Румен Петков: При мен мълчанието не винаги е злато
Румен Петков: При мен мълчанието не винаги е злато / Sofia Photo Agency

Бившият вътрешен министър и член на изпълнителното бюро на БСП Румен Петков - гост на „Челюсти" по Дарик радио и Нова телевизия:

Мълчанието може понякога да е много по-шумно от говоренето. Защо мълчите близо 2 месеца, освен когато ходите в Плевен, когато журналисти ви задават конкретен въпрос. Мълчите от страниците на вестниците, ония големите интервюта, от участия в телевизии.

По принцип според мен човек си струва да има такъв тип изяви медийни тогава, когато са налице две предпоставки. Едната е да има какво да се каже в крайна сметка, да има какво да се коментира, да има достатъчно изчистена теза, която да бъде изложена, и то аргументирано и мотивирано. И втората - да има определена среда на чуваемост, а напоследък в моята партия, в социалистическата партия, така, вървят различни тези, една от които е, че за нашето виждане, за виждането на социалистическата партия или на отделни нейни дейци като че ли няма такава висока степен на чуваемост. И по-скоро няма ...

Тоест проблемът е, че не няма какво да кажете, а няма да ви чуят, когато говорите.

Не, за мен не е това проблемът. За мен проблемът е, че въобще можем да считаме като партия, че за нашите тези няма среда на чуваемост, няма степен на чуваемост. Това е много лоша оценка за работата ни през последните години, пак казвам, като партия. И разбира се ...
   
Ами, това не е ли реална оценка? Четиридесет депутати не съответстват ли на управлението, което през последните 4 години видяха гражданите, изживяха гражданите?
  
Във всички случаи съответстват на волята на българските граждани за радикална промяна в управлението. Дали тази промяна е за добро, дали тя ще доведе до подобряване живота на гражданите живот и здраве ще имаме възможността да видим, вероятно да сме потърпевши или да сме щастливи от това управление в следващия период от време.

Вие какво по-скоро очаквате - да сте щастлив или да сте потърпевш?
   
Ами, при създадените традиции в последните 20-тина години каквото е станало и каквото не е станало в някаква степен се обяснява и с моята скромна персона. Аз специално не съм прекален оптимист за бъдещето по много причини, част от които чисто обективни и независещи толкова и само от управлението в България. Например България беше потърпевша от газовата криза в началото на годината, за което далеч не България, още по-малко нейното правителство ...
   
И икономическата сега, и икономическата срега.
  
...имаха отговорност.
   
Е да, де, ама да посочите ...
   
Сега сме потърпевши от икономическата криза, за което далеч не България е причината. Тъй че това правителство има много сериозни предизвикателства пред себе си и аз му желая успех.
  
Искрен ли сте, когато му желаете успех?
   
Да. По две причини. Първо, в това правителство има хора, които познавам от години.
   
Кои са те?
   
Надали е толкова важно.
   
Важно е.
   
Е, не считам, че моите лични познанства било то и с хора от властта, представляват чак такъв широк интерес за публиката.
   
Добре, ако кажа, че на мен ми е интересно и ви помоля да ми кажете...
   
С вас разговорите вън от студиото сигурно ще бъдат изключително интересни и, убеден съм, приятни, но все пак тук сме в студиото на една институция, уважавана от мен - Нова телевизия, и пак казвам, личните неща би трябвало в такива случаи да са по-малко на заден план. Третата причина, поради която не считам, че е редно всеки ден ...
  
Казахте, че ще бъдат две.
   
Има една трета, която никак не е за подценяване, тя е, че по част от въпросите, които очевидно са много сериозни за социалистическата партия и за левицата днес, а и в годините, аз съм с дълбокото принципно убеждение, че място за тяхното поставяне са съответните форуми на партията, която и да е тя. За мен, разбира се, най-важна е социалистическата партия. Аз не съм в групата хора, които считат за необходимо да развяват свои тези за днешното състояние на партията и перспективите пред нея в средствата за масова информация и след това там, където му е мястото. И за мен този въпрос е принципен, той даже не е в групата на причините. Защото докато има хора, които...  през всичките тези години е имало такива хора, са замеряли партията с различни тези, твърдения, една част от които доста неверни, за да не кажа инсинуативни, имало е и друга група, които са търсели решаването на тези проблеми вътре в партията и в партийните органи. Разбира се, че има един момент, в който нещата трябва да се кажат публично, трябва да се кажат достатъчно ясно.

Ама чакайте, аз не разбрах...
   
Чакам.
  
... защо се върнахте на тема БСП, след като говорехме за ГЕРБ и управлението.

Аз, откакто съм влязъл в тази тема БСП, не съм излизал от нея. И за мен БСП е нещо изключително важно, така че. ..  още повече, че мое дълбоко убеждение е, че България се нуждае както от стабилна и предсказуема десница, така и от стабилна и предсказуема левица. А що се касае до ГЕРБ и управлението днешното, и мисля с това да приключа коментарите на тази тема, разбира се, че трябва да има един толеранс от време, разбира се, че трябва да се даде възможност.
   
Включително и към Симеон Дянков?
   
Навсякъде има екзотики и изключения. 
   
Не, защото онези, които са изкушени...
   
