Плевнелиев: Президентът ще подкрепя усилията на изпълнителната власт да налага държавност
Плевнелиев: Президентът ще подкрепя усилията на изпълнителната власт да налага държавност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидат-президентът Росен Плевнелиев в „Седмицата” на Дарик
45339
Кандидат-президентът Росен Плевнелиев в „Седмицата” на Дарик
  • Кандидат-президентът Росен Плевнелиев в „Седмицата” на Дарик

Росен Плевнелиев, кандидат за президент на България, номер 2 в бюлетината, кандидат на управляващата партия ГЕРБ.

Вие като президент как бихте формулирали темата на Консултативния съвет по национална сигурност по повод на събитията в Катуница?

Действията на изпълнителната власт и партиите за недопускане на етническо напрежение на територията на страната.

А кои думи ще използвате пред съвета - циганин или ром?

Ром е правилната думичка. Протестиращи също е правилната думичка.

А не лумпени.

А не лумпени.

До какво ниво трябва да бъдат уволнени и наказани полицаите, прокурорите, данъчните, които не са действали срещу Кирил Рашков?

По всички нива тези, които са бездействали. Затова изпълнителната власт трябва да излезе с ясен отчет кой какво е свършил или не е свършил.

Преди вас Меглена Кунева каза, че това ниво стига до министъра и че в целия цивилизован свят съответните министри си тръгват, без да се правят много конкретни разследвания, когато става дума за политическа отговорност.

Това го казва един кандидат-президент. В момента много от кандидатпрезидентските двойки, бих казал, се опитаха да политизират този чисто криминален случай. Очаквам от компетентните органи, от изпълнителната власт, това е задължение и на президента, да поиска и да докаже, че моделът работи, институциите по веригата са си вършили работата. Ако тези, които по веригата не са си вършили работата, се покажат с конкретни доказателства, разбира се, а не просто само общи приказки и политически тези, ние ще имаме за пръв път пробив. В момента този казус не трябва да се политизира. Политическите партии, кандидат-президентите трябваше да подкрепят усилията на изпълнителната власт, за да може тя бързо да реши казуса.

Добре, вие, ако бяхте президент, в такъв момент щяхте ли да поискате от министъра на вътрешните работи да прекрати отпуската си, по какъвто и повод да е, и да се заеме с потушаване на безредиците?

Президентът не управлява администрацията, но той управлява процеси. В този случай е важен не министърът сам по себе си, а е важна институцията като такава, както и всички останали институции, които носят своята отговорност - главен прокурор и прокуратура, изпълнителна власт, МВР. Затова президентът очаква и контролира институциите.

Добре, ако имаше земетресение, г-н Плевнелиев, и бяха паднали мостове, трябваше да се извършват укрепителни работи, вие сте министър на регионалното развитие и сте в отпуск, по какъвто и да е повод, щяхте ли да прекратите отпуската си и да се заемете с преките си задължения, или щяхте да кажете - ами, то си има там мои заместници, те да се оправят със земетресението?

Категорично отговарям, че институцията е длъжна да бъде адекватна спрямо ситуацията.

Това какво означава за конкретния случай в Катуница, кажете направо? Всички упреци, оттук нататък със сигурност ще чуем в предаването и от останалите кандидати, са към това, че вашият колега и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов е на концерти примерно на Веселин Маринов по повод на вашата кампания, а не е в Катуница бил?

Отново се връщам към думичката - институцията, която носи отговорност. Не бива да се политизира казусът, че един определен човек е някъде или не е някъде. Трябва да се потърси отговорност от всички нива в институциите, които носят отговорност по този казус, за да сме сигурни, че оттук нататък институциите, правилата, механизмите вътре в тях вършат работа. Вие какво очаквате - да се появи Супермен на бял кон, който да реши казуса? В България това, за съжаление, като очакване го има много често. Аз очаквам като кандидат за президент машината да работи, институциите да работят, правилата да бъдат така смазани, че да не се допуска междуетнически конфликт.

Трябва ли СЕМ, в който президентът назначава членове, да накаже медии за отразяването на събитията в Катуница?

