Р. Овчаров: Не е на дневен ред оставката на Станишев, имаме по-важни задачи от това да вадим кинжалите
Р. Овчаров: Не е на дневен ред оставката на Станишев, имаме по-важни задачи от това да вадим кинжалите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не разчитам на програмно правителство, което идва за да реши няколко въпроса и да след това да ходим скоро на избори - разчитам на един дългосрочен период, в който ще работи подобен кабинет. Това коментира в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Румен Овчаров. По думите му е нормално всяка от политическите сили, които ще разговарят за формирането на програмно правителство, да направи определени крачки встрани или назад, отстъпвайки по някои от вижданията и програмите си.

Според Румен Овчаров бизнесът ще бъде изключително доволен от едно правителство с премиер Пламен Орешарски. По думите му интересът на държавата налага страната да има правителство, но не можело да става въпрос за коалиционно управление, защото то би събрало несъвместими неща „като огъня и водата". Търсим прагматично решение и ако намерим такова, правим правителство, каза Овчаров, който подчерта, че в БСП са наясно с това, с което се опитват да се захванат.

По думите му в момента не стои на дневен ред въпросът за оставка на лидера на партията Сергей Станишев. „Стои нуждата от задълбочен анализ на изборните резултати, но това съвсем не означава, че сега отново трябва да извадим кинжалите и вместо да решаваме проблемите на България и съставянето на правителство, да влезем в типичните за БСП вътрешнопартийни разправии. Задачата, която имаме в момента е достатъчно сложна и важна", допълни още Овчаров, който на тези избори не беше част от листите на кандидат-депутатите на БСП.

Заявихте, че победителят ГЕРБ е загубил вота, но не побърза ли левицата с анонса, че тъкмо тя ще е мандатоносителят, който ще формира следващото родно правителство според вас?

Това според мен е доста естествено развитие на нещата, след като ГЕРБ няма да може да състави правителство, да се опита да го състави вторият по резултат, така че тук не виждам нещо нелогично.

Бързичко се случи този анонс по мое впечатление, още в нощта след изборите. И тъкмо се чудя и вие казахте, че ГЕРБ няма да състави правителство, но смятате ли, че ГЕРБ както сега мълчи дълго, накрая пък няма да извади от ръкава някоя опция колкото и невъзможна да ни се струва тя днес?

Тя, опцията не е чак толкова сложна да бъде предсказана каква е, освен ако не се опита по познатия му начин да деструктурира някоя от вече представените политически сили, тоест да купува народни представители. Това с БСП и левицата трудно може да бъде реализирано. Трудно може да бъде реализирано според мен и с ДПС, така че, ако има някакви идеи, Цветан Цветанов или Бойко Борисов отново да разделят групата на Волен Сидеров. Не мисля, че това може да бъде реализирано в следващите десетина дни.

Ще ви изненада ли обаче ГЕРБ, ако реши тя да излезе с опцията за програмно правителство, в което наистина да заложи принципни, краткосрочни задачи пред следващата власт и предложи лица, които не са директно обвързани с ГЕРБ?

Не, не мисля, че ГЕРБ могат да направят подобно нещо. ГЕРБ ги интересуват и реагират достатъчно първосигнално и много конюнктурно. Така и отказът и оставката на Борисов плез февруари беше точно такъв - от чисто конюнктурна гледна точка правилен ход, но от чисто стратегическа абсолютно губещ, тъй като ги поставя в една крайна изолация и то без ресурсите на властта.

Ще признаете, че сега ситуацията е изключително сложна, чакат се окончателните резултати, броят се гласове до детайли, за да излязат точните мандати. Но ако останат тези резултати, които се очертават - 120:120, в случай че Атака не застане зад идеята на левицата за програмно правителство. Какво се прави?

Не споделям подобно разделяне. Откъде накъде 120:120. Деветдесет и няколко и всичко останало - това е резултатът в Народното събрание. По какъв начин ще бъде формирано правителството, според мен е също вече ясно анонсирано и от БСП, и от ДПС. Става дума за програмно правителство, което се обединява около определени цели, като тези цели според мен съвсем не бива да бъдат лимитирани с някакъв кратък период от време. Анонсите, които дава поне засега Атака, са че имат идеи, които биха били готови да обсъждат. Дали Волен Сидеров ще бъде министър-председател - това е нещо, което на мен на този етап не ми се струва възможно, но пък можем да търсим общи допирни точки за нещата, които трябва да се направят.