Когато човек лъже и клевети...
   
Лъже и клевети?
   
Когато човек лъже и клевети, какъвто е случаят с това недоразумение господин Дянков, нещата трябва да бъдат казвани пределно ясно. Той за мен е лъжец и клеветник. И аз се надявам, че ще докажа това. ..  не надявам се, а съм убеден, защото той говори, оставам настрани изключителните глупости, които говори, защото всяко негово отваряне на устата е свързано с притока на милиарди лева в републиканския бюджет, което няма как да стане и това всеки що-годе нормален и трезвомислещ човек го разбира. Но той, пак казвам, се надявам да е сред изключенията.
   
Вие сте математик, учил сте в Свищов икономика, нали?
   
Математика в Пловдив.

Тоест компетентен сте да говорите за това какво би могъл да направи финансовият министър, за да стабилизира държавата.
   
Компетентен е много, много силно казано.
   
Не, защото вие давате оценка на неговите действия.
   
Ами вижте, така, задържането на едни маратонки в не помня коя митница са повод на път за Русе, да речем, да намерим един милиард и половина. Достигането до ...
  
Спекулирате, спекулирате.
   
Достигането до гениалното заключение, че като решим въпроса с вноса на доматите също ще дадем много солидно отражение върху фиска на държавата, също ми се струва, аз съм любител... 
 
А за горивата какво ще кажете?    
   
...на меките изрази, глуповато. За?
  
А за горивата какво ще кажете?
   
Това е въпрос на компетентните органи. Аз също считам, че твърдението, че 87 процента от горивата в държавата са контрабанда, е абсолютно несъстоятелно. Аз мисля, че това е просто не ...
  
Харесва ли ви студиото ни?
   
Да.
  
Да? Имахте забележки към тия столове.
   
Въпреки че...
   
Помислихте, че са на годините на вашата партия. Казах, че са изкуствено състарени.
   
Е, на нашата партия не, но на националната телевизия. Но не съм аз човекът, който има най-добър усет за обзавеждане и мебелировка, още по-малко за телевизионно студио. Но поне на мен ми допада.
  
...бяхте казвал на няколко пъти в споровете с колежката ви с партиен билет другарката Дончева, че сте естет.
  
Да, в определени сфери естет, но не съм дотам, така, нахален, за да кажа ненадминат, но така или иначе в определени сфери съм естет.
   
Дали ни гледат сега братя Галеви според вас?
   
Да ви кажа честно - не ме интересува.
   
Свързват името ви с тях обаче след онази среща, в която в качеството си на...
   
Моето име...
  
Влязохте в друго качество. Политическото ръководство на МВР, онази девоенизирана структура, отива в качеството си на оперативен работник...
   
Не.
  
... да разговаря с двама...
  
Оперативен работник по никой начин.
   
А как? А защо?
  
Аз съм го казвал. Аз бях мотивиран от служител на министерството да отида на този разговор поради определени обстоятелства и съм приел мотивите, които бяха изложени пред мен за състоятелни. И до ден-днешен считам, че срещата беше полезна.
   
По време на голямата депресия...
   
Тя е...
   
... главният прокурор на Чикаго се среща с представители на мафиотските структури. Смятате ли за нормално това, че може да ви изглежда от национално значение министър да разговаря с представители на подземния свят? Какво да научиш от тия хора?
  
Първо, трябва да кажа, че...
  
Защо ги легитимираш?
   
... срещата е била проведена в условия, в които аз съм подписал ползването на СРС по тях, така че. ..  аз съм го казвал, но някак си този факт остава малко встрани, така че срещата не съм целял да я правя нелегално, още повече, както съм отбелязал, тя е проведена в присъствието на служител. Второ, по никакъв начин една такава среща не може да представлява легитимация или поне аз не съм човек, който бих легитимирал когото и да е.   
   
Това представлява легитимация, г-н Петков?
  
Това е ваше мнение. Моето е...
   
И на широката публика.

... да речем, по-различно. Може би. Аз не казвам, че съм прав във всички мнения, които съм изразявал ...
   
Не, простете, че ви прекъсвам, но си представете, че...

   
Но все пак, когато казваме, че, нали, тези хора са мафиотска структура, нека да не се държим като министри от настоящото правителство. Още веднъж подчертавам - аз съм министърът, който е разписал ползването на СРС по тъй наречените братя Галеви, т.е. на мен са ми били предоставени достатъчно аргументи да подпиша тези СРС, но нека все пак да оставим съдът да свърши своята работа.
   
Не, защото по време на вашия наследник и предшественик на настоящия вътрешен министър братя Галеви дори бяха в решетки.

   
Аз си спомням за последните години и други хора, които са били в решетки, но след това, да речем, компетентният орган - съдът, се е произнасял в обратната посока.
   
Това е безспорно, но това е една от слабостите на съдебната ни система по...
  
Може би...
  
... всеобща оценка. Не сте ли съгласен?
  
Може би. Аз не твърдя, че съдебната система е в цветущо здраве или че е перфектната институция в България, но твърдя, че ние понякога сме склонни с много голям замах да обвиняваме съдебната система, без да си даваме сметка, че тя е част от българското общество и че такъв тип интервенции не са полезни не просто за самата съдебна система. Те не са полезни...
   