Президентът назначава двама от петимата членове в СЕМ, но президентът не може да се бърка в работата на институцията СЕМ. Тя носи отговорност по правилата и пред закона. И аз като кандидат-президент съм за свободата на словото. Всяка една от медиите определя своята редакционна политика. Но се радвам, че в България има и морален кодекс на медиите. Той трябва да се спазва.

Т.е. отговорът е - не, не трябва СЕМ да накаже медии?

Отговорът не е не и отговорът не е да. Отговорът е, че президентът не може да се бърка в работата на СЕМ, а СЕМ трябва да си свърши работата по закон.

Ще протестирате ли пред Франция за разрушаването на лагери на български роми и връщането им в България? Тази седмица също дава примери с Марсилия.

Ще протестирам винаги, когато са нарушени правата на българите, където и те да се намират в света.

Г-н Плевнелиев, между винаги и никога понякога няма никаква разлика. Ще протестирате ли конкретно за това, че Франция тази седмица иска да разруши лагери в Марсилия с български роми?

Когато правата на български граждани, независимо дали са във Франция, където и да са били по света, са нарушени...

Нарушени ли са права на български граждани, които в свободното си движение са пожелали да отидат и да си се настанят край Марсилия? Ако те не спазват някакви правила, да си решават в Марсилия на местно ниво, а не да ги връщат.

Това е отговорът и на вашия въпрос. Второто изречение, което исках да добавя, е, че, да, защитаваме българите, където и да са по света, но и българите, независимо къде са в света, са длъжни да спазват правилата на съответните държави.

Това означава ли, че трябва да бъдат експулсирани например французи, които извършват някакви нарушения в села в България, в които живеят?

Означава, че трябва да се гледа всяка ситуация адекватно и конкретно, спрямо действията в съответната държава в конкретния казус.

Добре, ама и Европейската комисия зае позиция по този въпрос. Какво ви притеснява да бъдете по-категоричен и да кажете конкретно правилно ли е Франция да връща роми от държавите, откъдето са дошли, които са членове на Европейския съюз?

Аз го заявих много категорично, повтарям го пак, ако българските граждани във Франция са спазвали правилата, не е правилно те да бъдат експулсирани.

Какъв е смисълът на свободното движение в Европейския съюз тогава, ако ще има експулсиране?

Думичката експулсиране е прекалено силна в този момент. Отново казвам...

Ами, как наричате вие това да ти кажат - махай се, отивай си в България, и да те натоварят на един самолет без избор? Ти може да искаш в Норвегия да идеш.

Българите имат в момента свободата да обикалят по целия свят. И мисля, че те го правят. Този единичен случай не може да бъде изваден от контекста, че... в момента стотици хиляди българи се намират на територията на Европа и живеят нормално, спокойно, пътуват, отиват, връщат се. Ако аз бях президент, в този конкретен случай щях да поискам от френските власти конкретната обосновка и доказателства къде ние сме нарушили правата.

За всеки човек.

За всеки поотделно.

Т.е., да, ще протестирате?

Да...

Ще давате ли убежище на бежанци от арабския свят, на хора от други държави в Африка, в Азия?

Ще спазвам международните конвенции, както и Закона за бежанците и убежищата в България.

Там има голяма степен на преценка. Различни държави преценяват по различен начин кога да дадат и кога не убежище. Вашата политика каква ще бъде? Защото едното възможно разбиране е, че това са страдащи хора, на които трябва да бъде помогнато, трябва да се изграждат лагери, трябва да им бъде осигурено минималното, за да живеят. България ще се нарежда ли между тези държави?

Президентът се занимава с политики. Политиката е да се спазват международните ангажименти на България, конвенции, договори и в европейски аспект. Така че аз вече отговорих - да, ще спазвам тези ангажименти на България. Разбира се, оттам нататък със сигурност ще има различни ситуации, в които ще трябва да се реагира.

Един лесен въпрос за вас, свързан с незаконните строежи. Трябва ли да бъдат разрушени всички съществуващи незаконни строежи в България - от гетата до остъклените балкони в кварталите?