Вие си имате кандидат за министър-председател, ясно заявен още преди изборите. Това първо и второ, аз не оставам с впечатление поне от думите на Волен Сидеров до този момент, че той е особено отворен да застава зад програмно правителство. Слушахме го внимателно и в нощта на изборите и онова, което идва като послание от тях. Отделно пък днес Лютви Местан за пореден път казва, че ДПС с ГЕРБ и Атака не е възможно да влезе в коалиция. Пак правим уговорката, че вие говорите за програмно правителство, а не за коалиция, но така или иначе, трудно е да ги съберете под един покрив, бил той и на програмно правителство.

Ама точно така е невъзможно да има и коалиционно правителство между БСП и ДПС, само по себе си коалиционно правителство, както и каквато и да било друга форма на коалиция. Сега, няма как да съберем огъня и водата или други такива несъвместими неща. Търси се прагматично решение на прагматични проблеми. Ако се намери това решение, правим правителство. Това е основната задача на кабинета. България има нужда от правителство, има нужда от конкретни решителни действия за изчистване на отвратителното наследство, което ни остави ГЕРБ във всяка една от сферите на обществения живот - и в правосъдието, и в МВР, и в икономиката.

Огън и вода казвате вие. Някои припомниха старата приказка за орела, рака и щуката, но осъзнава ли се в левицата онази отговорност, която се поема с това сега да формира подобен програмен кабинет, който може да катастрофира още на първия завой, както се казва, при приемането на бюджета?

Не, не мисля, че левицата е в състоянието на невинното дете, което очаква да бъде излъгано вдругиден, в каквато ситуация Бойко Борисов и Цветан Цветанов непрекъснато се поставяха през последните седмици. Знаем с какво се опитваме да се захванем, знаем кои са механизмите, чрез които можем да намерим разумно решение. Знаем също така и нещата, които не би трябвало да прекрачваме, ако искаме да имаме достатъчно стабилно управление. Мисля, че това е интересът на България, а не интересът на левицата.

Но подобна ситуация, едно такова управление и то в тежка обстановка, да не се лъжем, има заявки за нови протести, предстоят важни решения дори свързани с цената на тока. Това би било твърде удобно за ГЕРБ, ако една такава власт не успее да се легитимира пред обществото, те да се завърнат на бял кон или в края на годината, или заедно с евроизборите догодина. Тези хипотези...

Никъде не могат според мен да се завърнат ГЕРБ. Те тепърва стъпиха по пътеката, която води достатъчно бързо и стръмно надолу. Защото и слизането има от властта показа какъв е сценарият, по който ще се развиват взаимоотношенията вътре в самата така наречена партия ГЕРБ. И изнасянето на истината за тяхното управление, което започна така или иначе, пък допълнително ще усложни разпада на самата партия.

С кого започвате първо разговори?

Ръководството на партията ще каже. Мисля, че те ще бъдат водени както с парламентарно представените партии, така и с парламентарно непредставените политически сили, включително и гражданските движения. Едно правителство без подкрепата на обществото ще бъде много трудно да очакваме да решава сложни и понякога не много популярни проблеми.

Основателно ли е усещането на голяма част от хората в БСП за победа? Да, вярно, качвате двойно депутатите си в парламента в сравнение с 41-вото НС, но както каза Румен Петков, при ежедневните според него „самоубийствените атентати, които ГЕРБ си устройваше", е чисто загуба БСП да не е първа.

Как да кажа, всеки има своята оценка за този резултат.

Вашата?

Достатъчно сложна е една такава квалификация, но аз си мисля, че задачата, която имаме да решаваме в момента, е много важна и тя е съставянето на правителство и свалянето на ГЕРБ от власт. Може би след някакъв период от време можем да стигнем и до въпроса какво е могло да бъде направено по-добре и как е могло да бъде направено то. Но сега в момента това е актуалният въпрос - съставянето на правителство и свалянето на ГЕРБ от власт.

Тоест според вас не стои на дневен ред изобщо въпросът за задълбочен анализ и съответно поемане на отговорност за това, което е станало.

Не, напротив, за задълбочен анализ стои въпросът, но това съвсем не означава, че сега трябва да извадим отново кинжалите и вместо да решаваме проблемите на България и съставянето на правителството, да влезем в типичните за БСП вътрешнопартийни разправии.

Оставката на Станишев не е на дневен ред според вас. Разбрах. Бизнесът обаче е притеснен от анонсите за програмен кабинет, онова, което се дава като знак и от анализатори. Засега твърде неясни са според мнозинството от хората, които наблюдават икономиката ни, анонсите за това програмно правителство. От гледна точка на икономиката кой от вариантите пред страната е най-добър, освен това, което се повтаря - че ни трябва час по-скоро кабинет. Ама на всяка цена ли той трябва да бъде съставен?

