Кристиан Вигенин: Кристалина Георгиева има пряка връзка с ресора, за който би отговаряла
Кристиан Вигенин: Кристалина Георгиева има пряка връзка с ресора, за който би отговаряла / cнимка: Sofia Photo Agency
Кристиан Вигенин: Кристалина Георгиева има пряка връзка с ресора, за който би отговаряла
25216
Кристиан Вигенин: Кристалина Георгиева има пряка връзка с ресора, за който би отговаряла
  • Кристиан Вигенин: Кристалина Георгиева има пряка връзка с ресора, за който би отговаряла

Евродепутатът Кристиян Вигенин - събеседник по темата за оттеглянето на Румяна Желева. 

Г-н Вигенин съборихте Румяна Желева от поста. Както ви поздрави на 13 януари, не беше петък, министър-председателят - да поздравим социалистите за подривната дейност.

Аз мисля, че можем да си говорим с много ирония за всичко, което се случи, но днешният ден е една победа за България, защото новият кандидат-комисар от страната ни е един перфектен специалист, който според мен ще бъде един от най-силните комисари в следващата комисия. Мисля, че всичко, което се случи, доведе до едно добро за България решение, защото в противен случай щяхме да бъдем свидетели на едно истинско мъчение през следващите пет години.

Тоест да разбирам изказването ви като радост с днешна дата, а пък със задна дата загриженост изобщо за имиджа и стоежа на нашия еврокомисар в комисията.

Да, ние не веднъж подчертавахме, че. .. още в периода преди изслушването на Румяна Желева имаше сериозни съмнения относно нейните възможности да поеме този пост, а самото изслушване ясно показа и еднозначна беше оценката на почти всички депутати от тази комисия, дори от тези на народната партия, че Желева не е в състояние да поеме отговорностите, свързани с тази висока позиция. Аз съм доволен, че преди да се задълбочи още повече конфликтът между институциите и да бъде разрушен тотално имиджът на България като сериозна страна - член на Европейския съюз, Желева направи този достоен ход, за който я поздравявам, макар да е малко закъснял, и даде възможност на правителството да излъчи един според мен добър специалист, който ще бъде един наистина силен комисар и ще бъде наистина плюс за външнополитическия екип на Европейската комисия, от който тя ще бъде част.

Вие със сигурност имате повече информация в Страсбург. Да разбирам ли думите ви като упрек към Желева, че тя е проявила политически пък и, пък и личен инат, че тя е останала в надпреварата въпреки опитите да бъде разубедена... 

Аз не мога да кажа...

...включително говорим и от десни политици в европарламента.

Аз не мога да кажа каква е причината за това забавяне, защото според едни информации Желева е била готова да се оттегли незабавно след изслушването и след първите коментари на това изслушване, а според някои именно министър-председателят е настоял тя да не се отказва. И ако говорим за инат, той вероятно е преди всичко на министър-председателя, а не конкретно на Желева. Но така или иначе в някаква степен той също пое своята отговорност за всичко, което се случи. Можеше да избегнем всичко това. Ако се върнем назад във времето, ще видим не едно и две интервюта, мнения, които сме давали, които не са били срещу Желева или срещу кандидат от народната партия. Да приемем реалностите. В края на краищата управлява едно определено мнозинство, то има правото да излъчи свой кандидат за комисар. Имахме съмнения около качествата на този кандидат, аз нямам съмнения... Аз днес нямам съмнения около качествата на Кристалина Георгиева.

С което отговаряте на следващия ми въпрос, че при гласуване в европарламента вие ще подкрепите Кристалина Георгиева за кандидат на България за еврокомисар.

Предстои все пак тя да се срещне с комисията по развитие, но нейната биография, постовете, които е заемала, и тематиката, с която е работила, макар да не е чисто външнополитическа, тя има пряка връзка с ресора, за който би отговаряла, не ми дават основания да смятам, че няма да се справи. Аз смятам, че тя няма да има проблем нито при изслушването в комисията, нито след това в работата си като комисар.