Съдебната...
  
... за обществото ни.
   
... система оправда Волен Сидеров. Помните ли колко пленарно време беше изхабено, за да полемизирате вие за онзи инцидент на магистрала "Тракия"...

И аз имам своето...

... но съдът каза, че Сидеров е невинен.
   
Аз имам своето мнение по въпроса, но не съм го заявявал публично, защото компетентният орган е съдът.
   
Съдът вече се произнесе. Кажете сега.
   
Да.
  
Без да коментирате решението на съда.
   
Не считам, че е редно, защото каквото и да кажа то ще бъде като коментар по съдебното решение и не мисля, че трябва да се институционализират в такава форма негативните разсъждения на тема съдебна система в България. Ние като общество според мен, не знам дали това е заложено в нашата нация, но сме склонни на две неща, които аз не приемам. Едното е да се самообвиняваме във всичко - че ние сме най-корумпираната държава в света, че сме най-грабителската държава в света и т.н. И второто е да не може да се зарадваме. Ще дам един пример със спорта. Нашият баскетболен отбор участва на европейските финали. Това само по себе си е голям успех. Не можахме да постигнем нито една победа. Това беше повод да кажем, че сме се провалили, а там отиват осем отбора от Европа, т.е. осемте най-добри. Ако ние погледнем баскетбола, другите баскетболни отбори и нашият, ще видим, че и в другите баскетболни отбори има играчи, които струват колкото нашия отбор като цяло, но ние не съумяхме да се зарадваме на нашите баскетболисти и да им кажем - браво, момчета, много голям успех е, че отидохте на осмо място.
   
Много сте хитър.
  
Второ... Не.
   
Изключително хитър сте, г-н Петков.
  
Трябва да ви кажа, че...
   
В момента измествате темата.
   
... в много неща мога да бъда обвиняван, но в хитрина не.

За съжаление мое.
   
Знаете ли...
  
И вторият пример е също със спорта. Вчера имаме...
   
Дадохте два примера...
  
... европейски шампион за пръв път в историята на българския мотокрос. Не можахме да му се зарадваме. Да се надявам, че следващият. ..
   
Аз мога да дам друг пример. Не с мотокрос. ..
   
Сигурно.
   
... защото знам, че там вие имате пристрастия. Аз не разбирам от тоя спорт, но имаме бронзов медал по баскетбол.
  
По волейбол.
   
По волейбол.
   
Да.
   
И освен това имаме борец или щангист на...
   
Боксьор.
   
Боксьор.

Световен шампион.
   
Световен шампион. Ето добри примери.
   
Да, и трябва да можем да им се радваме.
   
Но това... Отклоняваме темата обаче.
   
Не, аз се опитах просто да илюстрирам...
   
Искате да изглеждате...
  
Ние...
   
Вие сте позитивен, странно позитивен сте днес.
  
Но защо днес?
   
Последния път, когато ми гостувахте, беше преди повече от 8 месеца. Много спорихме и тогава казахте, че съм толкова глупава, че не се налага да излизате... (смее се - бел. ред.) ... в плувки, за да се разходите в мислите ми.
   
Думата глупава надали съм я употребил.
   
Напротив, напротив, имаме архив.
  
Не. Ами, нека да видим архива, но, ако се окаже, че думата глупава не съм я употребил, ще ви гостувам пак.
   
Ако искате може да ме съдите, нали?
   
Ще гостувам пак. Вижте, какво значи да съдиш някого?
   
Не знам. Аз това питам, защото вие много често...
   
По принцип...
   
... употребявате това.
   
Не... Аз съм го употребявал...
   
Как се казваше онзи...
   
... по адрес на...
   
... германски журналист, който ви беше провокирал...
   
Не му помня името.
  
... до такава степен, че и към него използвахте същите епитети - лъжец, нахалник, ще го съдя.
   
Ама, разбира се, и съм завел дело.
   
Кому е нужно това...
  
Разбира се, и съм завел дело.
   
Кому е нужно това?
   
Ами, според мен, освен че е нужно на мен самия не само с оглед на доброто ми име, но и с оглед на принципите, то е нужно, за да се знае в обществото, че когато един човек лъже, когато един човек живее от или на лъжите си, той трябва да бъде посочен с пръст и да се каже - ето този, да вземем най-простия пример - Симеон Дянков, е лъжец. Не казвам, че е прост човек. Казвам прост пример. После да не следват тълкувания, но...
   
Няма тълкувания.
   
... трябва да се казва, че този човек е лъжец. И според мен, когато става дума за институции, каквито без съмнение са журналисти, като органите на властта, нещата трябва да стигнат до съд и да приключат, както, разбира се, съдът прецени.
   
Не е ли по-важно в опит да изчистите името си да обговорите откровено всички ония неща? Сега като ви гледах си спомних - станахте вътрешен министър, създадохте един обществен съвет, ако не ме лъже паметта, който набързо трябваше да бъде разформирован заради сериозния обществен натиск. След това...
   
Не мисля, че е имало сериозен...
   
