Шефката на Балкантурист: Никой не ме е търсил за снимки от сайта, съжалявам за нелепото недоразумение
Шефката на Балкантурист: Никой не ме е търсил за снимки от сайта, съжалявам за нелепото недоразумение / снимка: БГНЕС
Служителка на "Балкантурист" е уволнена заради гафа от новогодишниата реч на президента
60123
Служителка на "Балкантурист" е уволнена заради гафа от новогодишниата реч на президента
  • Служителка на "Балкантурист" е уволнена заради гафа от новогодишниата реч на президента

Гафът със снимката на Скалистите планини в Колорадо, с която бе изобразено част от новогодишното изказване на президента, показа много ясно два от основните проблеми, които мъчат страната ни - немарливост и прехвърляне на отговорност. След като от Българската национална телевизия обясниха, че клипът с президентската реч е правен съвместно с експерти от прессекретариата на държавния глава и обясниха, че снимката е взета от сайта на туристическата фирма "Балкантурист", ние потърсихме представител на "виновната фирма". Директорът й Нели Сандалска също имаше своето обяснение за "нелепата" по думите й ситуация - млада служителка е направила "копи - пейст" от друг сайт, от който пък фирмата взимала снимките са сайта си. И така отговорността бе понесена от момичето, което е публикувало снимката. Защо и как тя е попаднала на сайта на "Балкантурист" и не са ли подведени клиентите на компанията, както и защо в крайна сметка името на фирмата бе замесено в целия този случай?

Ето отговорите на Нели Сандалска:

Не знам кой и защо е вземал снимки от сайта на Балкантурист, първо. Никой не ми се е обаждал, нито е искал да говорим по този въпрос. Вие знаете, че има специалисти, които правят сайтовете. Това е в общата информация, която се дава за Пампорово. Сайтът ни е само на български език, така че българите много добре знаят къде е Пампорово, но все пак е дадена обща информация. Има шест снимки, една от които за съжаление тази наскоро е сложена. Кой и защо я е харесал, това аз за съжаление не мога да кажа.

Това все пак не е ли един вид подвеждаща информация за хората, които посещават сайта, след като това не е изображение от Пампорово?

Има достатъчно информация в сайта. Това е взето от „Пампорово изображения", така че то е взето от сайта на Пампорово, защото никой няма да взема снимки за Пампорово от Аспен, както в момента излиза, че това е снимка от там, което също аз не знам, не мога да твърдя такова нещо. Не съм била, не съм виждала Аспен. Но въпросът, е че с нищо не се подвежда, тъй като е дадена достатъчно много информация. Освен това всеки влиза и гледа хотела, който купува, защото знаем много добре къде е Пампорово и какво представлява Пампорово. Ние не правим реклама на Пампорово като Пампорово, за да бъдем сложени в графата „подвеждаща информация".

Не се ли притеснявате все пак, че част от вашите клиенти, които изберат да почиват в Пампорово, ще го направят именно заради това красиво изображение, което обаче явно не е от България?

Да ви кажа честно, не се притеснявам, защото с колкото хора съм разговаряла, почти никой не е...Вие влизали ли сте в сайта на „Балкантурист"?

Да, влязох. И между другото не можах да намеря тази снимка. Явно е свалена, след като стана ясно, че има проблем с нея.

Снимката беше там, където е общата информация за Пампорово, една от многото снимки, които дават информацията за Пампорово. Където има и кулата Снежанка, където има и пистите на Пампорово, където е ски картата. И най-малкото... Аз лично съжалявам, че не бях видяла тази снимка, защото то е ясно, че това не може да бъде планината Родопи. То е повече от ясно.

Тоест вие си обяснявате с някаква грешка попадането на тази снимка на вашия сайт?

Абсолютно. Но тази снимка е взета от сайта... Ако потърсите Пампорово в Гугъл, ще ви излязат няколко сайта, като има един с изображения на Пампорово. Снимките, които дават общата информация в сайта на Балкантурист, са заимствани от там.

А вие ще потърсите ли кой е сложил тази снимка на вашия сайт и ще има ли някакво наказание?

Това вече се случи. Служителят е уволнен.

А ще проверите ли останалите снимки на вашия сайт?

Да, естествено. Всичко вече е направено.

А това ваш дългогодишен служител ли е или наскоро е назначен?

Не мога да кажа, че е от най-дългогодишните. Младо момиче беше. Както и да е, вече нещата са приключени, не е приятна ситуацията. Но никой не го е направил нито с умисъл... Жалкото е друго - че не можеш да сложиш тази снимка и да твърдиш, че това е Пампорово, да.

Страхувате ли се, че този скандал, който се разрази и чуждите медии го отразиха, ще удари, от една страна, върху имиджа на страната ни, на президентството, и от друга, на България като туристическа дестинация, на „Балкантурист" като фирма с дейност в този сектор?

Мисля, че чак такова отражение няма да има в такъв негативен аспект - за страната, за президента. Такова нещо смятам, че не може да се получи. Аз не мога да коментирам действията на президентската администрация. Колкото касае имиджа на България, мисля, че също не може да се получи. Това е една всеобща болест тук, у нас с начина, по който се работи, бих казала. Защото днес всички млади хора и не само млади хора в България, най-лесно е copy-paste („копи-пейст"), пренасят, отнасят и не само по отношение на снимков материал, а на много други неща, така че явно, че трябва по-сериозно и по-задълбочено да се работи. И аз си направих извода за себе си с по-голям и стриктен контрол в тази част от дейността на фирмата, която касае и работа на други специалисти, не чисто търговската дейност.

Какво беше обяснението на вашата, вече бивша служителка за това, което е направила?

Това е обяснението: че целият снимков материал го е взела от този сайт за изображения за Пампорово. И не е допускала, че в сайт на Пампорово може да има нещо друго, освен снимки от Пампорово. А вие, като отворите, ще видите колко много снимки има там - над пет листа. Искрено съжалявам за нелепото недоразумение.