Президентът не е изпълнителна власт, президентът се занимава с политики. Ще подкрепям усилията на българската държава и изпълнителната власт за спазване на правилата, включително и при незаконното строителство, и ще подкрепям и ще приоритизирам проектите в България за интеграцията на ромите. Защото преди да тръгнете да бутате гетата, вие трябва да дадете шанс на ромите да се интегрират.

Да, но това е общ отговор. Например, хайде, да оставим гетата, защо да бъде бутната пристройка в Несебър на някой, който 20 години я е имал и я е търпял, а да не бъде бутаната, с аргумента, че държавата била търпяла дълго къща в гето, да не бъде бутана тя? Аргументът, с който защитниците на това, че не трябва да бъдат разрушавани незаконните къщи в гетата, е заради това, че те са търпени много, много години. Ама българската държава много години търпя и в Несебър незаконните постройки.

Именно затова се гордеем, че взехме адекватни мерки и в момента държавността се възстановява, включително и в темата с незаконното строителство. Повтарям, че независимо дали става въпрос за балкони, или става въпрос за къщите на ромите, трябва да се даде шанс за интеграция, а в случая с балконите трябва по-скоро да се стартира програма за енергийно саниране, така че отвън българските сгради да станат много по-хуманни много по-енергийно ефективни.

Въпросът е къде ще минава границата...

Това е задачата на президента.

Ако ще се търпи балкон, ще се търпи ли и таванско преустройство? Ако ще се търпи таванското преустройство, ще се търпи ли малко басейнче в двора? Ако ще се изтърпи малкото басейнче, ще търпим ли голямото? Тоест, ако има закон за незаконните постройки, той откъде ще трябва да се реши, че ще се прилага?

Президентът ще подкрепя усилията на изпълнителната власт да налага държавност. Виждате какво се случва в момента, включително и с незаконните басейни - проверки, бутане. Президентът ще подкрепя усилията за интеграция на роми, програма за енергийна ефективност в панелките и съответно борбата с незаконното строителство генерално.

Ще помилвате ли извършил престъпление, за да се грижи за децата си? Важно правомощие на президента е да помилва. Какви ще бъдат вашите критерии?

Всеки един казус ще се гледа поотделно. Ако този родител бъде освободен, помилван и въпреки това има опасност той да навреди на други семейства, на други деца, тогава нямате обосновка, за да го направите.

Интересно как ще правите тази преценка...

Тази преценка трябва да се прави по възможно най-публично обоснования и прозрачен начин. Аргументите на президента трябва да се чуват публично във всяко негово решение.

Т.е. за всеки случай вие ще публикувате мотивите си за помилване...

Категорично.

...и ще знаем за всеки един помилван престъпник защо е бил помилван.

Категорично да.

Ще върнете ли закона за държавния бюджет, ако според него България е по-напред в света по относителни разходи за сигурност от тези за образование?

Законът за бюджета на България категорично трябва да съответства на националната визия, че образованието е по-важно от отбраната и сигурността.

Т.е.  отговорът ви е да?

Отговорът е да. И в момента...

Ще върнете и ще наложите вето. Тоест вие тези бюджети, които сте гласувал като министър да бъдат внасяни в правителството досега, не сте бил съгласен с тях?

Нека да ви напомня, че бюджетът за 2011 година предвижда 2 милиарда за отбрана и сигурност и 2.6 милиарда за образование, 3 милиарда за здравеопазване. Така че аз като министър съм подкрепял именно тази политика в последните 2 години. Ние даваме повече пари за образование, отколкото за отбрана и сигурност.

Не, по друг начин се мери. В класациите, които се правят по света, се подреждат държавите според дял от вътрешния си продукт, който дават. България е на 57-о място, от около 240 страни по света, по разходи за отбрана, а е на стотно място по разходи за образование. Преди нас в тези 57 държави са само три или четири европейски. От Европейския съюз са само Гърция и Кипър. Пита се - вие, ако това съотношение се запази и България не стане на стотно място по отбрана и на 57-о по образование, ще подпишете ли такъв закон за държавния бюджет да бъде обнародван?

Подобни статистики към момента считам за неадекватни към ситуацията, в която се намира държавата. Ние трябва да се фокусираме върху оптимизирането на всеки разход и задаването на правилни приоритети. Президентът нито...

