Румен Петков: Доволен съм от работата на Живков и Чобанов
Румен Петков: Доволен съм от работата на Живков и Чобанов / netinfo

Вътрешният министър Румен Петков – гост на „Денят” във за изненадващото освобождаване на директора на Национална служба "Жандармерия" Живко Живков и директора на Национална служба „Сигурност” Иван Чобанов.

В първите минути, след като стана ясен фактът за освобождаването на двамата висши служители в системата на МВР, анализите са, че Европейският съюз чистел системата, която вие ръководите. Кажете на какво се дължи смяната на тези двама висши началници на служби.

Аз не знам кои са тези анализатори, които са стигнали до един такъв съвършено неверен и некоректен извод. Аз веднага искам да подчертая, че съм изключително доволен от работата на ген. Чобанов и от работата на ген. Живков в професионален план. За ген. Живков има сигнал, който е изпратен в прокуратурата, прокуратурата ни възложи да извършим съответната проверка и днес в прокуратурата изпратихме, късния следобед, резултатите от проверката. Ген. Живков е отстранен до произнасянето на прокуратурата и това е практиката в Министерството на вътрешните работи при всички подобни случаи.

Аз много разчитам прокуратурата да приключи достатъчно бързо, ние сме изпратили целия обем от информация, свързана с извършената проверка. И още веднъж подчертавам, че моята оценка в професионален план за работата на ген. Живков е много висока.

Имахме неколкократни разговори с ген. Чобанов, това е наше общо решение и още веднъж подчертавам, че ген. Чобанов е с изключителни заслуги за модернизирането и реформирането на Националната служба за сигурност, за това, че службата се превърна в желан партньор на нашите колеги от НАТО и от Европейския съюз и всъщност има своята тежест и авторитет като една действително солидна, добре работеща европейска служба. Ген. Чобанов преминава на друга работа, за времето до преминаването ще бъде назначен в резервния щат на Министерството на вътрешните работи.

Сега, ако не възразявате, да поговорим по двата отделни случая, защото много различни интерпретации се появяват по повод освобождаването и на г-н Живков, и на г-н Чобанов. Сега, от онова, което до момента е известно е , че главен комисар Живков според заповедта ви е временно отстранен, както вие сам сега казахте, сигнал за констатирани при служебна проверка нарушения. Може ли все пак да ни кажете повече, защо. .. те свързани с действия и с решения, които директорът на жандармерията е взел и се предполага, че е извършил престъпления по служба, или. .. Сега ще ви кажа, че вече се появиха твърдения, че Живков е освободен заради злоупотреби с горива и роднински назначения?

Е, вижте, аз клюкарски тези и разсъждения нямам навика да коментирам. Още веднъж подчертавам - резултатите от проверката са изпратени абсолютно коректно в прокуратурата и аз очаквам тяхната позиция и решение. Но да се твърдят небивалици и да се очаква, че аз бих могъл да ги коментирам, не ми се струва за много сериозно.

Добре, все пак при последното освобождаване на висш началник в системата на МВР - това на директора на пожарната, беше разкрита, хайде, да не я наричаме сериозна, но схема за злоупотреби в службата. Аналогичен ли е случаят?

Аз не мисля, че трябва да се прави някаква връзка между двата случая, и не бих се ангажирал преди произнасянето на прокуратурата с каквато и да е оценка.

А може ли поне да кажете откога е сигналът срещу главен комисар Живков и дали се проверяват и други служители в жандармерията?

Аз не мога да ви кажа точно откога е сигналът. При нас, още веднъж казвам, той дойде с разпореждане на прокуратурата, веднага съм възложил съответната проверка, тя приключи и материалите от проверката са изпратени на прокуратурата. Не бих искал да коментирам детайли, за да не изглежда като някакъв опит за внушение или за предварителна оценка на неща, които не зависят от мен.

Добре, сега по другия случай. Няколко пъти в началото на това интервю казвате, че и от двамата директори на служби сте изключително доволен професионално, но защо тогава се наложи правителството да предложи на президента от поста да бъде освободен директорът на Национална служба "Сигурност" Иван Чобанов? Какви са мотивите?