Със сигурност знае къде е Грузия и с кого са преговаря, когато вземат пирати заложници в Аденския залив. И накрая, защото от всичко това, което чувам, ме подсещате да ви питам - колко месеца беше г-жа Желева външен министър, месеци, в които не помня остра реакция от Българската социалистическа партия относно нейните компетентности. Искате да кажете, че постът външен министър е по-малко отговорен ли, че тогава си мълчахте?

Напротив, от самото начало заявихме, че Румяна Желева няма опита да бъде външен министър, но да кажем, че това беше решение тогава на премиера тя да заеме този пост. През цялото време, през което тя беше външен министър, беше ясно, че тя е временно и за малко на този пост. И на практика във външно министерство не се случи нищо освен няколко по-сериозни гафа, няколко политически уволнения. Не бих се съгласил, че не е имало реакции от наша страна по отношение на нейната дейност. Да си припомним начина, по който бяха дискредитирани двама посланици. Да си припомним гафове, които влошиха или поне внесоха напрежение в отношенията ни със Сърбия например, за които тя носи пряка отговорност. Но тя на практика...

Е, да си припомним...

...не беше външен министър през това време.

Да си припомним и гафа, да си припомним и гафа на господин президента, който отиде в Охрид, за да помаха пред камерите, когато имаше отвратителна трагедия с наши туристи в Охридското езеро. Но да не се връщаме толкова назад. . .

Вижте, президентът няма връзка към сегашния разговор. Може би ще дойде моментът да коментираме и действията на президента, но сега мисля, че друго обсъждаме.

Връзка винаги има, г-н Вигенин, особено от средите на социалистическата...

Вероятно.

...партия. Накрая кажете, моля ви, дали има някаква възможност да бъде сменен и ресорът на нашия кандидат за еврокомисар, или смятате, че пакетът, за който отговаряме, ще се запази такъв без значение от рокадата на кандидатурите?

По-лесният вариант и за самия Барозу, и за комисията е да няма размяна на ресори, защото това ще усложни още процеса. Не е невъзможно, но в сегашната ситуация и при този кандидат аз смятам, че реално г-жа Кристалина Георгиева би могла да направи от този ресор нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Дали ще се случи ми е трудно да преценя, но с нейния опит и с начина, по който е работила досега в Световната банка, смятам, че тя с авторитета си реално ще има много по-голяма тежест, отколкото самият ресор предполага.

Разбрахме ви, г-н Вигенин. Сега какво, в България в 14.30, ваше време 13.30, ще има пресконференция на колегите ви и лидерът на партията, а в Страсбург какво се очаква до края на деня?

До края на деня вероятно ще бъде насрочено заседание на комисията по развитие, на което да се планира изслушване на Кристалина Георгиева. А иначе работата на парламента ще продължи с дебати с участието на Катрин Аштън по Иран, ситуацията в Иран, по Хаити, една тема, която всъщност пряко ни засяга от гледна точка на ресора, който получава българският комисар, и други въпроси, които са си от текущата дейност на Европейския парламент. Искам още едно изречение да кажа, ако позволите?

Слушам ви.

Много се надявам тази ситуация сега да даде възможност на българския премиер да предложи един достатъчно професионално подготвен министър на външните работи, защото в последните шест месеца България на практика ги пропиля.

Смятате ли, че в средите на ГЕРБ има такива хора, при положение че двамата заместници на г-жа Желева не са членове на партията?

Аз мисля, че сегашната ситуация около кандидатурата за български комисар показа, че не е нужно непременно и само в средите на ГЕРБ да се търсят подходящи хора. Тя показва, тази ситуация, че е много по-добре да се намери професионалист, който не е непременно партиен активист, отколкото обратното. Затова според мен г-н Борисов има, така, достатъчно възможности за избор на следващ министър на външните работи.

Разбрах ви. Благодаря ви...

Да заложи на професионализма.