И. Раева: Гриша Ганчев e образцов бизнесмен, ще подкрепя партията ни
И. Раева: Гриша Ганчев e образцов бизнесмен, ще подкрепя партията ни / снимка:БГНЕС

100-процентова лъжа е, че Бойко Борисов е финансирал партията ми, заяви в интервю за предаването на Дарик „Междуредие” Илиана Раева - лидерът на новоучредената партия „Обединена България".

Председателката на федерацията по художествена гимнастика отрече и твърденията, че Делян Пеевски стоял зад създаването на новата политическа сила. Раева заяви, че няма притеснения и открито признава подкрепата, която й е дал и ще дава на партията й бизнесменът Гриша Ганчев.

Гриша Ганчев за мен е един от образците бизнесмени - такъв трябва да е бизнесът в България. Така че не само че изобщо не се притеснявам, а наистина искам хора като Гриша Ганчев”, допълни Раева.

Според нея Народното събрание трябва да промени Изборния кодекс, правителството да свърши нужното във връзка с европейските приоритети на страната, след което веднага трябва да бъдат насрочени извънредни парламентарни избори:

Сигурна съм, че няма да съм първата, а и последната, която ще ви започне с въпроса защо? Защо влизате в политиката? И то, не защото смятам, че не трябва да се работи в сферата на политиката, че тя е за определен кръг лица, които да се занимават в нея, а защото правите партия в момент, в който за почти всички българи партия стана мръсна дума. А призивите за смяна на модела, в който живеем в политическия ни живот, са все по-категорични.

Дали партия е мръсна дума и това се е засилило, аз не съм съвсем съгласна, че точно сега това е станало най-мръсната дума. Точно сега българските граждани намериха смелостта и куража да излязат, истински да отстояват позицията си, че тази партийна система, тези партии за тях означават мръсна дума. Но това е един процес, който се е натрупал в течение на всичките 23 години, в които ние очаквахме, очаквахме... Разбира се случиха се някои хубави нещо, които никой няма право да отрича, някои верни неща, но те са един много миниатюрен, малък процент на фона на очакванията на всички нас, които очаквахме след 1989-а наистина да се превърнем в една европейска и цивилизована държава. Защо точно сега? Защото повече положението е нетърпимо и нещо трябва да се случи. Защото това е моята гражданска позиция. Аз не съм на площада, аз по този начин изразявам моята гражданска позиция. Защо правя партия? Защото съм анализирала и вярвам, че имам необходимите качества да бъда един обединител и вдъхновител на хора, на експерти, хора можещи, професионалисти в своята сфера. Защото България има и разполага с този потенциал, да покажа, че има друг, различен път - това е пътят на обединението, колкото и абсурдно да звучи с днешна дата. Защото всичко е едно разцепление и разединение в тази държава. И не се притеснявам и не се страхувам да тръгна по този път.

Защо партия, а не гражданско движение?

Защото на този етап това е най-бързият и най-верният начин да се опитаме да преборим статуквото и да променим тези, от които зависят законите в тази държава и ръководството в тази държава, и просперитета на тази държава. Ако се тръгне оттук-оттам ние отново ще губим време. Това е пътят - за хубаво или за лошо. Това е системата на управление - партиите. Затова го правя по този начин и правя партия. Смятам, че това е пътят.

Има ли хора край вас, които ви питат какво ще направите с една от всичките около 300 партии, регистрирани в България. Какво може да постигне една партия?

Една партия трябва да има много ясна позиция за нещата си, трябва посланията да бъдат много ясни, програмата да бъде много ясна, хората, с които работи да бъдат верните хора-експерти, професионалисти в различните социални сфери, защото има крещяща нужда от този огромен потенциал, които има България. Трябва да се работи с неправителствени организации, които вече имат едни прекрасни програми. Аз последните три месеца се срещнах със страшно много хора и неправителствени организации, с които вече работим. Някои от тях дори ги включих в Националния съвет - представители на новото образование, това е една прекрасна програма - образованието на България. И никаква тъмнина по отношение на хората, които ще управляват тази партия, на финансирането. Това е пътят хората да повярват и да се обърнат към „Обединена България”.

Сама поставяте въпроса за прозрачността - една дума, към която българите са много чувствителни, особено през последните месеци.

