Как е получил паспорта си Куйович?
Как е получил паспорта си Куйович? / снимка: Sofia Photo Agency

Как наркотрафикантът Будимир Куйович е получил български паспорт? За отговора на този въпрос потърсихме генерал Валентин Петров – главен секретар на МВР и бивш шеф на полицията. Той гостува в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Вече сте главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Смятате ли, че бяха основателни тези идеи да се изчака с назначаването ви, докато приключи изясняването на случая "Куйович"?

Не бих коментирал това нещо. Единственото, което можеше да се случи според мен в една такава ситуация, щеше да покаже някакви съмнения от страна на държавното ръководство в тези нелепи твърдения. Аз наистина съм благодарен и на правителството, на министъра на вътрешните работи, на президента за доверието, което те демонстрират с тяхното предложение и с издаването на указа. Това действително показа тяхното доверие в мен и липса на каквото и да е съмнение, че твърденията, които се тиражираха, просто не отговарят на истината.

Соченият за наркотрафикант Будимир Куйович всъщност ви е стар познайник. Нали вие ръководехте Националната служба за борба с организираната престъпност, когато беше разбита онази нарколаборатория при Пасарел, сочена да е на Куйович, и по ваше време на сърбина бе забранено да влиза в България като опасен за националната сигурност за 10 години напред или бъркам?

Да, така е и аз не знам защо се забравя в случая, че тогава журналистите в един такъв период от няколко месеца тичахте от реализация на реализация, от лаборатория на лаборатория. Почти ежедневни бяха реализациите на случаи с производство и трафик на амфетамини. Странно защо така паметта на журналистите, пък и не само тяхната, е доста кратка.

Ето, аз показвам памет, за да имам обаче основание да ви задам следващия въпрос. Кога точно Будимир Куйович е получил паспорта - когато е бил вече в България или преди да дойде в България някой му го е занесъл...

Не, вижте, аз по този случай казах, че няма да коментирам повече. Достатъчно много се изприказва по случая. Достатъчно много неща излязоха в тези дни. И вие разбирате, че аз за разлика от другите участници в цялата тази история, съм принуден да спазвам Закона за защита на класифицираната информация...

Ама, не, вижте, ген. Петров, моля ви да ви обясня въпроса.

Има един ключов въпрос обаче как така човек с десетгодишна забрана да влиза в България се е озовал в България, ако междувременно не е бил със сменена самоличност, т.е. някой да му е изнесъл паспорта. А от всичко, което се разказва, излиза, че този човек си е бил в България през това време, и излиза, че би трябвало да се търси отговорност и вие като главен секретар на МВР би трябвало да потърсите например от граничните власти. Как така един човек, който вие лично сте изгонил от страната преди няколко...

... началото на 2005 г. беше екстрадиран, доколкото си спомням, сега е влязъл обратно в България.

Вижте, темата наистина изключително много се разрасна. Въпросите ще бъдат все повече и повече, но аз съм убеден, че проверката на прокуратурата и разследването, което тя извършва, ще отговори на абсолютно всички тези въпроси.

А вие имате... Вие знаете ли, поне това кажете...

Моля?

... знаете ли дали този Куйович е влязъл в България като Куйович и после е станал с българския паспорт?

Категорично знам по какъв начин е влязъл. Има и документи за това, но повече по темата ви казвам не бих коментирал. Аз вярвам, че прокуратурата ще изясни абсолютно всички тези детайли, факти и обстоятелства.

А откога знаете от...

Знаете ли за какво става дума тук? Тук нещата са доста по-сериозни, отколкото на пръв поглед изглеждат. Значи, след ставането наясно, че има такъв случай, започна една дезинформация и разбирате, че това е част от методите, способите, които се използват в такива случаи. Това говори за една организация, за хора, които стоят зад ситуацията, стремеж да се дезинформира обществото, да се отклони вниманието от основната тема. Това беше и част от схемата да се пуснат твърденията, че, видите ли, има там някакви съмнения, че Петров може да има някакво отношение, пък тези съмнения първоначално бяха свързани основно с това защо отишъл той точно в почивния ден, а не друг, което означавало особен интерес, видите ли.

