значи, това са много държави, които не можем да кажем, че от всички тях, нали, хора точно в България търсят убежище, защото някои от тези държави са много далеч от България. Т.е. тук вече имаме един неконтролиран поток от емигранти, които търсят, които са икономически емигранти. Те търсят Европа, защото в Европа има стандарти, социални програми...

Някои от тях бягат по климатични причини. Там нямат вода, храна, лоши реколти в част от тези държави.

Ако се задълбочим защо бягат, аз ще направя един геополитически анализ и ще кажа, когато... ако някъде гори сграда, от нея бягат хора и тази сграда е подпалена умишлено, ние трябва да си зададем въпроса кой я подпалил, а не само да отчитаме, че тя гори и оттам бягат хора по принуда. Да, бягат. Защо например от Сирия бягат хора? Ами, защото срещу законното сирийско правителство, не оценяваме кой е добър и кой е... то е законно това на Асад, започнаха терористични атаки от групи, вкарвани от Турция, финансирани от Катар и Саудитска Арабия и въоръжавани, вкарвани в Сирия, които започнаха този катаклизъм, дето сега го наричаме криза, все едно е природно явление. То не е природно явление. То е предизвикано от определени държави, беше инспирирано от тези, които ги изброих - Турция, Катар, Саудитска Арабия. Защо го правят също можем да си зададем въпроса. Ударът срещу Сирия е подкрепян от САЩ, от Израел и там целта е Сирия да бъде обезличена като държава, да стане територия, в която, както Ирак, която... Ирак нима е стабилна държава, след като САЩ я нападна? Не. Ирак сега е огнище на напрежение, продължава да е. В Сирия се целеше същото, но поради балансиращата роля на Русия и Китай това не се случи. И сега тези хора хиляди, които бяха в Турция и Турция ги подготвяше да ги върне, когато Сирия... когато трябваше да бъде ударена Сирия с външен удар, с намеса, и да падне Асад и да стане там всъщност... царство на фундаментализма щеше да стане, това не стана, това се отложи, т.е. пропадна този удар и всички тези струпани хора в очакване в Турция Турция започна да ги препраща към България, защото те вече й тежат. Това е...

Е, чак... фактически става дума за 600 000 души...

Огромна част, да, огромна част...

В момента това, че 6000 са тук, това е 1%.

Да.

Ще ходите ли впрочем в Сирия в делегация?

Имаме покана, да...

Имаше съобщение през седмицата, че се готвела бизнес делегация всъщност, в която участват депутати.

Ние бяхме отправили запитване от името на партия „Атака” и нашата медия, телевизия „Алфа”, за екип, който да отиде - народни представители плюс журналистически екип, и получихме утвърдителен отговор и покана...

Кого питахте и кой ви...

Сирийското посолство, официално. И след това това прерасна в...

Има визов режим със Сирия впрочем.

... да, в проект да бъде парламентарна група, от посолството казаха, че биха се радвали, ако на парламентарно ниво има група за приятелство със Сирия в парламента. И сега виждам някакви, така, някаква вълна от реакции, които започнаха да... които са... Аз не мога да ги разбера - защо трябвало да ходи група там. А защо да не ходи? Каква е причината да не отиде?

Значи, сега има коментар - да ходиш на гости на диктатор, преди да падне, е глупаво решение. Казвам едно от възможните възражения.

Това е определение на някой коментатор. А кой е диктатор и какво става, след като падне... я да видим какво стана, като падна диктаторът в Либия. Ами, то... със сигурност не е по-добро положението.

Друго прагматично възражение от самия председател на групата за приятелство, той е депутат от БСП, Страхил Ангелов. Той каза - сега се чудя дали изобщо да идем, като изтече тази информация, защото се застрашава животът на пътуващите. Така, непряк упрек към вас, защото вие казахте през седмицата, че се готви такава делегация.

Да, виждам, че има колебание сред колегите от други парламентарни групи. При нас няма такова колебание. Аз мисля, че ще стане много интересен материал, журналистически.

Но вие лично няма да ходите.

Не е сигурно, защото имам и друго планирано пътуване, но при всички случаи представители на нашата група ще има.

А каква е целта всъщност - само да видите какво става или... Понеже някъде прочетох идеята да се види как България да участвала във възстановяването на Сирия, което изглежда все още далечен момент. Не, че не би имало, може би... В смисъл отрано да се подготвя почвата.