Това е статистика, между другото, на Централното разузнавателно управление на Съединените американски щати, по което те оценяват коя държава къде е според американската визия.

Аз съм съгласен, но когато...

Смятате я за неадекватна?

Не, аз съм съгласен. Аз казвам за цифрите, които са важни за България, както и нашата собствена статистика. Спомням си един дебат в правителството, тогава когато ставаше въпрос за бюджета за 2011 г., и министърът на образованието каза - да, ама във всички европейски държави се дават примерно 4% от бюджета или 4,5% от бюджета, а вие тук ми давате примерно 3% от бюджета. Но като абсолютна сума, тя е рекордна. Никога досега България не е давала толкова много пари за образование и толкова много пари за здравеопазване. И вместо да изпадаме в едни проценти... Извинете, но 3% от бюджета на Америка, който е 17 билиона, е едно, а 3% от бюджета на една малка България е друго. Затова за нас са важни конкретните разходи перо по перо и да сме сигурни, че образованието получава по-сериозно финансиране и перспектива.

Ще продължите ли "Българската Коледа", или събираните с благотворителност пари за здравеопазване на деца ще бъдат в бюджета, който ще подписвате за...

Категорично да. Поех ангажимент...

Ще продължите "Българската Коледа"?

... доброто да бъде надградено.

Ще продължите "Българската коледа"?

Категорично да.

Добре де, ама това логично ли е? Вие сте президент, имате огромни възможности да влияете върху бюджета. Ако вие смятате, че в една болница трябва да бъде купен един апарат, за който да събирате пари с sms-си от хората, може да се обадите на министър-председателя и дори предварително да го предупредите, че такъв бюджет ще бъде върнат, може да направите обръщение към народните представители, че бюджет без този апарат няма да бъде одобрен, може да наложите вето, за да предизвикате отново дебат, а вие ще събирате със sms-и пари, за да купите този апарат. Защо?

Отново повтарям, че "Българската Коледа" е една добра инициатива, която има добра репутация, тя трябва да бъде продължена и надградена. По отношение на бюджета е съвсем друга темата. Три милиарда, които държавата всяка година дава в здравеопазване, перо по перо трябва да се търси тяхната ефективност.

Ще опрощавате ли задължения за връщане на получени помощи за гледане на дете от майки, чиито деца са били записани в ясла?

Ще се гледа отново дали изпълнителната власт е създала напрежение и неяснота, така че едни майки да бъдат привилегировани за сметка на други майки. Това не е нормално.

А няма ли да са... пък майки, които не са си дали децата на ясла?

Точно това е проблемът. Ако вие опростите на едни, тогава пък други ще кажат - да, ама защо за едните, а не за другите...

Е, ще опрощавате или не?

Затова, отново казвам, първо трябва да се види в конкретния случай кой е виновен.

Е, този конкретен случай всички го знаят.

Този конкретен случай всички го знаят, но...

И вие с него какво ще направите?

В този конкретен случай да, обаче...

Ще опрощавате?

Категорично. Обаче трябва и да бъдат наказани тези, които допуснаха едни да бъдат заблудени за сметка на други. Едните разбрали едно, другите разбрали друго.

Т.е., може би е грозна думата, ама майките, които са си гледали децата, без да ги дадат на ясли, са били баламурници, защото сега се оказва, че пък майките, които хем са ползвали парите за яслата, които държавата дава в яслата, хем са взимали парите, са спечелили от цялата работа.

Наказанието трябва да отиде към тези в администрацията, които допуснаха подобно действие така, че държавен приоритет да бъде разбран по различен начин от различни групи.

"За" или "против" строежа на АЕЦ "Белене" сте?

АЕЦ "Белене" не може да бъде строен на база на една креативна декларация, подписана преди много години, в която дори не се знае колко пари ще струва и по какъв начин ще се адресират всички теми... това, че този огромен проект, цената му, ще се плаща от бъдещото българско поколение. Затова категорично нито "за", нито "против", докато всички факти, цифри на масата, плюсове, минуси, дългосрочни, краткосрочни ефекти... и чак тогава, когато имаме всичкото това на масата, може да се вземе адекватното решение.