Позволете ми само да натрупам малко... как да кажа, минуси във вашия обществен образ. После беше онази драма с магистрала "Тракия", пак ако не бъркам, представител някакъв, член-кореспондент на БАН, който беше, мисля че, ударен, та после вашата охрана обясняваше, че такъв случай няма. След това дойде шумното завръщане на Маджо в България, когато включително и премиерът Станишев се възмути, че такъв ескорт е ситуиран за някого, и то представител на престъпния свят. След това дойде срещата с братя Галеви, натискът от Брюксел и от САЩ. Навсякъде, като кликнете в интернет за оставка Румен Петков, излиза - натиск от Брюксел, натиск от САЩ.
  
А самият Брюксел чухме ли го по въпроса?
   
Фратини ли да чуем, с когато карахте ски, или изобщо Брюксел?
   
Вие лъжете, и то...
   
Сериозно?
 
... как да го кажа. Съвършено сериозно. Знаете ли... Значи, когато човек тръгва на един такъв разговор, той трябва малко да се подготви. Има елементарни неща в живота.

Тогава може да използвате и репликата с...
  
Като един простичък пример...
  
... плувките.
   
... на път сте да ме докарате до там.
   
Аз ви моля да го направите. Може би и затова използвате...
   
Не, просто ще ви споделя, че...
  
... простичък... Да, слушаме.
  
... просто ще ви споделя, че аз ски никога не съм карал в живота си.
   
Така. И?
  
Ами, вие лъжете по най-циничния начин от ефира на телевизията, че съм карал ски с Фратини.
   
Фратини кара ли ски в България, докато вие бяхте вътрешен министър...
  
Аз не съм карал ски с Фратини.
   
... гостувайки на вас и на...
  
Аз не съм карал ски с Фратини.
   
Говорим за Фратини сега.
 
Вижте, в крайна сметка говорим за мен. Аз ви попитах - Брюксел чрез кой свой представител се изказа, първо? Второ...
   
За кое? За вашата оставка ли?
   
Да, понеже вие казвате - Брюксел натисна, Щатите натиснаха, този натисна, оня натисна. По време на тези три години са се случили няколко неща...
   
Кои са те?
  
... които също трябва да бъдат казани. След това може да се върнем на всички тези въпроси, които вие поставяте и на които трябва да се дава очевидно отговор доста по често, отколкото го правя аз. Първо, България беше извадена от строго негативния списък на САЩ за държавите все по-повече производители на синтетични наркотици. Нали, едно е да мразиш един човек, друго е да разговаряш с човека с аргументи.
   
Кой ви е мразел?
   
Казвам, че САЩ ни извадиха от този негативен списък, което мисля за един от най-големите успехи на България в борбата с организираната престъпност. Тя не е заслуга само на тези три години като резултат. Това е резултат на целия период от 1992-1993 г. насам.
   
Ама, така не ми отговаряте на въпроса за вашата оставка.
   
Ами, вижте, понеже вие казвате, че е под натиск на тези и на онези. Аз казвам какво...
  
Не, аз не казвам. Аз ви казвам - ето имаме компютър пред мен, когато напишем...
  
Вие ми казвате, че съм карал ски.
   
... оставка на Румен Петков, ще излезе...
   
Вижте, имаме два въпроса.
   
... натиск...
   
Единият е дали вашата цел е да си говорите сама и малко преди и малко след рекламите да мога да се включа и аз...
   
Така.
  
... или да си разговаряме с аргументи. Понеже вие казвате, че като натиснеш компютъра... Ами, след като вие днес казвате, че съм карал ски, отсега нататък ще чета, че съм карал и ски. А аз пак казвам - това е лъжа по много причини, с Фратини, най-дребната от които е...
   
Така.
   
... че аз не съм карал ски никога в живота си. Нали разбирате, че вие...
  
Ами, ето, имате...
  
... участвате в...
   
Да. Сега, разбирам...
   
Имам шанса да се изкажа.
   
Имате си сериозния проблем...
   
Добре, говорете, аз няма да ви преча.
  
... на конспирация. Г-н Петков, фактът, че в гледано телевизионно време аз ви задавам въпрос, свързан с всеобщата заблуда, да кажем, че вие сте карал ски с Фратини, имате възможността да кажете - не, аз не съм го правил. Това не е ли достатъчно за вас?
   
Не, не е достатъчно...

Не е достатъчно?

... защото елементът на внушението го правите вие. Вие създавате внушението, че аз съм карал ски с Фратини, от което внушение после се вадят вероятно и други изводи, които са и непочтени, и некоректни, защото самият начин, по който задавате въпроса - е, кой Фратини ли да питаме, вие карате ски с него, нали разбирате какво съдържа в себе си и какво ще четем после, като натиснем ски, Фратини и Румен? Така че тези внушения те са и грозновати, но те са преди всичко непочтени. Да започнем въпросите в реда, в който ги поставихте за обществения съвет. На темата обществен съвет говориха и някои от посланиците на страните членки на ЕС, и то доста позитивно. Друг е въпросът, че хората, които бях поканил, прецениха, че след политическия натиск в парламента, ограничен в рамките на парламента, политически натиск от опозицията, те просто предложиха да се... да не се събират в такъв формат, още повече в такъв състав, защото те са хора, които са минали през министерството, оставили са себе си, душа, сърце, енергия в това министерство и не желаеха имената им да са поводи за агресия и за натиск върху министерството.
   
