Гуцанов: БСП има инстинкт за самосъхранение, няма нужда от разтревожване, АБВ ще бъдат изненадани
Гуцанов: БСП има инстинкт за самосъхранение, няма нужда от разтревожване, АБВ ще бъдат изненадани / снимка: БГНЕС

 

БСП има достатъчен инстинкт за самосъхранение - партията е в добра кондиция, няма нужда от „разтревожване" и това ще стане ясно в следващите седмици, защото членовете на левицата ще покажат, че не приемат това, което се случва. Коментарът е на депутата от Коалиция за България и член на ИБ на БСП Борислав Гуцанов. В интервю за Дарик той допусна, че обявеното решение на АБВ да участва със своя листа в евровота може даже да повиши активността в БСП.

Листата е една, няма алтернативна листа на БСП - тя е една, а всички останали са листи, които се борят за своето доказване, подчерта Гуцанов и добави, че съжалява, защото от АБВ „надали ще успеят и един мандат да направят, но така или иначе това ще отнеме от лявото пространство. Освен това действията на Георги Първанов, Ивайло Калфин и хората в АБВ измествали фокуса, точно когато е нужна концентрация и „силна левица за управлението на страната, за да се изкара България от тази криза, в която я заварихме преди по-малко от една година".

Очакванията от ръководството на БСП са да каже ще има ли санкции около проекта АБВ и по какъв начин ще подходи ръководството на БСП в тази ситуация?

Подхождаме съвсем трезво, мъдро и спокойно към това, което се случва, защото няма никаква драма. Проектът АБВ знаете, че стартира с първи неуспешен опит в края на мандата на президента Първанов, сега се прави нов опит. А що се отнася до Ивайло Калфин, един път е имало вече негова подобна реакция 1996-1997 г., когато също в много тежък момент на БСП като член с тежки думи. След което отново беше приет от БСП и смятам, че действително той се изгради благодарение на партията като един много добър политик и така на крачка от това да бъде държавник. Жалко е, че сега тръгва в такава посока, но странно ми е как той ще гледа всичките тези хора, които го подкрепяха преди година и половина-две за президентския вот, така че не искам да бъда на негово място.

Не е много приятно това, което той направи. За жалост с всичките тези действия се помага на г-н Борисов и на партия ГЕРБ и то в един момент, когато беше изключително важно за левицата да направим един добър резултат на евроизборите. Което не е само евроизбори, а това гарантира до голяма степен и кабинета „Орешарски" и неговата политика. Но в крайна сметка БСП продължава по своя път и неслучайно тези, които са я напускали, са нямали дълъг политически живот. Така беше и 1997 г.с Евролевицата, която никой не помни вече. Лошото е, че в момента наистина е необходима силна левица за управлението на страната, за да се изкара България от тази криза, в която я заварихме преди по-малко от една година.

Отчита ли все пак ръководството на БСП в момента и някакви свои грешки, за да се стигне дотук? Това не можеше ли да бъде предотвратено с някакъв диалог? Очевидно е имало причини, за да се стигне дотук или това не засяга изобщо Калфин, а става въпрос за лидерска битка?

Да ви кажа, че ръководството на БСП сме безгрешни, това няма да е истина и няма да е вярно. Но пък да се използват подобни моменти, които са толкова важни за страната ни и за продължително управление, което видимо измъква вече държавата от тази тежка икономическа криза - виждате какви са последните резултати, не смятам, че е най-доброто решение на ръководството на АБВ и на Калфин. И нищо не носи това за държавата и респективно за левицата. А че ние също сме си направили изводите за това, че невинаги сме подхождали по най-мъдрия начин - естествено. Безгрешни хора няма и няма защо да смятаме, че ние сме вечно правите. Няма такова нещо - допускали сме много грешки през годините, допускали сме грешки и сега в управлението и по-добре така да се казва, отколкото да се правим на по-големи католици от папата.

Проектът АБВ с какъв статут ще бъде в рамките на левицата? Ще придобие ли официален статут на едно от теченията, от крилата в БСП?