Правилно са чувствителни. Всичко тук е скрито-покрито и хората не знаят за какво става въпрос.

Всяка нова партия, появила се през последните няколко години, веднага върху нея се хвърлят съмненията кого обслужва. Или смятат, че тя се създава под крилото на по-голяма партия с определена цел, или пък с цел да бъдат пръснати някакви гласове.

Ако ми зададете верните въпроси, ще отговорим много ясно на хората.

Как ще избягате от съмнения, че не помагате на ГЕРБ, на левицата?

Лично смятам, че ГЕРБ повече не трябва да бъдат представени в управлението на страната. Те докараха страната до едно състояние, в което хората излязоха на улицата и свалиха това правителство. Нашата партия, ясно и категорично, казва, че ГЕРБ не трябва да бъде там. За правителството и за този парламент, който в момента управлява страната- категорично мястото му не е там. Нито на БСП, нито на ДПС, нито на хората, които са там, защото да не натрапваме на хората всичко, което се случи. Няма българин, който да не се интересува от събитията, които се случват, защото всички сме подвластни на тези събития и живеем в тази държава, Това, което направи това правителство с първите си стъпки - скандалът с Делян Пеевски, и това, че първото за което се хванаха бяха службите и някакво си там изречение, пуснато за Белене- знаете какво изкара хората на улиците, са абсолютно доказателство, че тези хора изобщо не се вълнуват от реалните проблеми на страната. А гледат да си оправят службите, за да могат по-лесно да контролират, манипулират след това хората. Конкретно излязоха някакви публикации, първо в „Уикенд”, че Бойко Борисов е финансирал партията ми. Сто процентова лъжа. Сега новото, което се тиражира е, че е Делян Пеевски. Да, но „Уикенд” е Делян Пеевски. За съжаление, това се пише, тиражира се и аз като един председател на партията, която се учреди, съм длъжна много ясно да казвам на хората и да говоря конкретно и ясно.

Не е Делян Пеевски този, който ви помага?

Не е Делян Пеевски, разбира се. Първо, аз и семейството ми така сме поставени в обществото последните години, че познавам толкова много хора в България и страшно много хора от бизнеса в България. И в партията ми част от Националния съвет са хора бизнесмени, които са готови, огромно количество бизнесмени, приятели имам в различните градове, които всички са готови и ми помагат по различен начин-дали ще бъде то с финансиране или със структури в градовете. Имах разговор с Гриша Ганчев, който също каза, че ще ни подкрепи и ще ни подпомага, така че ясно заявявам кои са хората. Другите са не толкова известни, но са едни много добри бизнесмени, които работят по законите на тази страна, хора с чисти досиета.

Хора, готови да излязат с лицето си?

Разбира се, които ще кажат, че подкрепят нашата партия. За мен това е пътят. Коя друга партия може да застане и да говори по този начин? Ето така ще убедим хората, че те могат да повярват, че ще се случи нещо добро. Следващото е каква програма ще има тази партия и за какво ще се бори? Аз вече казах, че ние ще работим съвместно, а не само ще се допитваме, с неправителствените организации по проблемите на всички социални сфери и ще имаме ясна стратегия, която ще лансираме навсякъде - какво трябва да се направи и какво трябва да се промени в бъдеще, за да се тръгне от някъде за развитието на тази държава, в една друга посока.

Казахте Гриша Ганчев. Ако сега ви лепнат етикета „партията на Гриша Ганчев”?

Защо да е партията на Гриша Ганчев? Хайде сега, защо казах? Винаги става проблем. Веднага ви казвам. Гриша Ганчев е един бизнесмен, за мен един от образците бизнесмени-какъв трябва да е бизнесът в България. Един човек, който прави целия си бизнес тук в България, произвежда много работни места, финансира и спонсорира култура, спорт, наука. Това е един човек, който е изключително полезен. Направиха някакъв опит да се омаскари, видя се, че това е абсолютно, брутално очерняне на неговата дейност и неговия бизнес. Не само, че не се притеснявам, а наистина искам такива хора, такива бизнесмени като Гриша Ганчев. Защото не е само той, България има и други такива бизнесмени. Аз ще имам и други разговори, имам намерение да разговарям и с други бизнесмени, сериозни. Аз пак казвам, всичко с времето си и стъпка по стъпка. Но освен Гриша Ганчев, в момента ми помагат и мои приятели бизнесмени, с много по-малък бизнес, за идеята нещо да се промени. На всички хора им е писнало от това, което се случва. Така че никакво притеснение нямам за това, че Гриша Ганчев подкрепи идеята ми и каза, че ще помага. Разбира се, ако всичко това, което представяме като идеи реално се прави и се осъществява, за да не бъде никой излъган.