Т.е. днес не знаете.

Днес не знам.

Трябва ли Русия да има собственост върху газо- и нефтопроводи на българска територия?

Русия ще се съобрази с общоевропейската политика за либерализация на пазара и за връзване на европейските мрежи.

Въпросът е друг, нали разбирате?

За "Южен поток"...

Трябва ли България да даде за първи път в историята си собственост върху преносни мрежи на Русия?

За "Южен поток" е направено дружество, в което България и Русия участват по 50 процента...

Това правилно ли е и вие няма да искате преразглеждане на това?

Аз няма да искам преразглеждане на това дотолкова, доколкото дружеството е собственик на тръбите, а не Русия е собственик на тръбите. България има възможност да защити своя национален интерес.

Трябва ли България да въведе еврото през мандатът ви?

България се е присъединила към европейската общност и това е исторически акт за България. Историческа победа на България. С този договор тя се е ангажирала да въведе еврото. Въпросът е кога?

Да, аз за това ви питам - през мандата ви?

През мандата, бих казал, че в първите 2-3 години не виждам шанс с оглед на всичко това, което се случва в момента в еворзоната, това да се случи...

И през четвъртата, петата виждате? Тоест, да...

...но би могло да допусна, ако има изгодна ситуация за България.

По-скоро да.

По-скоро да, към края на мандата.

Трябва ли да бъдат дадени пари за спасяването на Гърция от страна на ЕС и, разбира се, България да участва в това?

Категорично да, европейската солидарност е важна. Тя е и солидарност към България. Всяка една от държавите трябва да разчита, че в тежък момент ще й се помогне, но и че тя ще помага. Спасяването на Гърция е спасяване на цяла Европа да не изпадне в най-дълбоката криза, каквато е имало в последните 100 години.

Т.е. българите, да не говорим за германците, са били глупави затова, че не са по кръчмите през повечето време, както всички виждат, че живеят гърците, защото сега се оказва, че има кой да плати сметката?

Европейската солидарност има две страни на монетата и това се каза много ясно в последните дни, включително и имах шанс да бъда на стратегически разговори в Берлин с канцлера Меркел, както и в Брюксел. Солидарност от едната страна на монетата. От другата страна - отговорност. Гърция ще носи отговорност за действията си. Безплатен обяд няма.

Подкрепяте ли Турция да стане член на ЕС?

Когато са изпълнени всички критерии и, разбира се, в рамките на общоевропейската концепция и консенсус по въпроса.

Никой не коментира дали критериите трябва да са изпълнени, въпросът е принципно възражение имате ли срещу Турция да е член? Подкрепяте ли Турция да бъде член - да или не?

Подкрепям постигането на общоевропейски консенсус по въпроса. Към момента нито да, нито не.

Добре, България, като се съберат хората, вашите колеги, на съвета, европейския, и питат - хайде да видим имаме ли съгласие. И, сега, ти съгласен ли си... и стигат до България, президентът Плевнелиев. Съгласен ли сте Турция да е член на ЕС, всички критерии са изпълнили? Съгласен ли сте Турция да е, за да видим има ли някой против?

Първо, казвам, че Турция, ако изпълни всички критерии, това е дълъг процес...

Така.

И искам отново да съм наясно, не може в момента да кажете да категорично, просто защото в хода на изпълнението на критериите по действията, по начина, по който Турция действа, Европа ще направи своята концепция и ще се консолидира около мнението да, защото... не, защото.

Вие ще се малко като нидерландските ръководители. Критериите са изпълнени за Шенген и те казват - ама, да видим. Въпросът за Турция е, ако тя изпълни всичко, което Европа технически има като изисквания?

Ако тя изпълни всичко и Европа се...

Да и...

...се обедини около консенсуса. Да, ако Европа се обедини около консенсуса.

Е, добре, но, ако Нидерландия каже не, ние ще сме Финландия, както Финландия за Шенген се обяви срещу България. Ние ще сме вторият, който не е съгласен, защото не е съгласна Нидерландия.