Според мен бизнесът ще бъде изключително доволен от едно правителство с министър-председател Пламен Орешарски, защото много добре знаят за неговите качества, разбирания, способности практически да реализира това, което е набелязано като идеи. Така че аз тук не виждам никакви притеснения.

БСП ще се откаже ли от част от идеите, които анонсира в предизборната кампания, ще ги прецизира ли с оглед разговорите за програмно правителство? Говоря за идеи в икономическата програма, свързани с промени в данъчната политика.

Това е повече от естествено. Когато се прави програмно правителство, то основата, на която стъпва то, е именно програмата. И там се уточняват тези идеи, около които се обединяват тези, които ще подкрепят съответното правителство. Пък след това се подбират експертите, които ще реализират тази идеи. Така че съвсем естествено е всеки, който участва в подобни разговори, да направи определени крачки настрани или назад.

Какви ще са крачките на БСП? Има ли твърда позиция, от която няма да отстъпите във връзка тъкмо с данъците, изобщо идеята там. Аз в крайна сметка не разбрах БСП на каква позиция стои. Премахва ли се плоският данък, връща ли се....

Там позицията ни е съвсем ясна и категорична - плоският данък остава за над 90 процента от българите. Даже са намалява за социално слабите и тези със заплащане до минималната заплата. И само за доходи над 4500 лева ще има увеличение на данъка. Това е нашата позиция, тя е съвсем логична в условията на икономическа криза, когато трябва солидарно да бъде поета отговорността и тежестта на тази криза от всички слоеве, а не само от най-бедните. Но това са въпроси, които ние очевидно ще трябва да дискутираме сега при формирането на програмата на правителството.

И Сергей Станишев, и Лютви Местан бягаха упорито в изборната нощ да се свърже това, което ни чака, с тройната коалиция, с парцелирането, с формулата три-пет-осем и все пак как политическите сили могат да гарантират, че ще носят реална отговорност за едно експертно, програмно правителство, ако не си делнат, грубо казано, властта?

Аз бих могъл да започна с една моя не съвсем съвпадаща с общата оценка на тройната коалиция. Защото според мен времето на тройната коалиция е времето, в което България се развиваше най-добре и от гледна точка на икономическа, и на социална политика, а и на политически резултати. Но така или иначе в обществото беше създадено някакво впечатление, затова и лидерите на БСП и ДПС бягат от тази директна съпоставка. Но не виждам и логика да правим директен паралел между тройната коалиция и програмното правителство, което се формира около ясна програма и една коалиционна формация, където наистина ставаше дума за парцелиране и на права, и на определени отговорности.

И как може да се гарантира, че ще се носи отговорност за това правителство?

Няма как да не се носи политическа отговорност. Както БСП, НДСВ и ДПС поеха политическата отговорност при това в много голяма степен незаслужено за правителството на тройната коалиция, така и сега тези политически субекти, които под една или друга форма подкрепят правителството, носят отговорността за него.

Доколко обаче може да бъде и контролирано едно подобно правителство. Вече се правят сравнения с кабинета на Димитър Попов, с този на Беров. Няма ли опасност в един момент едно такова правителство да излезе от контрола на политическите сили, които са застанали зад него в НС?

Няма никаква такава опасност. Още повече при сегашното положение в парламента всяка една от политическите сили ще може да контролира кабинета директно и самостоятелно, а не даже съвместно с някоя от другите партии.

Колко рисковано, ако честно споделите опасенията, ви се вижда едно програмно правителство и с колко дълъг живот?

Не разчитам на програмно правителство, което идва тук, за да реши няколко въпроса и ние наесен отново да влизаме в избори. Напротив, разчитам на програмно правителство, освободено от политическа натовареност, което му дава възможност да решава въпросите значително по-ясно и категорично в чисто експертен план в интерес на всички граждани, а не на тази или онази партия. И затова разчитам на един дългосрочен период, в който ще работи правителството.

Много ми е чудно как ще убедите Атака, че минималната заплата не трябва да е 1000 лева, както те искат и изобщо има куп неща в тяхната програма, които...

Е, нека да опитаме.

Разчитате на това, че Волен Сидеров няма да ви изневери на първия завой?

На нищо не разчитам. Разчитам на здравия разум на тези, които са влезли в парламента и представляват българския народ.