Грешка ли беше създаването на този съвет?
   
По мое мнение не, защото...
   
Защо тогава се поддадохте на натиска...
  
... тези хора са...
  
... и го разформировахте?
  
Значи, вие освен че послъгвате тук-там, и не слушате какво говоря, защото аз казах, че...
   
Хората, които се отказаха, защото... Да.
   
... тези хора, те се отказаха, а не аз съм го разформировал, нали?
   
Аха...
   
Да направим тази не дотам тънка разлика.
  
Тоест вие искахте те да останат, но те си тръгнаха, така ли?
   
Ами, вижте, вие можете да...
   
Не бяхте съгласен с...
   
... разсъждавате от мое име както и където намерите за добре и никой не може да ви спре освен етиката, но аз казвам какъв е фактът, а вашите разсъждения са сигурно въпрос, който много, така, бурно занимава вашата аудитория. Второ, по въпроса с г-н Младен Михалев, когото вие, а вероятно не само вие, обявявате за мафиот. Не го познавам достатъчно, за да мога да коментирам и да произнасям присъди. Аз винаги съм задавал един въпрос. Тогава имаше основателни съмнения и впрочем преценката за режима на влизането на г-н Михалев в съда не я е направил вътрешният министър.

А кой?
  
Няма вътрешен министър, който да преценява кое как да стане в такива случаи. Просто това не е работа на вътрешния министър. Но така създаденото внушение очевидно предполага, че аз съм човекът, който е казал, че трябва да стане точно така. Аз пак казвам - не съм аз човекът не заради друго...
  
Кой беше човекът?
  
... а защото не е моя работа. Но винаги съм задавал един въпрос - ако г-н Михалев тогава беше застрелян, дотолкова, доколкото съм информиран от хората, които имат правомощия да вземат това решение, имаше сигнали за подготвяно покушение срещу него, какво щеше да се каже за същия този негодник Румен Петков? Че не е взел мерки да бъде запазен ключов свидетел или голям мафиот, или каквото и да е.
   
Колко, помните ли...
  
Сега вие си изредихте няколко въпроса...
  
... извинете, че ви прекъсвам.
   
Не ви е за първи път, така че не се нуждаете от извинение.
   
... да, чудесно.
   
При вас е стил на държане...
   
Чудесно. Позволявате да продължим в този стил.
   
Мислите ли, че зависи от мен? Аз съм възпитан човек.
   
Ами, ако говорим един върху друг, те няма да ни разбират, онези, които ни гледат сега.
   
За един върху друг има и по-други съображения, които вероятно ще бъдат далеч по-занимателни, включително и за вашата публика. Но въпросът е да говорим.
  
Въпросът е и да мислим какво казваме първо .. .
   
Много е важно.
 
Много е важно, нали?
   
Много е важно. Съветвам ви настоятелно.
   
Връщам ви... да, и аз ви връщам като онова, което казахте по-рано за един върху друг. Опитвам се да си ви представя с Таня Дончева, ама не ми се получава. Та кажете...
  
Не познавам човек с такова въображение, не бъдете чак така амбициозна.
  
Кажете, ако обичате, колко според вас са, защото може аз пак да излъжа, онези публични покушения по улиците на България, концентрирано в София, през последните 10-12 години.
  
Какво колко?
   
Онези екзекуциите, публичните екзекуции...
   
Колко са като бройка?
   
Да.
   
Вероятно 80-100. Във времето те са се движили с различен интензитет, аз говоря за България, не я деля на столицата и на другата част на страната. Движили са се, пак казвам, с различен интензитет, в годините до 2005 са стигали порядъка на 20-25, 2006-2007 бяха сведени в порядъка на 5 до 7. Това са такъв тип тежки престъпления, безспорно, брутални престъпления, те са и добре организирани, но те стават във всяка една държава. Имаме държави, в които това е и с много по-голяма интензивност, имаме държави, в които е близка на тази в нашата страна. Аз не мисля, че...
   
Пак прекъсвам, за да ви кажа, че... попитах ви по повод на тази фактология, за да не звуча аз предубедено, но ще кажа, че констатацията на общественото мнение в годините е била, че хората се изтребват, разпределяйки си територия, защото държавата не правораздава. И сега, когато казвате, че би било адски драматично онова, което може би се случило с г-н Младен Михалев-Маджо, ако вие не го бяхте охранявали, хората ще си кажат що не охраняват всеки ден гражданите на България.
   
Вие нали разбирате, че не го охранявам аз, него и когото и да е, в т.ч., че вътрешният министър не...
   
Не, вие бяхте министър, когато го охраняваха служители на МВР.
   
... вътрешният министър не разпорежда такива действия. Не е работа на...
   
Но те според вас са оправдани.
   
Не е работа на вътрешния министър. Вижте, обществото не ги приема. Аз не казвам дали те са оправдани, или не. Аз тогава съм заявил мнението си пред професионалния състав. Аз питам - ако беше застрелян г-н Михалев, какво щеше да се каже за тогавашното ръководство на МВР, в т.ч. и за министъра?
   