Опитвате се да зададете въпрос за нещо, което не можем да преценим в момента, тъй като ни липсва адекватна информация. Когато този казус дойде на дневен ред и всички аргументи бъдат на масата, България ще формира своята концепция. В момента подкрепяме категорично усилията на Турция да изпълни всички критерии.

Трябва ли и България като Румъния да спре холандските лалета на границите си? В отговор на позицията на Нидерландия срещу българското приемане в Шенген?

Спирането на лалетата не работи. България трябва да покаже своята категорична позиция по въпроса, но в рамките на европейските механизми.

В коя държава ще отидете първо, като...

В Брюксел. Това трябва да бъде правило. Там да декларираме нашата принадлежност към европейското семейство.

А къде трябва да се закрият посолства?

Посолства трябва да се закриват, но трябва и да се откриват. Трябва да се взимат адекватни действия спрямо това къде България иска да бъде добре представена, където има силни...

Аз ви питам къде?

...интереси на гражданите, на бизнеса. Но и същевременно трябва да се откриват посолства пък в държави, където може би няма много българи, живеещи там, но има силен интерес.

Например? Кажете една държава, в която е безсмислено да се държи посолство, и една държава, която отговоря на критериите, които току-що изброихте? Къде няма посолство България, а трябва да има?

Аз отговорих категорично на вашия въпрос, че България ще трябва да преосмисли концепцията си и не само от гледна точка на рестриктивния бюджет, но и преди всичко от гледна точка на това къде ние искаме да бъдем силно представени. Между другото това е вързано и с темата, която аз искам да постигна като тотален риоритет на президентството и да постигна национално съгласие по нея, а именно националният план за развитие "България 2020". И там ще отговорим и на всичките тези въпроси - как искаме да представляваме България, кои са перспективните сектори на икономиката, къде експортът трябва да бъде засилен, кои са бъдещите пазари - Северна Африка, Близкият изток. Възстановяване на отношения с Япония, с Южна Корея, икономически силни, защото България има много респект там. Връщане на руските пазари. Всичкото това през национална концепция и не на парче.

Трябва ли да бъдат обединени Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, военното контраразузнаване под ръководството на президента?

България има своята система за национална и стратегия за национална сигурност. Сега е необходимо, след като имаме визията и това е една модерна стратегия, да направим модела, да направим механизмите, по която тя да се случи. За целта трябват устройствените закони за отделните институции. Категорично съм против създаването на мегаструктури. Аз съм за това агенциите, службите да не работят на парче и да работят с обмен на...

Т.е., отговорът е не, не искате обединяване?

Не искам обединяване.

Трябва ли българските военни да напуснат Афганистан?

Българските военни и България, като цяло, изпълнява своята важна мисия като част от НАТО. България гради своят авторитет като един...

Други държави взеха решения вече да излизат. България не е взела решение. Когато...

България не е взела решение, България ще стои в Афганистан, докато нашата позиция е категорично, че България е част от НАТО и България иска да бъде активен, солидарен член към...

Точно, отговорът е не, не трябва да...

...отговорът на... Да.

Трудно или лесно ще давате българско гражданство?

По-скоро трудно, но това, което е важно, е, че интересът към българското гражданство се засилва много, тъй като България е вече член на европейската общност. Трябва да става по много ясни критерии и публично обосновано.

Колко области трябва да има България?

Толкова, колкото има в момента.

Кои обекти с национално значение или населени места ще преименувате?

Нито един, България трябва да се научи да уважава историята си такава, каквато е.

Кое е най-важното нещо, което ще предлагате за продажба по света от България?

Нашият план, че можем, че се развиваме, че ставаме една европейска, модерна държава и, разбира се, преди всичко доказателство...

Това е пак общо - нещо предметно.

Вие трябва да си повярвате, че имате план, за да може и другите да ви вярват. Когато ходите навън, да не мънкате колко сте корумпирани, колко не можете, колко сте последни по усвояване на еврофондовете. Напротив, от две години аз отивам, в Брюксел и казвам: ние можем, ние знаем, ние сме по-напред от останалите, създаваме правила и норми. Но и това не може просто да бъде обща приказка, трябва да имаме конкретните доказателства. Затова на мен ми трябва... Доказателствата за моженето на България са вече в разцвета на българската култура, в продуктите, които България представлява навън...