Значи, аз подчертавам разликата между нашето виждане, на „Атака”, и на други политически сили или коментатори. Ние твърдим, че Сирия има законно правителство, срещу което се прави опити то да бъде свалено с чужда намеса. И не определяме кой е диктатор и кой не е диктатор. Имаме законно, легитимно правителство, срещу което има въоръжена провокация. Така разглеждаме нещата. А дали ще падне, дали няма да падне, това е друг въпрос. Но със Сирия сме имали традиционно приятелски отношения много, много дълго време и смятаме, че те трябва да продължат. Това е идеята.

Трябва ли България да върне дипломатите си в Дамаск? Сега, ако вярно съм разбрал, те са в Ливан.

Ако обстановката е опасна за живота им, да, но иначе не и като знак аз отношение към държавата.

Ще подкрепи ли „Атака” президентското вето? Да обясним само на слушателите - става дума за върнатия закон, който дава възможност на чужди граждани, извън Европейския съюз, да получат право на постоянно пребиваване в България, ако са вложили един милион лева в кредитна институция за срок не по-малко от пет години. Една година след получаването на този статут, чужденецът може да получи българско гражданство, ако е инвестирал 2 млн. лева. Просто преведено - възможност да си купиш българско гражданство. Президентът възрази срещу това и без гласовете на „Атака”, или поне на един глас от „Атака”, няма да може да се приложи този закон.

Това е закон, който трябва внимателно да се огледа. От една страна, звучи добре - като инвестиране, като вкарване на пари в България, но от друга страна, трябва да се види дали това няма да допусне, да даде възможности на лица, на хора, чието гражданство, българско, няма да е добре.

Но вие трябва да кажете в сряда няма много време за мислене. Дебатът се състоя, в момента каква е позицията ви, да или не.

Не е много приемливо това, което се предлага.

„Атака” няма да подкрепи това.

Макар че някои държави го прилагат, има държави в света, които го прилагат, но има и разлика.

Казвате, че имате ето допирна точка с президента, с който иначе имахте доста критики. Аз не знам, мисля, че има теми, по които имате...

Аз не знам неговата мотивация, но това подлежи на... този закон подлежи на, така, изчистване. Може би с определени условия, добавяни, може би с някакви поправки...

В този вид - не, няма да мине този закон и по скоро ветото ще мине. Подкрепяте ли избори три в едно догодина, става дума за европарламентарните, които тъй или иначе са насрочени в целия Европейски съюз, за национален парламент и за президент с евентуални нюанси дали да са заедно всички през май, но по принцип три в едно подкрепяте ли такива избори.

Имаше вече избори три в едно и те показаха, че този модел не работи, когато правиш различни гласувания в един и същ ден това обърква спомняте си, че имаше и страшно...

Това беше 1991-а ли година, когато бяха заедно местни... Или не, не се връщате толкова назад във времето.

Не, сега, сега, когато бяха за президент и общински, плюс кметове, общински съветници.

Да, аз всъщност пропуснах да кажа, че това е на Николай Бареков предложение от движение „България без цензура”, с който имахте разговори през седмицата. Тук се разминавате тотално с него, не сте съгласни.

По принцип смятам, че не е добре да се обединяват различен тип избори. По-добре да са чисти нещата. Изборите за европарламент за чисто пропорционални партийни избори, там всяка партия ще гледа как точно се... ще се представи и къде стои.

Те и за национален парламент са такива.

За президент са други, за парламент.

За два парламента... защо да няма?

Изборите, в момента какво показва картината и прогнозите, каквито и предубеждения да имаме към социолозите, има някаква картина все пак, върху която можем да разсъждаваме. Показва, че ще се възпроизведе почти същия парламент, евентуално с някакви допълнително влезли партии.

Някои проучвания, казват, че „Атака” може да има проблеми с влизането, включително може би по обективни причини, които описахте - създаването на нови националистически партии, които ерозират вашата.

Трябва да имаме предвид, че тези проучвания се правят в извънизборно време, тоест не е кампания. Трябва да имаме предвид, че обикновено няколко процента от това, което дават, ни се намалява винаги. И всъщност, реално погледнато, като се отчете това, като се отчете, ако сега ни дават примерно 2. 8, нещо такова видях в някои...

Да, на база на това, че е 100-процентен вот. Той, ако се умножи по...

Като се сложи и това, че в самото изборно време това се увеличава, то реално...

Нямате притеснение, че „Атака” няма да влезе.

... ние имаме пак 8, 9 до 10%, които са, както се казва...

А бихте ли влязъл в съюз с други, например съюза „Чисти ръце” на Бареков, просто за да изчистим...

Не, не, въобще нито е ставало дума, нито има такива идеи.

А защо не, защо не бихте влязъл?

Говорим за коалиция?