Ще ви кажа. Много е цинично, но съм сигурна, че по форумите щеше да пише онова, което е пишело винаги в годините - още един, който държавата не можа да изправи пред правораздаването, си отиде от тоя свят.
   
Най-вероятно щеше да има твърдения, че с участието или под ръководството и разпореждането на Румен Петков съответният е бил подложен, за да бъде разстрелян, да не стигне нещо до обществото и т.н. Но пак казвам, това са мерки, които се взимат от съответните компетентни професионални лица. Това не са мерки, които се определят от вътрешния министър, който и да е той. На следващата тема, за срещата с...
   
Може ли да ви върна още малко за тази?
   
Вие, както сте тръгнали, ще ме върнете в 1961 година. Да не прекаляваме с връщането.
   
Какво се е случило тогава?
   
Ами, с извинение, аз съм се родил.
   
Така ли? Аз съм по-малка и не съм била свидетел на това щастливо събитие.   
   
И това ви личи, че сте по-малка, и вероятно така ще бъде още години наред.
   
Мислите ли?
  
Сигурен съм. Като ви гледам, излъчвате здраве и сила.
   
Г-н Петков, защото аз...
   
Да се върнем все пак на тези въпроси, които ми зададохте.
  
... съм водещ в това студио, искам да питам дали хората, които ни гледат сега, не правят пък и следната връзка. Имаше разчитане на абревиатурата МВР като "Маджо вика Румен" и в един момент Румен охранява толкова сериозно Маджо, защото имало заплаха за него.
   
Имаше внушения, че съм се виждал с г-н Михалев някъде в чужбина, и тези внушения се правеха и в медиите, и в политическото пространство, и, разбира се, не са верни, и, разбира се, са лъжи. Но когато се прави така масирано един тип внушение и когато се прави от хората, които имат ресурса да го направят, от хората, които имат възможностите да го организират и да го контролират впоследствие като развитие във времето, резултатът е тоя. Аз няма как да обясня, че не съм виждал г-н Михалев в чужбина или в страната. Няма защо да го обяснявам, защото аз не съм го правел. И тези, които твърдяха, те го твърдяха няколко месеца, след което тях вече тая тема не ги
интересува, внушението е реализирано. Казвам като човек, на чийто гръб са правени достатъчно много внушения, и като човек, който не съумя да защити себе си. Казвам го с болка.
  
Силен човек сте, силов министър, не успяхте да се защитите.
   
Не, силов не, силен.
   
Не силов министър казвам, силен човек и силов министър.
   
Аз съм силен човек. Аз имам характер...
   
И защо не се защитихте?
   
Защото не умея. Има неща, които не мога, и неща, които не ги разбирам и никога не ме е притеснявало да кажа, че нещо не го знам, че нещо не го разбирам. Аз не мога да, как да го кажа, не мога да работя за себе си. Аз нямам в живота си продаден и предаден човек и кауза. Няма човек, който да съм счел, че е необходимо да бъде защитаван, да му се помага и да не съм го правел. Няма такъв случай. Но за себе си не мога да работя. Аз примерно не мога да работя с медиите и вие вероятно сте един от красивите и много удачни примери в случая.
   
Личи ви. Излизам от контекста на днешния разговор, личи ви.
   
Да. Не, казвам го, за да е ясно, че аз съм човек, който не може да се защитава, още повече когато няма защо. Защото, пак казвам, вие казвате - кара ски с Фратини. Ами, не мога да карам, не съм карал, не само че не мога, аз не съм се качвал на ски. Казва се, че съм се виждал с еди-кой си в чужбина. Ами, не съм се виждал, как да обяснявам, че съм се виждал. Въпросът какво си говорихте с братя Галеви. Ами, няма да кажа какво съм си говорил с братя Галеви и може би това ми е грешката.
   
Ама, то от национално значение ли е, защото хората се питат какво прави вътрешният министър при онези, които при наследника му бяха вкарани в ареста.
  
Във всички случаи две от темите имаха според мен много положителен ефект върху работата на МВР, и то в много близка перспектива след срещата. Но пак казвам, няма да го кажа. Моя грешка е, че не го казвам, защото ако бях казал тогава първо, второ, трето, нещата днес щяха да са съвсем различни. Аз съм преценил и сигурно съм сбъркал.
   
Да, обаче, има и друго обяснение обаче.
  
Сигурно.  
   
Като казвате няма да кажа, защото, да кажем, това би било класифицирана информация или стратегически важна за националната сигурност, така също се извинявате по някакъв особен начин.
   
И най-вероятно глуповат, и във всички случаи неразбираем за хората, включително и част от тези, които...
   
Абсолютно...
   
... хора, имам предвид вашите зрители и слушатели, държат на мен. Така е.
   
Отново повтарям, легитимация, защото вие много често сте казвал, че ЕЖеКа, така работят в България и медиите, пък и общественото мнение.
   
Не много често.
  
Ами, достатъчно често предвид факта, че не много често давате интервюта.
  
Но действително, ЕЖеКа, така е.
   
Да чуем как звучи. Оперативно дело...
   
Предполагам авторитетно.
   
Авторитетно, да, авторитетно. Иначе къде бяхме спрели, помните ли? Опреснете ми паметта.
   
