Работи се по всички тежки престъпления
Работи се по всички тежки престъпления / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев в предаването "Денят" по Дарик

Има задържан за убийството на Емил Емилов – нека ни дадете повече информация.

Това, което мога да кажа – след получаване на сигнала целият ресурс, с който разполагаме, бе използван за разкриване на убийството. Задържано е едно лице – с инициали Г.П., на 27 години. От него получихме пълни самопризнания, намерено е и оръжието на престъплението.

За нас – професионалистите, приключи разкриването на извършителя на убийството.

Потвърждавате информацията, с която разполагаме – че убиецът на таксиметровия шофьор е 27-годишният Георги Пейков.

Казах инициали, има дознание, следствена тайна – не искам да казвам имена. Но, повтарям – за нас извършеното убийство е разкрито. Предстоят процесуално-следствените действия по повдигане на обвинения и внасяне в съда.

27-годишният младеж е направил пълни самопризнания?

Да, той направи пълни самопризнания, дори ни отведе до мястото, където е изхвърли ножа.

Наркоман ли е?

Дали е наркоман не мога да кажа. Чрез Вас искам да благодаря на целия столичен криминален сектор за бързата реакция и своевременното разкриване на престъплението. Мога да уверя и слушателите на Дарик, че много активно работим по абсолютно всички тежки престъпления – като убийството в Сливен, сестрите Белнейски. Няма нещо, което да е забравено, напротив – правим всичко възможно по силите си.

Да ви попитам – мотивите известни ли са?

Мотивите са почти смешни - извършителят не е имал пари, с които да си плати, това е един от мотивите.

Искате да кажете, че 27-годишният младеж, който е убил таксиметровия шофьор в 3 ч през нощта и чиято сметка е била 8 лева – е извършил това заради 8 лева?

Позволете ми да не влизам в подробности. Пак повтарям – за нас случаят е приключил.

Изпитание за полицията ли беше протестът на таксиметровите шофьори пред Народното събрание?

В този период можеше да се свърши друга работа, по-полезна за обществото. Но така или иначе сме служители на МВР и трябва да си изпълняваме задълженията както са по закон. Нашата задача беше да не допуснем безпорядък. Смятам, че полицаите можеха да бъдат полезни в друг аспект и друга насока, но те си изпълниха достойно дълга.

Знаете колко много гнява има и в момента – притеснява ли фактът, че шофьорите могат да се отправят към ареста, където се намира 27-годишният убиец за саморазправа с него?

Смятам, че за европейска държава като нашата е недопустимо да бъде линчуван един човек, извършил убийство. Има закон, има правосъдие, но саморазправата няма да доведе до нищо.

Казвате 27-годишният убиец е заловен – неговите колеги обаче казват, че няма да напуснат площада, докато не бъде заловен убиецът на колегата им от Сливен.

Доста усилено работим и по убийството на колегата от Сливен, активно работим и по убийството на сестри Белнейски. Несериозно е да се смятам че стоейки на площада, ще разкрием всички убийства. Това е процес, свързан с издирване на извършители, доказване на тяхната престъпна дейности, оперативно – издирвателни мероприятия.

Всичко, което е възможно, с криминалистите от Сливен и помощта на колегите от столичната дирекция работят усилено за разкриване на убийството.

Бихте ли дали срок за разкриване на убийството на таксиметровия шофьор в Сливен.

Не мога да кажа, че в рамките на 24 часа ще го разкрием, но повтарям – всичко възможно по каноните на криминалистиката колегите го правят денонощно.

С какво МВР може да помогне на таксиметровите шофьори за работата им?

Това, което министърът разпореди – да се направят срещи в рамките на съботния, неделния ден със собственици на фирми, за да се види какъв е редът и как може да стане връзката между нашите дежурни части и съответно дежурните части на таксите, за да имаме постоянна връзка с тях. Другото е да се поставят паник бутони в автомобилите и да се помисли за изолиране на шофьора от пътниците.

Смятам, че можем да помогнем. Разпоредихме и да не се санкционират шофьори на таксита в населените места за това, че не носят колан.