Да, и конкретно „Чисти ръце”, при положение че се съгласихте да внесете неговите искания в консултативния съвет извънпарламентарни организации да участват там.

Да, защото виждам някакви... все пак подреждане на идеи. Докато при други протестиращи няма основното, няма ги идеите. Аз наскоро написах една статия в нашия вестник, в която казвам, че много се говори за морал в политиката, но всъщност политическият морал е в идеите, той не е в личностното...

Но вие не споделяте тези идеи на „Чисти ръце”, за да влезете в съюз...

Не, те не са достатъчно формулирани добре. Там виждаме, така, подхвърляне на идеи, но не и стройна програма. Когато видя стройна програма, мога да кажа - тази формация е приемлива или не. Има просто подхвърлене на идеи, има в крачка, така, някакви идеи, които са по-скоро в суров вид. Там няма цялостна програма...

Примерно тази окупация на президентството подкрепяте ли? Просто за да се ориентираме доколко е принципна позицията ви изобщо против окупациите...

Окупация на президентството не съм видял.

Това обяви Бареков, че ще направи в деня на консултативния съвет, ако не бъде допуснат...

Там имаше външен митинг, каквито имаше в същото време поне още два в София. И точно... всъщност точно с тези митинги се занимаваше и консултативният съвет. И аз се радвам, че влезе този текст, защото наистина трябва да се спазва законът...

Вие не одобрявате окупация, било то на университета, било на парламента, било на президентството?

Окупация... законова форма на протест няма. Да превземеш една сграда не е окупация, това е самоуправство...

И да пречиш да се влиза и излиза от нея.

Да направиш митинг или шествие, без съответните уведомления и разрешения от общината, също е закононарушение...

Понеже това е индиректна критика конкретно към Бареков за това, че искаше да обиколи президентството и да пречи да се влиза. Той това декларира, че целта му е...

Всички трябва да спазват закона. Ако той... Аз не знам дали е подавал уведомление. Режимът е уведомителен. Правили сме стотици наши мероприятия, винаги сме го спазвали. Уведомяваш общината, казваш часа, мястото, хора, колко хора, обявяваш комендант за връзка и не се отклоняваш от маршрута или мястото, което си обявил. Това масово не се спазва в София в последните месеци. Така че дали е Бареков, или някой друг, ако той нарушава този закон за митинги и събрания на открито, трябва да има санкции. И не трябва да им се позволява, на който и да е...

Ако БСП и ДПС изгубят евровота, трябва ли да има избори, както предложи Йордан Цонев? Той постави новите парламентарни национални избори в зависимост от резултата на евроизборите, с очевидното убеждение, че сегашната управляваща коалиция ще защити позициите си.

В това има логика, защото евроизборите, казах вече, са чисто... Това са всъщност най-партийните избори. Там се измерва до микрон всяка партия къде точно е. И ако се окаже, че ГЕРБ взима повече гласове от БСП примерно или от БСП и ДПС, то има логика да говорим тогава за предсрочни избори.

Иска ли „Атака” да се присъедини към шестте националистически партии, които правят предизборен съюз за евроизборите? Това са Националния фронт на Марин льо Пен от Франция, Партията на свободата от Нидерландия, Северната лига от Италия, шведските демократи, белгийската „Влаамс беланг” и словашката...

Имаше информации в българската преса, че „Фронт Национал”

Че те не ви искат...

Да. Това, искам да го кажа много ясно, не е вярно. Напротив, имаме податки за желание за среща от страна на „Фронт Национал”. И тя ще се случи тази среща тук в близките седмици. Точно кога ще уточня другата седмица. Но има такава... да, има такова движение от тяхна страна, да се направи алианс. За целта са нужни седем партии от седем държави. Такъв имаше в един от предишните европарламенти. Разпадна се. И сега има опит да се направи отново. Да, бихме участвали в такъв алианс. Аз имам конкретни виждания. Вече ги изложих пред Австрийската партия на свободата и тяхното ръководство. И тези виждания включват изграждане на една малко по-нова идеология, която да обедини тези партии. Защото досега те са вкарвани само в нишата на отношение към чужденци, емигранти, малцинства и така нататък. Ние трябва да излезем от тази ниша. Ние трябва да поставим икономически и социални въпроси, след голямата финансова и икономическа криза в Европа, да поставим въпросите за нов икономически модел. И това е мисията на подобни партии. Аз мисля, че мога да ги убедя...

Вашата идея е да бъде променен Европейският съюз, а не да се тръгне по път, по който тръгна например Украйна през тази седмица, отказвайки да подпише споразумение със съюза и откровено обръщайки се към Русия?

Да, да бъде променен, да бъде от...