Обявихте, че новата ви партия „Обединена България” ще работи в център-дясното пространство. Там първо, беше пренаселено, сега е почти празно в парламента, като изключим ГЕРБ. Ново дясно се обсъжда като варианти, като възможности.

Аз мисля, че тепърва ще се роят партии и ще излизат нови партии, защото непрекъснато се коментира това, което вие говорите, дясното пространство.

И протестът може да роди ново дясно.

Разбира се, възможно е.

Вие виждате ли се като част от едно ново дясно?

Разбира се, ние сме център дясно. Мисля, че типа дясна политика е наложителна в момента, за да се излезе от тази криза. Предполагам, че ще се съгласите с мен и всички българи ще се съгласят с мен. Това обединение център дясно, това, че се нарича „Обединена България” - точно това е, да можем ние да използваме, да обединим този потенциал - експертен, професионален, който притежава страната. В голяма част от програмите, по които ние вече започнахме да работим много сериозно, правим такива експертни комисии. Аз поканих много известни, изявени наши бивши министри, зам.министри от дясно, от тъмно дясно. Един човек съм поканила и от ляво. Това са експерти, доказани, неомърсени.

Не ви интересува от коя партия?

Не, въпросът е да са доказани специалисти. И медии и всички трябва в друга посока да започнат да говорят, ако искат нещо да се случи в тази държава. Не кой е в дясно или в ляво, а кой кой е, кой какво умее, до колко е експерт и би могъл да бъде полезен. Аз твърдя, че и в дясно и в ляво имаме изключително кадърни хора - експерти, професионалисти, чиито потенциал би могъл да се използва. Друг е въпросът дали тези хора трябва да бъдат на ръководни постове? Но техният потенциал и възможности би трябвало да се използват. Ние работим по този начин в момента. За мен това е пътят. Питат ме: „Защо ще ходиш да говориш в еди коя си телевизия? Защо ще говориш с еди кой си човек”? Това нещо трябва да се спре. Не важно в коя телевизия отивам или в кое радио, а какво ще кажа. Не е важно човекът син ли е, червен ли е, а какви са качествата и неговите възможности.

И боклуците, както коментирахме миналата седмица, нямат цвят, те са всякакви цветове.

Обратната страна е по същият начин. Ние не можем да кажем: „Ако ти не си дясно ориентиран, значи ти си враг на страната”. Няма такова нещо. Трябва да се гледа потенциала на човека, потенциала на партията, на онези, от които ние сме зависими и на които ние сме подвластни. Това е начинът нещо да се случи в тази държава.

Как виждате събитията в страната през следващите месеци? Вие отправихте критики към правителството и към този парламент. Разумна ли е обаче оставка веднага, както иска улицата?

Това не е парламентът на България, категорично. Този парламент обаче трябва да покаже някакъв морал. Една скоба само да отворя. Моето мнение е, че ние нямаме липса на професионалисти и експерти в момента. Ние имаме липса на техния морал и ценностна система. Те не са впрегнали качествата си в полза на страната, държавата и гражданите на тази държава, а за личните си облаги, партийните си облаги или нечии облаги-на монополи и така нататък. Улицата показа, че българският дух е жив, улицата показа, че тя вече има различно ДНК. Това не са хората от миналото. Това са млади хора.

Ако падне кабинетът сега?

Аз смятам, че този кабинет, това правителство ,този парламент, първото, което трябва да направи е да промени законите, според изискванията на хората, гражданите, най вече според изискванията за развитието на тази държава. Изборният кодекс, приоритетите в Европа, което е много важно и веднага след това да бъдат насрочени избори и да има нови избори. Но това правителство първо трябва да си свърши работата. И аз се надявам, че този буден български дух няма да престане, хората ще устискат, ще останат на улицата, за да принудят този парламент да функционира, да работи, а не някакви глупости-да канят хората от улицата да им кажели какво трябва да правят.