Кажете един продукт.

...но не просто само... Веднага казвам - изнасяме гроздето или изнасяме зърното. Крайният продукт - България да печели от добавената стойност...

Тоест не грозде, а вино. Не зърно, а кроасани.

Не грозде, а вино, не зърно, а кроасани. И всичкото това нещо под мотото "произведено в България". Да се гордеем с продуктите, които ние имаме и налагаме на пазарите.

Ще имате ли редовни обръщения към народа? Не въобще обръщения, редовни.

Със сигурност ще бъда много по-ефективен от тази гледна точка от сегашния президент, който в последните 10 години практически не се яви в най-високата трибуна - Народното събрание. Това трябва да се прави редовно и да се напомня винаги на депутатите...

Не, доколкото си спомням, явяваше се пред парламента, но той нямаше навика да прави нещо, каквото правят други държавни глави. В определен ден от месеца да се обръща винаги, задължително.

Точно така.

Вие ще имате ли такова нещо?

Категорично - да.

И колко често?

Категорично да, винаги в началото на парламентарния сезон. Но...

Всяка сесия ще говорите пред парламента.

Категорично, защото задължение на държавния глава е да излезе, да поздрави депутатите, да им пожелае успех, но и да им напомни, че те са поели ангажименти по национални приоритети.

Ще премълчавате ли нещо, г-н Плевнелиев? Или дайте направо, за да не философстваме, да ви задам по-направо. Например, ако ви поискат... с нещо да ви изнудват като президент, ще го премълчите ли?

Досега не съм премълчавал, дори... и знаете, че съм толкова бил откровен, че когато...

Имам предвид този случай с общинските съветници, повдигнат от Цветан Цветанов.

Ами, тогава още 2007 година съм си казал всичко. Покажете ми някой друг топмениджър или политик в България, който да е направил подобно нещо.

Тогава излиза, че г-н Цветанов не е казал истината. Ще замълчите ли, ако някой не казва истината, опитвайки се да замъглите въпроса? Каза ли истината г-н Цветанов, че вие сте се оплаквал пред него, че са ви искали 500 хиляди евро.

Ще искам обяснение. Първо, аз казах фактите на масата, второ, ще искам и очаквам и от всички останали да го направят същото.

Т.е. вие още чакате обяснение от г-н Цветанов.

Г-н Цветанов даде своето обяснение. Той даде своето обяснение публично. На това отгоре знаете, че в момента и прокуратурата се е активирала, така че ще оставим и тя да си свърши работата.

Т.е. твърдите, че не сте премълчал нищо. Нито за...

Категорично заявих - нито съм давал, нито съм взимал, нито съм се...

... искан подкуп и нито за това, че някой е излъгал.

... срещал с един или двама, или трима. Нито съм се виждал с един, двама или трима. А думи, извадени от контекста, са намерили своето обяснение и, разбира се, тепърва и прокуратурата ще се произнесе.

Кому първо ще дадете орден?

Ордените се дават в България на хора, които...

След всички шеги, които текат... на г-н Маринов, който пее на концертите ви. Ще му дадете ли един орден?

Нашите концерти са свързани специално с "Комиците", с... Наистина за пръв път в историята на България се правят избори, по които политическия скеч, усмивката се връщат обратно, включително и в предизборната надпревара. Не коментирам участието на г-н Маринов, за мен то беше изненада...

Защо не го коментирате? А изненада ли? Вие фен ли сте му?

Подготовката беше свързана с "Комиците", с ансамбъл "Българе".

Слушате ли вкъщи Веселин Маринов?

Не искам да коментирам този казус, защото...

Защото нали се промотирате пред хората с него и някак си човек се свърза с това, което слуша.

Аз излизам пред хората в рамките на кампанията да кажа нещо важно и те да ме чуят. Оттам нататък концертите са извън мен, не са организирани от мен, но се радвам, че "Комиците" наистина създават едно изключително настроение.

Ще оставяте ли като президент други да ви организират работите?

Президентът не е човек, който да прави предизборна кампания. Президентът, когато застане там отсреща, носи пълната отговорност за действията си.