Съмнява ме, защото не говорим за изключване и подобни действия. Още по-малко от мен предполагам не очаквате подобни крайности, но няма как да правиш друга листа и да искаш да бъдеш и част от БСП. Мисля, че тук трябва много ясно да се определят определени хора какво искат да направят. Листата е една, няма алтернативна листа на БСП - тя е една, а всички останали са листи, които се борят за своето доказване.

Аз съжалявам, защото надали ще успеят и един мандат да направят от проекта АБВ, но така или иначе това ще отнеме - няма защо да не си го признаем, от лявото пространство.

Не гледате на това все пак като възможност за разширяване на терена, извън традиционния електорат на БСП, който пък може да донесе добавена стойност от гласове към левицата в България?

Няма как да стане това, защото всичките тези хора са част от БСП, а Калфин беше ръководител на групата на социалистите в ЕП и наш кандидат за президент. Т.е. дали е вън или вътре тази тежест, която той си я има, тя щеше да донесе дадените резултати. Това не е някакъв нов проект, с нови лица и нови хора, който би донесъл нещо повече, странично от традиционния електорат, който подкрепя БСП. И другото, което е много странно, е, че това дава сила и енергия в момента на нашия основен политически опонент - ГЕРБ.

И освен това виждате, че се измести доста ясно фокусът. Точно когато набират тези икономически промени сила и когато е важна тази концентрация, тръгва да се прави едно друго говорене, което неминуемо малко или много ще разклати политическото пространство в държавата. Но това не е нито първата, нито втората битка в БСП, така че и това ще го преживеем и ще продължим напред. За мен най-важното е да бъде стабилизирана икономиката и всичко трябва да се прави в тази посока.

Според мнозина всичко, което се случва сега, е знак, че идва някакво време разделно в левицата. Доколко разделно ще бъде то?

Не считам, че ще бъде време разделно в този вид, в който се влага тежест в думата „разделно", тъй като ще приключат конференциите само след няколко седмици и конгреса в началото на февруари. И ще се окаже, че е поредната буря в чаша вода, но така или иначе ще има напрежение и излишно хвърляне на сили в друга посока, вместо всички да работим за това, за което го имаме като идеали на левицата и като виждане за развитието на държавата.

Ивайло Калфин не е член на БСП, спрямо него няма как да бъде приложен кой да е член от устава на партията, но все пак как да разбирам това, което казахте. Често се цитираше текст, свързан със самоизключване, как да си го представим?

Ако в крайна сметка се направят определени действия от наши членове, които противоречат на устава, те се самоизключват. Аз се надявам, че няма да се стигне дотам, тъй като много по-важно е държавата ни да върви напред, това правителство да бъде стабилизирано и левицата като цяло да спечели евроизборите. Това е ключът към успеха оттук насетне за държавата ни, защото е съвсем ясно и логично, че в момента единствено левицата може да управлява в тази ситуация. Може да е друго след година, може да е трето след две години, но на този етап това е реалността и това е политическата и икономическата логика.

Георги Първанов обвини ръководството на БСП, че изпълнява решения, които се взимат другаде, той отправи призив „Хайде този път да разтревожим партията!". Има ли нужда в момента БСП от сериозно разтревожване, от вглеждане вътре в партията?

Мисля, че БСП няма нужда от разтревожване, тя си е в достатъчно добра кондиция и това ще се покаже още в следващите няколко седмици, защото убеден съм, че членовете на БСП няма да приемат и не приемат това, което се случва. Мисля, че в проекта АБВ ще бъдат изненадани от реакцията на голямата част от БСП. Но аз пак казвам - ние не трябва да се вторачваме в БСП.

Затова ми е неприятна цялата тази ситуация, която се случи, защото ние имаме друга отговорност и тази отговорност е как да излезем от тежката икономическа ситуация, в която заварихме държавата. И точно, когато сме тръгнали по един друг път, подобни вътрешно-партийни проблеми намирисват на някакви други договорки - дано не съм прав, които наистина се правят на друго място. А иначе що се отнася до взимането на решенията на ръководството на БСП - не знам да има сериозно взето решение, извън ИБ и Националния съвет на БСП.