А то кога е бил този почивен ден?

... една лавина от обвинения...

Ген. Петров, чакайте, че слушателите не разбраха за кого говорите. Говорите за твърденията на зам.-директора, вече уволнен, на разградската полиция Тодор Димов, че в почивен ден сте проявил изключителен интерес към случая "Куйович" и лично сте отишъл да изземете материалите по него. Кога е тоя почивен ден?

Това е краят на септември, но това повод за обвинение ли е, че съм проявил изключителен интерес? А ако не бях проявил изключителен интерес към. . .

Краят на септември.

... издаването на такъв документ, какво щеше да означава това?

Това...

И нали... звучи съвсем идиотски...

Това е, след като вече е издаден паспорта.

... такова едно обвинение, ако човек има някакви интереси, едва ли би ги афиширал по такъв нелеп начин - да отиде и да се изправи и да каже - видите ли, аз съм човекът, който има интерес.

Интересен е по-глобалният въпрос. Вие тогава сте шеф на полицията на България. Откога шефът на полицията на България, от кой момент, има информацията, че екстрадиран като особено опасен за националната сигурност на страната човек, е на територията на страната? Има ли, действа ли системата в България вие да го знаете още като идва или после ще научавате?

Вижте, системата действа и опитите за внушения, че, видите ли, такива неща, които са се случили в Разград са едва ли не ежедневие в работата на Министерството на вътрешните работи, това също е един опит за такова внушение и дезинформация на обществото. Това е опит за нелепа, за глупава защитна позиция, но тя на този етап, засега сработва.

Тоест вие с този отговор казвате, че още като е влязъл Куйович в България...

Ама, вижте, нищо не казвам.

... шефът на полицията знае.

Недейте да интерпретирате моите думи. . .

Аз така ви разбрах, затова ви питам, дали вярно съм ви разбрал.

Вижте, системата за информация така или иначе действа.

А в случая действала ли е?

В случая... Много е дълго и широко да го обяснявам. Непосредствено след като Куйович е изгонен от страната...

2005.

Това е 2005 г. в началото, има дело, което е образувано в Кюстендил от жалба на българска гражданка, на която той, видите ли, дължал голяма сума пари, които не е върнал, и по искане на частен съдия-изпълнител на него след моята заповед му е наложена и ограничителна мярка за напускане на държавата, така че всъщност две са нещата. От една страна, има заповед, с която аз го изгонвам и забранявам достъпа в страната и той фактически е изгонен от държавата, и след това вече има съдебно решение, с което на него му се забранява да напуска страната.

Добре де, ама, чакайте малко. Това за непредубедения, в случая и аз съм такъв, за непредубедения ви слушател това е абсурдно. Това означава, че България се съмнява, че тоя, дето го е изгонила безвъзвратно за десет години, може да се върне тук, за да му се сложи заповед да не може да излиза.

Не го коментирам това. Не го коментирам по никакъв начин.

Тоест ние сме имали съмнения, че този човек може да се върне и вие лично сте имал?

Е, не знам, не знам кой е имал съмнение. Аз лично никога не съм имал съмнение, че той може да се върне.

А защо сте издал втората заповед?

Но в един момент се оказва, че лицето е тук. Задържано е с фалшиви документи за самоличност на граничен пункт "Капитан Петко войвода", близо до Свиленград. Образувано е производство. Стига се до извънсъдебно споразумение, с което той е осъден на лишаване от свобода с изпитателен срок, т.е. основна присъда, и т.н.

Тоест...

И продължават нещата.

А, ето сега ви е разказахте всъщност това, което ви питах, че всъщност той е влязъл през "Капитан Петко войвода". Вие сте го хванали като е влязъл, това говори добре за българските власти. Вие го хващате и след това. . .