България не трябва да се отказва от Европейския съюз, а трябва с формации като вашата да работи за неговата промяна - това е тезата на „Атака”?

За промяната на Европейския съюз трябва да се работи, но в този си вид, веднага подчертавам, той не носи полза на България, по-скоро е ограничител и, така, някакъв ментор, който изпраща директиви в наша посока, без обаче България да получава необходимото. Аз продължавам да твърдя, че ние сме нетен донор на Евросъюза, тоест членският ни внос е повече, отколкото получаваме...

А стои ли въобще пред вас излизане от съюза, или се съсредоточавате върху другото, върху участие, активно, в него и заедно с колегите ви от тези партии да го променяте?

По-скоро трябва да се върви към промяна на този съюз чрез подобни движения и формации и чрез настроението и нагласата на гражданите на европейските държави, които все повече подкрепят подобни формации. Огромен е въпросът с емигрантите, не само за България, той и за централноевропейските държави е много сериозен. Ние трябва да вървим към изграждане на Европейски съюз, който да се еманципира вече от Щатите, защото Щатите са... на практика диктуват как да се направи Европейският съюз. Еврото беше измислено в американски мозъчни щабове. Цялата тази система на централизиране беше измислена там. И ние трябва да се отделим от тази политика, да започнем да говорим за европейска система за сигурност, за друг тип отношения на Европа и за посочване на причинителите на това, което сега търпим, последствията в Близкия изток. Кой разпалва огъня и войните в Близкия Изток? Ами, това са основно Израел и техният покровител Щатите. Това трябва да се каже от Европа, да се посочи и към САЩ да има една по-рязка политика. Освен че подслушват всички европейски лидери, както се оказа, към тях трябва да има една по-рязка политика и едно отделяне от тяхното влияние...

„Атака” е внесла проекторешение за размразяване на АЕЦ „Белене”?

Да, ние внесохме няколко проекторешения, които възлагат на правителството да се възстанови проектът „Белене”...

От друга страна, седмицата дава друга възможна посока за българската енергетика - преговорите на икономическия министър в САЩ с американски реактор да се разшири АЕЦ „Козлодуй” със седми блок. Бихте ли...

Изграждане на седми блок не противоречи на „Белене”.

Бихте ли подкрепил? В това, че ще е американски, виждате ли проблем?

И едното, и другото са необходими.

Вие не ги противопоставяте...

Не, в никакъв случай. Колкото повече ядрени мощности има България, толкова по-силна държава е. Така че нека да се работи и за седми блок, това не пречи „Белене” да бъде изградено.

Казахте, че не подкрепяте бюджета, ако вярно съм ви разбрал.

Въздържахме се на гласуването...

Ще подкрепи ли „Атака” връщането на данъка върху минималните доходи, само този конкретен аспект на бюджета?

Ние сме по-скоро за необлагаем минимален доход...

Там казват, че било по-несправедливо, защото ако някой получава 5000 лева, и за него ще е необлагаем този доход от... И да взимаш 320, и да взимаш 3000 и 200, все първите ти 320, няма да се облагат...

Да, да, има си начин...

Това е аргументът на икономистите, които казват, че не е справедливо...

Има си начин това да се прецизира това и да се отдели този, който получава 5000, от този, който получава само 300...

То горе-долу това е... един от начините е този, който сега предлага правителството, по-скоро депутати...

Да, може би това е вариант, но поначало данъчната система ние смятаме, че трябва да се смени.

Да се върне прогресивният...

Т.е. се върне прогресивното облагане и да се премахне плоският данък.

Но все пак не ви разбрах, това предложение ще го подкрепите ли, за връщането на данъка върху минималните...

По-скоро ще се въздържим, защото не е във вида, в който... не е свързано... данъците не могат да се разглеждат поотделно всеки един.

Подкрепяте ли намаляването на субсидиите на партиите? „Атака” цяла да загуби, ако са верни сметките, които четох в „24 часа”, половин милион лева. Конкретният проект на Георги Кадиев в случая...

Да, аз съм казвал ясно няколко пъти, че съм дори за премахването на партийните субсидии изцяло, но да се спре бюджетът за държавните радио, телевизия и БТА, участието на партиите да бъде... да не се плаща, независимо дали в частна или държавна телевизия. При такива условия би трябвало и да няма субсидии и партиите да се издържат от членски внос и дарения.

Да, но частните... разбирате, че или трябва да се намери механизъм, през който всички медии да бъдат субсидирани...

Прави се законово, така че всеки да има равна възможност да изложи идеите си, защото в крайна сметка изборите са битка на идеи.

