Кадиев: Не съм съгласен с решения на ръководството на БСП-София
Кадиев: Не съм съгласен с решения на ръководството на БСП-София / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Интервю на Деа Манолова с Георги Кадиев
47585
Интервю на Деа Манолова с Георги Кадиев
  • Интервю на Деа Манолова с Георги Кадиев

Кандидатът на БСП за кмет на столицата Георги Кадиев, който загуби местните избори, подава оставка от ръководството на градската организация на партията. Причината по думите му е, че не е предложен за председател на групата на общинските съветници на БСП в СОС. И този мандат, както и предишния председател на групата ще е Жельо Бойчев. Кадиев обаче не приема да се бори от името на БСП на кметските избори, а след това „друг да реди играта". Той обаче не се отказва от поста си в Изпълнителното бюро на партията. Ето какво още каза Кадиев пред Дарик:


Снощи си подадохте оставката, защо се решихте на тази крайна стъпка?

Защото не съм съгласен с определени решения на ръководството на градския съвет след изборите и най-вече решението за председател на групата в Общинския съвет.

А как си обяснявате решението на градския съвет да не ви предложи за председател?

Сигурно те си имат своите аргументи, но аз не знам какви са.

Някой даде ли ви някакво обяснение?

Не, за мен не че много държа. Както не съм бил, така няма да бъда, не ми е никакъв проблем. Но в цялата работа трябва да има някаква логика, не може когато са избори да е една, когато са постове да е друга. Не става така. Някак у мен остана впечатлението, че ти там си бягай за изборите, пък ние тук ще си наредим нашата игра. Просто нямам желание да бъда.

Останахте ли разочарован?

Не в никакъв случай. Защото това, което ми дадоха тези четири избора, защото аз от 2007 година съм направил четири избора за София: водач на листа през 2007-а, след това мажоритарен кандидат на парламентарните избори и след това два пъти за кмет. Никой не може да ми го вземе този опит и тези познания. В момента познавам районите на София по-добре от всеки друг просто защото една година съм ги обикалял. За мен тази кампания не беше един месец, тя беше една година. Аз дадох страшно много време, нерви за нея.

Председателят на БСП-София Румен Овчаров Ви разкритикува, че кампанията е започнала по-късно, при положение че една година преди изборите се е знаело, че вие ще сте кандидатът на партията.

Аз дадох сто процента от себе си, не знам кой какво критикува. Но преди да критикуват, нека погледнат те какво са направили. Аз започнах кампания от декември 2010-а и примерно през април тази година създадох столичния граждански съвет, в който влязоха 80 неправителствени организации като огледален орган на общинския съвет. Към този период никой друг в БСП не правеше никаква кампания. Така че сага да обясняват, че съм бил започнал късно. Аз моите неща съм ги бил направил вече, слагам нещо на масата. Ама сега няма смисъл едва ли не да се обвиняваме и обясняваме един на друг. Така или иначе е затворена страница, приключиха изборите. Аз считам, че решението на ръководството след изборите за председател на групата (в СОС - бел. ред.) беше неправилно, поради което считам, че не мога да остана част от това ръководство, поради което си подадох оставката.

Имате ли подозрения, че хора вътре в БСП работиха против Вас?

Не знам.

А измива ли си БСП-София ръцете с Вас за провала на изборите?

Питайте тях. Нямаше провал на изборите. На изборите ние постигнахме повече като гласове, отколкото сме се надявали. Все пак от тези 70 000 нови гласа за БСП в страната 45 000 са в София, допълнителни гласове спрямо 2007 година. Вижте резултатите през 2007 и 2011 година, включително и като бройка общински съветници. Основният въпрос, за който аз нямам отговор, е как аз привлякох периферия за мен, за кметския вот, според мен десетки хиляди гласове, а в същото време съм загубил гласове на БСП, които са гласували за листата, а не са гласували за мен. Накрая се изравниха горе-долу листата и кандидатът за кмет. Основният въпрос за мен е какво се случи там.

Някой опитва ли се да ви даде отговор на този въпрос?

Не, според мен никой не го знае. Тук трябва очевидно и социолози, и политолози, то не може просто да гледаш тавана и да си даваш някакви отговори, трябва се питат хората. Защото аз не съм срещнал човек, който да каже „Аз ще гласувам за листата, но няма да гласувам за теб".

Възможно ли е БСП да не е застанала достатъчно ясно зад Вашата кандидатура?

Не знам. Чак до такава степен не съм се опитвал да разсъждавам. Според мен една година предварително номиниране... Не, беше достатъчно ясно. Имаше си проблеми по време на самата кампания, част от тях бяха споменати. Макар че аз не мисля, че наличието на два щаба примерно е кой знае какъв проблем. Напротив, точно в тези сблъсъци се раждаха най-добрите идеи. Не мисля, че е и кой знае какъв проблем, че не съм се допитвал до ръководството за едно или друго нещо, например дали да отида на „Прайд" парада. В 21 век партия, която твърди, че е толерантна към всички и аз да се допитвам до ръководството, за мен е несериозно. Имаше сериозен проблем с финансирането.

Нямахте достатъчно пари?

Нямахме, късно дойдоха, вече беше и малко безсмислено накрая да идват две седмици преди изборите. Какво да правя с тях две седмици преди изборите?

Вие си подавате оставката от градския съвет на БСП, няма да напуснете Столичния общински съвет, очаквате ли обаче след критиките, които имате, да можете да работите с вашите колеги от групата на БСП в СОС?

От моя страна няма проблем, от тяхна страна откъде да знам, ще видим.

След снощи подкрепиха ли Ви, обадиха ли Ви се, някакви реакции изобщо имаше ли?

Някои - да, някои - не.

А след решението Ви снощи да напуснете градския съвет, проведохте ли отделен разговор с Румен Овчаров?

Не бях го уведомявал предварително, това са лични решения, които всеки взема за себе си.