Дайте да не влизаме в...

... го пускате условно. Това действие се е развивало сигурно в началото на тази година като време.

Да, може така да се каже.

Да, като време. И вие го пускате, и след това той почва да прави цялата тази история - да си вади фалшивия паспорт...

Знаете ли, някак си и вашите слушатели, и всички се объркаха от всички тези. . .

Не, напротив, нареждат се нещата, генерал Петров.

Безброй много подробности в случая.

Ето, стана добре да се знае, че един изгонен не може да влезе ей така в България, след като е бил изгонен, без никой да разбере, че е влязъл. И се хваща на сравнително не важен граничен пункт, не е от основните. Така излиза от това, което казвате.

Ами вижте, това е факт, че там беше задържан.

Той къде беше "Капитан Петко войвода", това с Турция ли беше или...

Моля?

Къде беше този граничен пункт "Капитан Петко войвода"?

Това е в непосредствена близост до Капитан Андреево, на границата с Гърция.

А, с Гърция.

Но нека да...

А, чакайте, че ми хрумва... не, не много важен друг въпрос. Значи, излиза, че ние като сме го изгонили тук, нали сме уж един съюз с Гърция, ние го изгонваме да не влиза, а той влиза през Гърция.

Вижте сега, вие... може страхотни разсъждения да се направят на тази тема.

Ама не, това е много тежък проблем пред целия евросъюз, понеже имаше и упреци, че България така е организирала нещата, че ще проникват наркотрафиканти през България, а то излиза, че в България влиза наркотрафикант през Гърция, от това, което разказахте.

В тази ситуация... вижте, две са основните неща, от които тръгна цялата история - има ли издаден паспорт на това лице в Разград и има ли основание да бъде издаден такъв паспорт. Това са двете основни неща.

Вие откога знаете?

Всичко друго просто ще допълни детайлите на картината.

Вие откога знаете, че зам.-директорът на полицията в Разград Димов, по думите на министър Румен Петков, грозно е подвел бившия главен секретар Илия Илиев за оперативната комбинация, при която е трябвало снабденият с български паспорт Куйович да бъде хванат при внасяне на четири тона наркотици в България. От първия…

От края на септември.

От края на септември, т.е., след като вече паспортът е бил издаден. Тоест излиза, че...

Тоест да, след като паспортът е издаден.

Ама това е проблем, системен проблем на системата, която вие вече ще ръководите от по-високо, като главен секретар. Излиза, че шефът на полицията на България може да не знае нещо толкова важно.

Вижте, не е проблем на системата. Това е проблем на неспазване на нормативната база. Има нормативна база, има закони, които би трябвало да се спазват. Това, че някой не ги спазва, е негов проблем.

Къде е папката за Куйович сега?

А вече след това, с опитите за дезинформация, с опитите за изместване на проблема, естествено, се създава проблем като цяло за системата.

А къде е папката за Куйович сега, която вие тогава сте взел, на кого я дадохте?

Вижте, това също са спекулации и не става дума за никаква папка за Куйович, за никакво оперативно дело. Аз от Разград съм взел само документи, свързани с издаването на този паспорт. Нищо повече.

Не знаете за папка при братовчед на, цитирам бившия ръководител на Националната служба за сигурност, братовчед на Гоце Първанов... казва Атанас Атанасов.

Вижте, обидно ми е да коментирам такива твърдения.

Не знаете за такава папка в Националната служба за сигурност...

Няма и как да знам, след като аз съм бил в полицията, а той говори за една друга служба, която по никакъв начин аз нито съм бил ръководител в тази служба, нито съм имал някакво отношение към тази служба, за да мога да знам такова нещо. Странно е той откъде знае, но още повече аз лично не знам да има такъв братовчед президентът, който да работи в службата. Това беше заявено и от директора на службата, така че... Нелепи твърдения твърде много.