Вижте, в разговора, който имахме с ген. Чобанов, с когото между другото сме в много добри лични взаимоотношения, бих казал нещо повече, приятелски, той има достатъчно сериозни основания и аргументи и от личен, и от професионален характер и мисля, че решението, което намерихме, е възможно най-доброто и за ген. Чобанов, и за службата от гледна точка на това, че предложихме службата да бъде оглавена от ген. Драшков, това е наше общо предложение с ген. Чобанов, един доказан професионалист, досегашен заместник, което гарантира и приемствеността, но гарантира и сериозния потенциал и възможности за реформиране по-нататъшно.

Да ви разбирам ли, че заради лични мотиви Чобанов е поискал да напусне поста?

Вижте, в разговора ни с него, аз още веднъж казвам - действително откровен и прям, мисля, че намерихме най-доброто и най-балансираното решение за него лично и за службата.

Не, г-н министър, знаете ли, защото няколко пъти казвате, че професионално сте изключително доволен от него, след това казвате, че сте имали личен разговор, та се налага усещането, че по-скоро заради лични негови съображения той е поискал да бъде освободен или...

Вижте, аз няма да коментирам усещанията, които се налагат. Аз държа да бъда почтен с хората, с които работя, и по тази причина съм провел разговор и с двамата - и с ген. Живков, и с ген. Чобанов. Разбира се, случаите са съвършено различни, между тях не може да бъде правена абсолютно никаква връзка. Много се надявам нещата и в двете служби да продължат да се развиват в посоката, в която вървят от години, и считам, че това е правилната и нужната и на министерството, и на Република България посока.

Сега, защото сте прав и съм съгласна с вас, че не е хубаво министърът на вътрешните работи да коментира слухове, тук конкретно става въпрос, когато говорим за Национална служба "Сигурност", за обвиненията, които вчера отправи бившият директор на Националната разузнавателна служба, че е имало пропуски в работата на службите за сигурност през последните години и висшето държавно ръководство е било заблуждавано както и по отношение на взетите преди години заложници в Иран, така и по процеса срещу медиците ни в Либия. С някои от тези два случая може ли да свързваме освобождаването на ген. Чобанов?

Абсурд. Абсурд. Аз не твърдя, че службите са работили и ще продължат да работят безгрешно, но такъв тип обвинения за мен са абсолютно неприемливи и некоректни.

Казвате, че засега Иван Чобанов преминава на друга работа, но тя свързана е със системата на МВР, правилно ли ви разбрах?

Не съвсем.

А появиха се информации, че новата му работа ще е дипломатическа служба в Африка?

Ген. Чобанов би бил един много успешен представител на държавата на дипломатическа служба, но не бих искал да коментирам ресори, които нямат пряко отношение към моята работа.

Накрая, г-н министър, да кажете каква е последната информация относно убийството на кмета на Елин Пелин? Информиран ли сте към момента дали има поне кръг от заподозрени лица, колко са версиите, защото сутринта информацията беше, че те са две, в късния следобед набъбнаха до шест?

Вижте, такъв тип коментари по разследвани случаи, предварителни, без да има сериозна яснота, мисля за некоректни и несериозни. Много пъти съм казвал, искрено се надявам, че това е отминал етап в работата в Министерството на вътрешните работи и към него повече никога и по никакъв повод ръководни служители в министерството няма да се връщат.

Има ли самочувствието обаче ръководството на Министерството на вътрешните работи, че този случай няма да се окаже аналогична на ситуацията с убийството на сестрите Белнейски, спомням си, че главен комисар Илиев тук в ефира на "Дарик" радио каза, че това е едно от огромните му крушения и съжаления. Та в този ред на мисли ви питам дали сте сигурен, че ще се справите навреме, че няма толкова дълго да се провежда разследването? Ние след малко ще говорим и с директора на областната дирекция на полицията в София.

Много ми се иска да ви отговоря категорично - да, ще се справим, но едва ли има страна в света, в която всички такива тежки и брутални престъпления се разкриват своевременно, но това, което мога да кажа, вероятно ще прозвучи и шаблонно, но и националната полиция, и окръжната дирекция, софийската, работят с всички сили и ресурси, с които разполагат.