Подкрепяте ли създаване на комисия по казуса с Христо Бисеров, подобно на комисията за Мишо Бирата?

Да, да, това го подкрепяме, макар че вече комисиите станаха доста, но няма как...

А въобще този модел подкрепяте ли, където парламентът заменя на практика съдебната власт с комисии по конкретни поводи? Това изобщо не е патент на сегашното управление в парламента.

Не, той не може да замени съдебната власт и не може да има разследващи или други функции. Но кое е положителното в парламентарните комисии, че на високо ниво, на ниво Народно събрание, една комисия установява дадени факти, определени факти, огласява ги и след това ги придвижва към прокуратурата. Нивото на установяване тук е важното и как се работи. Има комисии, които не свършиха кой знае какво. Комисията например за авиоотряда, която беше оглавявана от наш представител, свърши добра работа - посочи фактите, подреди ги и стана ясно, че 34 милиона са били профукани. От там нещата отиват в прокуратурата.

Но ще гласувате „за” комисия за Бисеров?

Да, „за” ще бъдем.

Докъде е подписката за референдум за забрана за продажба на земя на чужденци? Понеже краят на годината идва, чисто формално...

Работим много, много интензивно.

Този референдум би имал най-голям смисъл, ако се направи много бързо. Колко...

Да, срокът е януари включително. Няма много време.

Колко подписа сте събрали вече?

Ами, в момента не мога да кажа, но работим много интензивно във всички градове на страната. Смятам, че ще съберем 500 000 подписа. Този референдум е важен да покаже обществените нагласи.

Румънците внесли законопроект тази седмица, който ще разрешава купуването на земеделска земя от граждани на Европейския съюз, като и европейското икономическо пространство. В него... в момента Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Това по повод опасенията, че примерно Турция е вътре.

Словакия има много интересен опит, сега се върна наш колега оттам. Проучваме точно как са го направили, но те са удължили, успели са с три години да удължат още мораториума, който свършва, както нашият... Значи, има вратички, има начини, въпросът е в желанието и...

Но какво отговаряте например на онези френски и германски политици, които през тази седмица казват - искаме пък да ограничим правата на българите и румънците да работят в... страни. С мотиви донякъде подобни в същината си... на което пък български политици като вас казват - не искаме те пък да могат да купуват земя тук.

А как ще го направят? Защото, когато ние казахме за мораториума за земята, тук гракнаха буквално срещу нас - ау, ама това ще трябва да се ратифицира от 27 държави.

Отговорът е, че и те нямат как да го направят, както и тук се оказва доста трудно да се реши въпросът със земята...

Не, не е проблем, ако мине през ратификация и всички държави членки направят анекс или променят договора. Това е възможно, теоретично е възможно. Както може да се направи анекс и върху нашия... в тази част от договора... или пък тя да се признае за несъстоятелна, тази, която сочи, че може да се купува земя. Защото тогава промяната на конституцията стана по един съмнителен начин, да го кажем направо...

Добре, трябва да свършваме. Звучите по-умерено от най-радикалните гласове на улицата. Ето, вече виждам новините, които се вадят - гражданските патрули не трябва да са за противопоставяне, а за опазване на реда, към това да прибавим категоричното ви заявление, че не трябва да има такива патрули, без те да са регламентирани в закона, и в момента те са незаконни и няма да участвате в тях.

Всичко трябва да е по закон - и протести, и патрули, иначе става анархия...

Направихте разграничение между хората, които идват в България от чужбина, и посочихте, може да са 48, но „Атака” не е против тези 48 бежанци и България трябва да им даде условия, след като е признала статута им.

Ако покриват, да, критерия за бежанци, да. Но огромната част не покриват...

През годините досега...

... и затова... Ние затова искаме всъщност нелегалните емигранти да бъдат експулсирани незабавно и да се изгради заграждение, стена, тоест заграждение физическо...

Но хора, които идват на граничния пункт с действително права за бежанец, да бъдат приети в България...

Това ще спре... Но законово пак... На КПП-то проверка, всички необходими данни, проверки и ако се установи, че той има такива критерии за бежанец, тогава му се дава статут. Но сега, сега нахлуват безконтролно тълпи, които просто си влизат, без нищо. Това пак е нарушение на закона. Ето, виждате ли колко е просто - спазване на закона и толкова. Всичко извън закона да не бъде допускано. Тогава ще има ред и ще бъде точно. Сега в момента самите власти толерират неспазване на закона, като допускат тези тълпи от пришълци. Затова те трябва да бъдат експулсирани, това е точният термин, и да се сложи заграждение, такова, каквото има между Щатите и Мексико. И никой в света не казва, че Щатите са недемократична държава.