Ще ви цитирам, бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков в "Кеш" казва, че нормалната практика в света за лица като Куйович е работата да се централизира и ръководи от един мозъчен и оперативен център. А от това, което научи българското общество по случая, става ясно, че главен секретар на МВР отива случайно или по друга работа в Разград и там заместник-директорът на полицията му казва пак така случайно - е бе, тъй и тъй, тук Куйович, дай да хванем една голяма работа. Така излиза и всъщност това е критиката на Цвятко Цветков, в която като че ли има някаква логика.

Ама вижте, по нищо не се различаваме в това, което казах преди малко. В МВР има нормативна база, която би трябвало да бъде спазвана.

Има ли връзка "Куйович", този случай, със случая от края на ноември, когато беше арестуван полицай с голямо количество анфетамини? Обявен от съорганизатор на канала е С.С., който после се превърна в свидетел и се оказа Стоян Стойчев, син на Ангел Стойчев.

А кой ви е казал, че се е превърнал в свидетел?

Така пише, изчезва, така четох по вестниците. Не е ли? Обвиняем ли е С.С.?

Ама, вижте, това звучи - ама някой каза май нещо в автобуса.

Вижте колко е хубаво да се говори пряко в ефир по радиото, защото сега не е в автобуса, а главният секретар на МВР казва истината.

Май някой нещо каза в автобуса и май някой нещо такова споменал и той май бил се превърнал в свидетел. Ама няма такова нещо изобщо.

Обвиняем ли е Стоян Стойчев?

Всичките тези материали по този случай са изпратени в прокуратурата. Има изпратени съответните доказателствени средства, които са предадени в прокуратурата. И дали той ще бъде свидетел, обвиняем или в някакво друго качество по делото, това е решение на разследващите прокурор, следовател или дознател. По никакъв начин МВР не може да се меси в тази работа. Дайте обаче да сме наясно, че МВР е предоставило абсолютно всички тези доказателства, които е събрало. И по никакъв начин не трябва да се внушава и не трябва да се правят опити да се внушава, че МВР и служителите на министерството са прикрили доказателства или каквито и да било обстоятелства, свързани с това лице. Аз лично мога да изразя мнение, че силно се съмнявам, че това лице ще бъде свидетел. Аз съм убеден, че това лице ще бъде обвиняем по делото. Но това е мое мнение и мое впечатление от това, което аз знам по случая.

Стоян Стойчев, синът на Ангел Стойчев, сочен в пресата за домакин на кръга "Монтерей" на Любен Гоцев в едноименното заведение в квартал "Изток" в София, срещу което вие живеете.

Вижте, това е отново... по този начин. Аз лично не знам кой е собственик на това заведение. Но мисля, че пресата има възможността това да го провери. Силно се съмнявам...

Не, то сигурно не е трудно да се провери. Казват, че формалният собственик не е този Ангел Стойчев, но че там се събира този кръг около Любен Гоцев. А вие с Любен Гоцев кога сте се виждал последно?

Моля?

С Любен Гоцев последно кога сте се виждал?

С Любен Гоцев аз съм се виждал много отдавна последно и аз много рядко посещавам това заведение. Не знам какви са причините да ме причисляват към кръга "Монтерей". И според мен този кръг "Монтерей" е, така, един много особен мит, който съществува. Някакви такива баснословни неща се твърдят. Аз в случаите, в които съм посещавал...

Ами те се твърдят до степен, само да ви цитирам, ген. Петров, те се твърдят до степен, днес списание "Тема", доста уважавано българско списание със сериозни коментари, превежда МВР в заглавие като "Монтерей" вика Румен. Така че наистина трябва сериозен отпор да обясните за какво става дума.

