Мутафчийски: Прехвърляне на инфраструктурата на Слънчев бряг е неизгодно за държавата
Мутафчийски: Прехвърляне на инфраструктурата на Слънчев бряг е неизгодно за държавата / netinfo
Мутафчийски: Прехвърляне на инфраструктурата на Слънчев бряг е неизгодно за държавата
20858
Мутафчийски: Прехвърляне на инфраструктурата на Слънчев бряг е неизгодно за държавата
  • Мутафчийски: Прехвърляне на инфраструктурата на Слънчев бряг е неизгодно за държавата

Акционерите в „Слънчев бряг" АД имат тотално различни виждания за това кой трябва да се грижи за улиците и зелените площи в курорта. Държавата възнамерява да прехвърли собствеността върху инфраструктурата на община Несебър, докато другите акционери настояват за провеждането на явен търг.

Според председателя на Съвета на директорите на дружеството Младен Мутафчийски - явният търг е единственият законен начин за решаване на този проблем. Ето и неговата позиция относно казуса със собствеността върху инфраструктурата на Слънчев бряг:

Най-доброто и единствено законосъобразно и правилно решение е да се обяви явен търг с цялата прозрачност, с явно наддаване и по този начин да се реши въпросът. И за да се избегнат всякакви спекулации, има предложение на Съвета на директорите на Слънчев бряг този търг да се проведе от Агенцията за приватизация, тъй като АП е отговорна за дружеството, тъй като ние сме в процедура на приватизация.

Според министър Петър Димитров инфраструктурата трябва да бъде общинска и затова неговият екип вече предложения за Министерски съвет за прехвърляне на държавния дял от тази инфраструктура към община Несебър.

Как ще стане такова нещо, при условие че дружеството е публично и има публично-частно партньорство и има над 1500 частни акционери. Когато се прехвърли такава голяма част от активите на дружеството, нали се обезценяват акциите. Да не говорим, че едно такова прехвърляне лишава държавата както от средства от самата сделка, така и лишава държавата от корпоративен данък, лишава от ДДС. Който и да е той, дори да е бог, да не говорим за министъра икономиката, които се прочу с гафовете си, не може да иска такова нещо, не може да иска явно да бъде ощетена държавата.

Според Вас целият този проблем не трябва ли намери по-краткосрочно решение от това с явен търг?

Той е намерил краткосрочно решение. Има сключен договор между общината и Слънчев бряг АД, по силата на който договор алейното осветление, което е изградено от държавата, което е изградено от дружеството с цялата инвестиция, която е над 1,5 млн. лв., се предоставя на общината. Общината плаща наем и плаща самия ток по алейното осветление, тъй като пък общината събира местни данъци и такси, а в такса смет е включено и осветление, а освен това общината събира и курортна такса.

Дружеството Слънчев бряг не получава нищо, за да може да поддържа инфраструктурата. Тук се разделят нещата, тъй като освен алейно осветление, има и едни лелеяни 300 декара зелени площи, които министърът иска да прехвърли в навечерието на изборите. Затова тук нещата не са прозрачни. Това е нещото, което ме възмущава и което целият Съвет на директорите, независимо, че наскоро бяха сменени трима от членовете му с хора, които лично са одобрени от Петър Димитров, отказа да подпише такава сделка.

Този проблем не влияе ли върху сезона, и без това туристическият сезон тази година ще бъде изключително слаб според прогнозите на повечето експерти от бранша?

Има подписан договор. Той е в сила. Алейно осветление има, има сезон. Ако както искаше да направи министърът - да смени борда на директорите в разгара на сезона, тогава можеха да настъпят някакви проблеми. Никога не се прави така. Все още се надявам, че има в държавата ни върховенство на закона, въпреки че опонентите срещу законността са силни, в случая - министърът на икономиката и енергетиката. Би трябвало да го питате него какви са му реалните съображения за прехвърляне в навечерието на изборите. А иначе той се прикрива зад крилати фрази как общината щяла да стопанисва, какво щяло да стане, как щяло да стане, но нищо конкретно не казва. А и единственото писмо на министерството като наш принципал до борда на дружеството беше: Министерството не възразява вие да прехвърлите инфраструктурата. Тоест ние, дружеството. И да поемем цялата отговорност, включително и наказателна такава, защото едно такова решение би се оспорило и поне така съм разговарял с миноритарните акционери, от голяма част от тях. Да не говорим, че е абсолютно неизгодно за държавата и именно това пледираше Агенцията за приватизация.