Какви договорки, къде са те и на кое друго място?

Ами много ми прилича, че се помага в момента на нашия основен политически опонент ГЕРБ с това, което се прави. Дано не съм прав!

От всичко, което казахте, разбирам, че ключови фигури от БСП, които са свързани с АБВ, няма да бъдат санкционирани с изключване, а очаквате по-скоро те да бъдат изолирани? Правилно ли ви разбрах?

Никога не съм бил за крайни мерки - те не водят до нищо добро. Винаги трябва да има диалог и баланс. Толкова е напрегнато цялото ни ежедневие и ситуацията в държавата, че допълнително напрежение не е най-разумното и правилното. Диалогът е ключовата дума - между партии, между хора и личности, между виждания за развитие. Разбира се, ако някой преминава една граница, която противоречи на определени партийни документи, той трябва да вземе своето решение. Но иначе сталинистки методи, не считам, че ще доведат до нещо добро. Пък и няма нужда от подобно неща - БСП е достатъчно силна партия да може сама да се справи с тези си проблеми и без драконовски действия.

Така е, но хората се питат как ще вирее този проект АБВ, къде ще бъде ситуиран и ако Георги Първанов не е в листа, то няма да има основание дори да е погазил устава?

Най-вероятно да, аз затова ви казвам, че тук въпросът е доколко се преминават определени граници. Но аз мисля, че самата партия има достатъчно силна реакция и тя ще изолира подобни процеси. Убеден съм, г-н Калфин ще бъде доста изненадан от определена реакция в организациите на БСП. Имам чувството, че той е използвал БСП, но не познава живота на БСП - тя е сложна партия.

Георги Първанов по-добре би трябвало да познава партията от Калфин. Да не би сега да започне натиск от едната, от другата страна върху структури, върху ключови фигури по места?

Поне що се отнася до официалното ръководство на БСП, може да сте сигурни, че никакъв натиск няма да има и няма и защо да има. Реакцията ще дойде сама от себе си, защото аз виждам само днес колко конференции и организации вече са изкоментирали това, което се случва.

Т.е. да не чакаме някакъв вид разправа с който и да е от активистите по места?

Не, в никакъв случай. Има си достатъчен инстинкт за самосъхранение БСП. Даже, знаете ли, не изключвам това нещо дори да повиши активността в БСП.

Това имах предвид, когато ви питах за разширяване на влиянието - не е ли шанс това, което прави АБВ в момента?

Не изключвам и подобно нещо да има в БСП - самата тя със своя инстинкт за самосъхранение и инстинкт за управление, да даде един по-добър резултат. Това нещо можеше да бъде на базата на друг диалог и с други действия, а не по подобен начин, но в крайна сметка това е реалността - политиката е това, което е реалното, а не това, което ни се иска.

Взе ли ръководството решение докога ще чакате Волен Сидеров да реши сам ли ще се откаже от имунитета си и как ще действате в пленарна зала?

В парламентарната група ще го преценим, но разбирате, че при подобно поведение няма как да не се иска имунитетът на Волен Сидеров, ако всичко е така както се изнася. Ние сме предвидими в тази посока и винаги, когато е бил поискан имунитет на народен представител, сме били готови да гласуваме „за" отнемането на този имунитет.

Не сте подготвили обаче някаква специална декларация - нещо, което се случи през 2006-та, когато БСП имаше тогава политически документ, с който осъди поведението на Сидеров?

Не, но разбирате, че нашето гласуване ще бъде за снемането на имунитета на г-н Сидеров. Ние сме абсолютно предвидими в това нещо и няма защо да чакаме някаква сензация. В БСП не сме по острите реакции и крайностите и може би това е по-правилно в тази обстановка - да няма емоционална реакция, но да има последователност и предвидимост. Така че нашата последователна постъпка е естествено при поискания имунитет, да гласуваме за отнемането му. Това е нормалната реакция - няма значение дали се народен представител, какъвто и да си на каквато и да е позиция - всеки трябва да е равен пред закона. И ако ние не го даваме това като виждане като принцип на действията, кой да го спазва тогава?!?