Вижте, аз не смятам да коментирам твърдения. Тезата, че в "Монтерей" се случват какви ли не загадъчни неща, какви ли не там съдбини се решават, според мен е абсолютно несъстоятелна. В случаите, в които аз съм посещавал това заведение, а те наистина са много малко, и в компаниите, в които съм бил, трябва да ви кажа, че просто това са абсолютно несъстоятелни твърдения. Просто хората, които на тази възраст са седнали вместо в градинката и да си коментират като пенсионери, са седнали вътре и пият по едно питие или по едно кафе и коментират злободневни теми, не виждам в какво трябва да ги обвиняваме.

Прав сте, по-скоро идеята на всички тези въпроси, които се задават и по другите медии, е дали МВР се бори с престъпността абсолютно независимо, или има един външен много мощен фактор, който всъщност контролира тази борба и утре го наричат кръга "Монтерей".

Аз и вчера го казах - аз съм категоричен, че кръгът "Монтерей", ако такъв кръг изобщо съществува, по никакъв начин не може да определя нито стратегията на МВР, нито начина, по който министерството да работи, а още по-малко отделните служби. Мисля, че противопоставям доказателства на твърдения. Доказателство за това как работи МВР и в конкретния случай, понеже тук се коментира покровителство на наркоканали, наркопроизводство и т.н., са работата и реализациите на МВР. И тези доказателства са всъщност ежедневни. Ежедневни са действията на МВР и те са реални, и на базата на тези реални действия се задържат, и то немалки количества наркотици. Аз искам да припомня, че само преди година, година и половина ние бяхме в челната, всъщност това е за 2005 г., ако не се лъжа, ние бяхме в челната петица на страните, задържали количества анфетамини, което означава, че наистина МВР си върши добре работата.

Критиците ви обаче...

И от друга страна, се появяват едни такива голословни твърдения, видите ли, абе някой някъде нещо май контролирал и някой май някъде нещо май покровителствал. Тези хора, които си позволяват да твърдят такова нещо, аз си мисля, че ако ние бяхме една нормална държава, щяха да бъдат осъдени. И никой...

Критиците ви всъщност каква теза развиват...

Разбирате ли, никой, криейки се зад депутатския си имунитет, или определени медии, пускайки го – абе, май някъде някой нещо казал, нямаше да си позволяват да го правят.

Сега ще ви цитирам конкретен източник, вестник "Класа", бившият заместник-министър на МВР от правителството на Иван Костов Николай Радулов е казал, че поне 2 тона хероин са минали по Нова година границата и всъщност обяснението, че историята с Куйович е част от борбата кой да се облагодетелства от парите от производството на анфетамин. Другата част от тезата, развивана в печата, е, че всъщност вие хващате по малко наркотици, а не големите, за да изглежда, че се бори МВР с наркотиците.

Вижте, вижте, това са абсолютни интерпретации. Защо? Казвам защо. Защото според световната практика и според, пак казвам, това са изследвания, се хваща наистина не цялото количество наркотик, който преминава по предопределени територии. Твърдите, че заловеният наркотик е не повече от 10 до 20 процента от преминалия наркотик, но всичко това са само твърдения. Със същия успех вие бихте могли да кажете, че през границата са минали примерно 800 тона наркотици. А аз със същия успех бих могъл да кажа, че нищо не е минало. И сигурно няма да има човек, който да може да каже дали г-н Радулов, дали вие или аз съм прав.

Никой не знае колко наркотици минават през България.

Защо обаче... а вие сигурен ли сте?

Не, не знам, аз не знам. А вие знаете ли?

Добре, кажете ми кой е човекът и кой по какъв начин би могъл да докаже твърдението, че са минали толкова наркотици. По какъв начин г-н Радулов сметна, че са тези 2 тона, и това означава ли, че той контролира наркотика? Това означава ли, че той по някакъв начин знае какво е количеството наркотик, което е преминало, и по някакъв начин му е отчетено това?

Кой според вас, ген. Петров, трябва да разследва този случай? Министерството на...