Вие сте младо момиче и аз не ви подценявам чак по тоя начин.
   
А Мария казва обаче, че трябва да почнем с друго място, щом е трета част.
   
Нова част, ново място, така е.
   
Да започнем с президента. Харесва ли ви така да започнем трета част на предаването?
  
Какво значи да ми харесва? Да не оставим двусмислие у публиката, аз това се притеснявам.
   
Така отговори и лидерът на партията ви Сергей Станишев в едно студио, в което го попитаха харесвате ли Бойко Борисов. Когато журналист пита политик за друг политик, в повечето случаи става въпрос за политика, а не за лични, интимни отношения.
   
Ще трябва да кажа, че за мен е най-малко интимни. За мен Георги Първанов е най-успешният политик от 1990 година насам и един много силен държавник. Казвам го без всякакво колебание и без всякакво...
   
Популист?
  
По никой начин.
   
По никой начин?
   
По никой начин. В най-трудните за БСП години той съумя да обърне виждането на партията, разбирането и възприятието, и отношението й към Северноатлантическия пакт. Той наложи строго положителната позиция на БСП за членството на България в НАТО.
   
Тук сте прав, но говорите за партиеца Първанов.
   
Аз давам пример.
  
Аз ви говоря за държавния глава, който...
  
Държавникът Първанов при една не съвсем...
   
Държавният глава е надпартиен, оставете БСП.
  
Държавникът, държавният глава Първанов в една ситуация, в която бяха твърде спорни американските бази в България ги подкрепи съвършено еднозначно. Една ситуация, в която нашето участие в Ирак, както като отиване, така и като престой, бяха твърде спорни, президентът Първанов имаше много еднозначна позиция. Тъй че да се каже, че е популист, според мен е несериозно.
   
Защо президентът отиде в Охрид? Има един изключително добър прочит на това събитие, последна страница на вестник "Сега". Комарницки беше изрисувал. ..  много трагично-комичен подход - вода, от която се показват ръцете на давещи се хора, г-н Първанов е погледнал ето така през кадъра и маха. Това ли направи държавният глава, когато отиде при онези хора и накара самолета да чака, за да върне оцелелите в България?
   
Вижте, разбира се, че не. Г-н Комарницки има страхотни попадения и съм един от неговите фенове. Може да бъде правен всякакъв прочит, но, първо, казвам го с чувство на гордост, по никой начин на самохвалство, познавам г-н Георги Първанов и като човек, и като държавник, и съм имал щастието да работя с него. Щастие надали е най-вярната дума, защото той е много енергичен и много работоспособен човек. Но да се каже, че е отишъл, за да задържи самолета, пак казвам, не просто е несериозно, а не е адекватно, е обидно.
  
Фактически така се получи. Фактически така се получи, г-н Петков.
   
Не. Той отиде, за да проведе...
   
Каква беше целта на визитата там?
   
Вижте, аз мисля, че в такива моменти, особено когато става дума за такива близки разстояния, особено когато става дума за тежка трагедия, случила се на територия на държава, оставям настрани съседна, държава, с която имаме, как да го кажа, твърде много особености в историческите си и днешните си взаимоотношения, държавният глава трябва да е на това място, където е трагедията. Не само поради историческите обусловени проблеми, които има в нашите взаимоотношения, или да го кажем, неща, които са и много общи, но и много разделящи от едно ниво нагоре, да речем, политическото. Не толкова в българия, колкото в Македония. И втората причина е да бъдат подкрепени и живите. Имаше навремето един страшен филм, български, с Васил Михайлов - "Милост за живите". И разбира се, семействата на трагично загиналите.
   
Ама те чакаха, живите чакаха. Живите чакаха, г-н Петков.
   
Вижте... сега, разбира се, че нещата могат да бъдат сведени до чакаха. Нещата според мен са много по-сериозни и много по-дълбоки, в т.ч. институционалният ангажимент да бъде проведено разследването докрай, да бъде решено, и то на най-високо ниво, защото знаем какви са порядките в Македония, възможността да бъде направено разследване, и то по най-бързия начин, от българските компетентни органи. Не съм привърженик на елементаризирането на такъв тип въпроси, в т.ч. и на тази спекулация с трагедията.
  
Там бяха представители на изпълнителната власт, и то доста представители на изпълнителната власт. Впрочем транспортният министър на Македония така и не подаде оставка. Президентът я прие и след това я върна и каза: няма нужда да го правиш. А вчера слушах по Дарик радио как министър-председателят, настоящият, обясняваше, че президентът летял със служебния, държавния самолет за волейбола, а министърът на спорта не успял да стигне, защото летял с гражданска авиация.

Вижте, темата кой с какво се вози е изключително занимателна, но аз няма да мога да бъда полезен в нейното разчепкване.
   
Днес, чета в сайта DarikNews, икономическият екип на президента предложил, днес, когато е Консултативният съвет по национална сигурност за еврофондовете, да отпадне или да се намали ДДС-то върху лекарствата. Не мога да бъда прецизна, помня, че имаше отдясно предложение до 7 процента диференцирана ставка. Не знам каква точно е идеята на икономическия екип, но да отпадне плоският данък. Бога ми, по времето на предишното управление, на което, казват, президентът бил, така казват, една жена така казва, но той даде мандата на ДПС.