На кого ще дадете орден?

Аз съм екипен човек... Извинете?

На кого първо ще дадете орден?

На тези, които носят със себе си бъдещето, че са пример за следващото поколение.

Кой е пример?

На тези, които имат заслуги да бъдат пример за останалите.

Трябва ли да има вицепрезидент?

Категорично да, той е носител на мандата.

Искате ли още правомощия като президент?

Категорично не. Достатъчни са, просто трябва да бъдат максимално напълнени със съдържание. Много работа.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България? Ще чака ли колата ви на светофари?

Винаги съм бил привърженик на коректното и нормално каране. Ако има...

Не, аз друго питам. Ще чака ли колата ви на светофарите? Аз не казвам, че няма да карат коректно и нормално. Ще чака ли колата на светофарите на президента или с аргумента, че бързате и че много важни работи правите... Но то има и президенти на малки фирмички и те важни работи правят. Ще се движите ли със специален режим на движение...

Като министър моята кола винаги е чакала на светофарите, така че...

Като президент ще чака ли?

Ще се прецени - има ли екстремна ситуация или има нормална ситуация.

Тоест?

Ако е нормална ситуация, ние спазваме правилата. Ако има екстремна ситуация...

Т.е. ще чакате винаги на светофари, освен ако... какво е екстремна? Освен ако бързате за Катуница...

Ако има ситуация, в която... вие по никакъв начин не можете да налагате на хората, които се занимават със сигурността, на хората, които съгласуват по веригата риска и сигурността, да налагате своите действия. Аз съм дисциплиниран човек, спазвам правилата.

В Бояна ли ще живеете впрочем като президент?

Моето семейство иска да остане и да живее там, където и в момента живеем. Чувстваме се много щастливи там, децата имат много приятели, тичат на улицата.

Т.е. вие искате да си живеете в къщата, където си живеете.

Аз искам да си остана там, където живея.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа вашата съпруга?

Моята съпруга има зад гърба си 10-годишна успешна кариера.

И какво работи сега?

Тя е проджект мениджър в интернет на различни сайтове.

Ще продължи ли да си прави това като президентша?

Аз изключително много уважавам уменията, кариерата, начина, по който моята съпруга изгради своето реноме, и категорично я подкрепям да продължи да работи това, което и досега е работила.

Ама, ще възникнат пък въпроси дали не й възлагат поръчки за работа само защото е жена на президента.

Не могат да й възлагат поръчки, тя работи за една заплата честно и достойно 10 години и се гордее с това, което прави.

Кажете в едно изречение защо искате да сте президент на България.

Защото имам визия за модерна България. Защото съм прагматичен човек, който търси смисъла и решенията, а не политизирането и политиканстването. И защото и в последните две години, както и за в бъдеще ще дам всичко от себе, за да обединя всички партии, институции и държавата, хората, гражданите около националните приоритети за прогрес и развитие.

Всъщност докъде стига визията ви, г-н Плевнелиев? Стига ли вашата визия да бъдете президент на България през 2020 година, която е визия на Европейския съюз.

Не мисля, категорично, за това. Моята визия е за пет години да дам всичко от себе си.

По друг начин...

Обаче националната визия вече трябва да бъде България 2020 категорично разписана и за това аз ще работя.

По друг начин да ви попитам. Ще бъдете ли такъв президент на България, че народът да го избере за още един мандат, който има право по конституция, или отсега си знаете, че няма да сте работил така и ще има един, който да е по-добър за президент след пет години.

Няма да съм коректен към народа и към хората, ако още отсега започна да обяснявам как мисля за втори мандат. Аз съм този прагматичен българин...

Не, аз ви питам, ще работите ли така, че да няма по-добър президент на България.

...който е свикнал в рамките на тези пет години да даде всичко от себе си и да не отлага работата за след това. Пет години пълна мобилизация, денонощна работа по националните приоритети.

Т.е. ще работите...

Хората ще преценят след това.

Т.е. ще работите така, че да няма по-добър президент на България след пет години от вас.

Ще работя така, че президентската институция да бъде изпълнена с ново съдържание. А кой ще бъде след пет години президентът, ще решат само хората.