Звучи абсолютно несериозно и твърде много изказвания се правят ей така, без да се носи някаква отговорност за това, което се говори. Спекулации всякакви по въпроса може би има. И аз затова ви казвам - ако някой каже, че са преминали 800 тона?

Кой трябва да разследва случая - МВР, новата Държавна агенция за национална сигурност, прокуратурата?

Кой случай, за кой случай говорим?

Случаят "Куйович". Парламентарна комисия?

Значи вижте, аз пак говоря кой случай "Куйович", защото случаят толкова се разтегли, че хиляда спекулации и неща се присъединиха към случая. Говорим за...

Ами примерно да се разследва, включително защо България се е споразумяла с този Куйович да го пуска условно?

Вижте, три неща има, три неща има.

Представяте ли си, изгонваме го за 10 години, аз като обикновен гражданин си мисля сега.

Да, вижте, три неща има в случая.

10 години изгонен човек. Хващаме го с фалшив паспорт на "Капитан Петко войвода" на границата с Гърция, въпреки че е изгонен...

Г-н Вълчев, вижте, три неща има...

...и се споразумяваме с него да го пуснем пак. Че после и паспорт му издали.

Искате ли да ме чуете?

Искам.

Три неща има по този случай. Първият момент това е издаването на документа за самоличност в Разград, вторият момент това е задържането на групата от няколкото областни дирекции - Стара Загора, Пловдив, Хасково и ГДБОП, и третият момент...

Амфетамините.

...това са твърденията на Тодор Димов, че, видите ли, някой от висшето ръководство на МВР покровителствал по някакъв начин нещата и пречел на работата по Куйович. И по трите случая има образувани дела от прокуратурата. И при трите случая се извършват съответните процесуално-следствени действия.

Добре, обаче аз като ви слушам сега, тази същата прокуратура, ген. Петров, се е споразумяла, доколкото са ми известни процедурите, се е споразумяла с този Куйович, който влиза с фалшив паспорт в България, след като 10 години е изгонен, да го пуснат условно. Тази, дето ще разследва. Това вече става съмнително дали тази прокуратура трябва да разследва.

Така. И какво предлагате вие?

Ами не, интересно е.

Да си внесем разследващи отнякъде?

Ама и такава идея има. Беназир Бхуто кой я уби, внесоха...

Какъв смятате, че ще бъде изходът от това, което се коментира - че ще има парламентарна комисия? Какво ще установи парламентарната комисия? Първо, ще има няколко месеца говорене, шум, стремеж да се извличат политически дивиденти, а по никакъв начин да не се свърши и някаква работа, и накрая отново материалите ще отидат в прокуратурата. Но стремежът на всички тези хора ще бъде друг, а не да излезе истината наяве. Вие виждате, че се появиха вече и нови предложения, включиха се вече все нови и нови хора, и видите ли, предложението е г-н Атанасов да оглавява тази комисия.

Това го предлага, доколкото разбрах, Бойко Борисов. Така разбрах репликата му, че трябва човек от опозицията, цитирайки Йордан Бакалов или Атанас Атанасов като хора компетентни, да оглави комисията.

Ами ако извадите твърденията на Бойко Борисов отпреди няколко години по отношение на Атанасов, какво ще се получи?

А вие нали с Бойко Борисов заедно го гонихте Куйович, а сега нещо усещам критика към...

Така е, така е, но разбирате ли, не може толкова бързо човек да променя позицията си.

Ген. Петров, започнахме този разговор с вас, като аз припомних на слушателите, че вие сте човекът, организирал изгонването от България на Куйович като наркотрафикант. Питам се обаче не ви ли е най-малкото мъчно да видите, че този човек се е върнал в България и тук България се е споразумяла с него да го пусне.

Аз се опитах нещо да ви кажа.

Или има някакъв смисъл в това споразумяване?