   
Уместно.
  
Уместно. Та тогава беше въведен плоският данък.
   
Значи, много държа поне в тези разговори, в които аз участвам, да се изчистват нещата. Вие казвате - той даде мандата на ДПС. Защо?
   
Аз не знам. Една жена каза не ми е много в стила. Не знам, кажете защо. Защото преди това ДПС му даде подкрепа на два пъти? ДПС дадоха и на вас в Плевен.
  
Много е интересно докъде може да стигнете.
   
Докъде - не знам, кажете вие.
   
Ами, защото Република България има конституция. Република България има закони и в нормативната уредба на Република България много ясно е разписано какво се прави за формирането на едно правителство. Първо се връчва мандат на най-голямата парламентарна група и тази парламентарна група прави своя опит да сформира правителство. Тогава беше връчен мандат на "Коалиция за България", беше избран министър-председател г-н Сергей Станишев, но правителството не получи подкрепа.
   
Помня това.
   
След това... не е зле с помненето да имаме и малко познания по материята. Иначе, пак казвам, рискуваме да правим некоректни и непочтени внушения.
   
Г-н Петков, включително и в навечерието на тези парламентарни избори президентът пледираше за широка коалиция. Дотолкова широка, че несъвместимите и от днешна гледна точка ГЕРБ и БСП да се коалират. Тогава президентът каза, че трябва да е тристранна коалицията. Помните ли, че можеше да има коалиция между БСП и НДСВ, защото аз обичам да опреснявам тези факти, които си спомням.
   
Вижте, опресняването на фактите не оправдава неграмотността. Значи, когато трябва да коментираме сериозни въпроси като формиране на правителство и подходите при формирането на правителството, пак казвам, аз съм върл противник на непочтените внушения. Той даде мандата на ДПС, т.е. той можеше да го даде на БСП - не го даде, на НДСВ не го даде, на СДС не го даде, а го даде на ДПС. Нали разбирате, че той го е дал на...
   
Не, той го даде на БСП, никой не спори това.
 
... че той го е дал на ДПС. Ама, да казваме нещата каквито са, защото с подборката аз не желая да бъда съпричастен в неверни и непочтени внушения. И затова държа да казвам нещата пределно ясно. След като БСП и НДСВ не съумяха да сформират правителство, естествено че мандатът беше даден на ДПС. Той, дори да иска, не може да не връчи трети мандат. Считаме ли днес, че ако тогава той беше направил всичко възможно да не се сформира правителство, България щеше да бъде член на ЕС? Аз мисля не, защото...
  
Това удобно извинение...  на коалицията на компромиса.
   
Не, вижте, и такъв тип внушения могат да се правят. Трябва, с риск да засегна самочувствието ви, не сте първата, която ще ми се катери по гърба. И опитите за тези внушения... е, това е удобно извинение.
  
Аз съм висока колкото вас, за да изглеждам като насекомо, което се катери по гърба ви.
   
Вие не само сте висока, вие сте не само...
   
Аз полемизирам с вас.
  
И не се опитвайте, и не се опитвайте да бъдете насекомо. Не си струва.
   
Не се опитвам. Вие се опитахте нещо такова да кажете.
   
Вижте, пак казвам, непочтеното внушение е нещо, към което уважаващ себе си човек не бива да се приобщава и да бъде съпричастен. Аз затова си позволявам...
   
За Сергей Станишев какво ще кажете?
  
... такава реакция. Така че да се твърди, че президентът е популист, пак казвам, отчитайки за много трудни моменти...
 
Нищо не твърдя, аз питам.
 
Ами питате, аз ви казвам моето мнение, че не е. Вие се опитвате да...
   
Да, чух отговора и затова ви питам. Добре, аз ви питам за Сергей Станишев какво ще ми кажете.

   
Вие се опитвате да вадите допълнителни аргументи, зад които няма съдържание. Че темата за плоския данък беше много широко дискутирана и продължава да бъде дискусионна. И всеки има правото да изложи своите позиции. Тя е дискусионна включително и в средите на БСП.
  
Г-н Петков, аз съм абсолютно съгласна с вас, но това раздвижване в институцията президентство през последните 4 дни то започна от трагедията в Охрид, след това мина през онова писмо, публикувано на сайта на президентството.
   
Кое писмо?
  
Слагаме точка на днешното издание на "Челюсти". Колко много неща исках да ви питам още, като например онова дело за хулиганство в Плевен. Има толкова грозни неща, които се говорят.
   
Аз казах част от грозотиите и дълбоко неверните неща, които за съжаление...  няма как да опровергая абсолютно всички, а и не считам за необходимо.
  
Трябва ли Станишев да остане на върха на БСП?
   
Първо БСП трябва да промени част от политиките, да формира политиките си достатъчно убедително, разбираемо и за подкрепа. И второ, трябва да има радикална промяна в ръководството на БСП.
   
И лидера включително. Мълчанието е злато. Многозначителният поглед също означава, че радикалната промяна и на върховете...

Очевидно, че при мен мълчанието не винаги е злато.