Значи, аз се чувствам наистина обиден в ситуацията и ситуацията наистина е обидна. Защото аз считам, че първо, съм си свършил работата преди години, когато съм го изгонил. Второ, съм си свършил работата сега, когато съм установил тези нарушения. И трето, продължавам да си я върша работата съвсем коректно, считам, че това е достойната моя позиция. И в един момент се оказа, че върху мен се изсипаха кофи с помия, какви ли не идиотски обвинения, само и само за да бъде отклонено вниманието от това какво всъщност реално се е случило.

Получихте ли разумно обяснение от високия пост, който имахте като шеф на полицията, сега като главен секретар, защо този Куйович се е споразумял с България? Какво той е предложил? Ние явно, ние сме го пуснали, българската държава го пуска, това е нашата страна от споразумението. Той какво е предложил?

Не е моя работа да осъществявам контрол върху дейността нито на прокуратурата, нито на съда. В крайна сметка това така или иначе все пак е осъдителна присъда. В крайна сметка това все пак е осъдителна присъда, това искам да го подчертая. А друг е въпросът дали съответният прокурор, който е работил по делото, е извлякъл максимума, който би могъл да бъде извлечен при едни такива доказателства.

Кой съд е гледал това дело, в София ли е гледано?

Моля?

В София ли е гледано делото или?

Вижте, тук става въпрос за случай, който е извършен на територията на Хасковска област.

И в Хасково е...

И според мен там наблюдаващият прокурор по делото трябва да е от Хасковската прокуратура.

Тоест това е, най-вероятно окръжен съд е гледал делото.

Не знам и не мога да кажа в случая кой е прокурорът и това едва ли е най-важното. Но пак повтарям това - ненормално в ситуацията е тогава, когато си свършиш работата, да последват такива купища обвинения и помия върху теб. Какво означава, че значи, по-добрият вариант в тази ситуация от гледна точка на колегите, които ще бъдат след мен, каквото показа държавата, какво показаха медиите в тази ситуация. По-добрият вариант е просто да замълчиш, така ли?

А може ли всъщност да обясните какво провокира преди 3 години вече решението ви Куйович да не бъде предаден за съдене, след като имаме такива съмнения?

Не, не, не, тук са абсолютни спекулации, не искам да има никакви такива спекулации.

Защо го изгонихме за десет години, а не го съдихме тук?

Вижте, тогава, когато има доказателства за престъпната дейност на един човек, материалите безспорно се внасят в съда. Но тогава, когато колегите не са успели да съберат достатъчно данни, които да са достатъчни, за да се внесат в съд, се търси вариантът, разполагайки с оперативната информация, че това лице се занимава с такава дейност, да предприемеш това, което законът ти позволява, и това лице да бъде изгонено от страната, тъй като представлява заплаха за обществения ред. Това сме и направили. След като колегите в един период от няколко години - от 2002 до 2004 година, не успяват да съберат достатъчно доказателства за престъпната му дейност, но разполагат с такава оперативна информация, аз като директор на службата през 2005 година съм взел решение да приключа проблема с Куйович и да го изгоня от страната. Направил съм го и аз не се притеснявам от тази своя постъпка. Напротив, аз съм горд с това, което съм направил.

Добре, това беше един много интересен разговор, г-н Петров. Мисля, че станаха ясни много неща, най-малкото от които е, че вече сте пълноправен главен секретар на МВР с указ на президента. Благодаря ви, ще се радвам да ни гостувате и в студиото, за да говорим...това, че съм пълноправен главен...

И аз така казах - че не е най-важното. Мисля, че най-важното в случая е да се разбере истината по този случай. Мисля, че най-важното е със същата систематичност и последователност, с която няколко дни вече се твърди и се тиражира по всякакъв начин как Петров е покровител на наркопроизводството и наркотрафика, със същата последователност тогава, когато стане ясно от извършените проверки и от събраните доказателства, че аз нямам нищо общо и че всъщност нямам сестра, същата последователност няколко дни медиите да бъдат така достойни да кажат – няма такова нещо.