Денят, в който не е странно да прегърнеш непознат
Денят, в който не е странно да прегърнеш непознат / снимка: DarikNews.bg
Денят, в който не е странно да прегърнеш непознат
49283
Денят, в който не е странно да прегърнеш непознат
21 януари - Международен ден на прегръдката
  • Денят, в който не е странно да прегърнеш непознат
  • 21 януари - Международен ден на прегръдката

На 21-и януари отбелязваме Международния ден на прегръдката. По традиция на този ден приятелските прегръдки дори и с непознати хора са нещо обичайно. Денят е известен като National Hugging Day и е символ на любовта, добротата и човещината сред хората. Началото му е поставено в студентските среди в щата Мичиган през 1986 година, а идеята за създаването на подобен ден е на американеца Кевин Заборни.

Господин Заборни, разкажете как се роди този ден.

Международният ден на прегръдката датира от 1986 година. Дотогава нямаше такъв ден, специално посветен на прегръдките. Исках да вдъхновя семейства и приятели да се обичат и да се прегръщат. Реших да се опитам да популяризирам тази идея. Изпратих я на всички възможни медии тогава - вестници, радиа, телевизии, и стана чудо, тя се прие доста бързо и много радушно.

И започнахте от Мичиган?

Да.

А колко време ви отне да превърнете деня в международен?

Още от първата година го превърнах. Даже вечерта преди 21 януари 1986 година ми се обадиха от Сидни в Австралия да ми кажат, че се присъединяват към деня на прегръдката и ще го почетат. Така че де факто австралийците по-рано от всички други откликнаха на инициативата. Те са първите.

Как избрахте тази дата? Защо точно 21 януари?

Реших, че е много удачно, тъй като е веднага след празничните дни - Коледни, новогодишни. Тогава хората по принцип се демотивират и депресират. И си мислех, че три-четири седмици след тези празници би било много мило да накараш човешките същества един друг да си дадат по една прегръдка. А там, където аз живея, точно през този период е много студено, което го прави перфектното време хората да се стоплят са малко любов. Но конкретната дата 21-и, нямаше точна причина да я избера. Просто тогава, преди 26 години, се осъществи първият ден на прегръдката.

Изненадахте ли се като разбрахте, че вашият ден, вашата съкровена идея в един момент се разпространява по целия свят?

Определено! Бях адски изненадан! Не очаквах, че мога да раздам толкова позитивизъм, че и той да бъде възприет така от хората..... Бях около 20-21-годишен тогава и осъзнавах, че хората могат просто да ми се подиграят и да игнорират тази ми идея. Но всъщност тя не само се реализира, ами й популярността й продължава да расте и до ден днешен.

А как всъщност успяхте да превърнете този ден в международен, при липсата на модерните електронни начини за комуникации? Тогава още нямаше интернет, поне не и за обикновените хора.

Първоначално влагах огромни усилия да разпространя посланието. Използвах основно тогавашните възможности - прес съобщения, факсове, вестници. И в един момент започнаха да ми пишат хора. И то най вече от училища, болници и центрове за грижа на възрастни и болни. Питаха ме как според мен е най-добре да отпразнуват този ден.

Какво е предзнаменова̀нието, според Вас, за Дарик радио, след като е създадено именно на тази дата?

Мисля, че това, че вашата радиостанция е създадена на тази дата, е страхотно. И тези 19 години, смятам, сте го доказали - с много успехи и много слушатели. Погледнах ви сайта и видях колко много правите, колко много сте постигнали. Този ден е великолепен за празници. Замислете се, точно когато вие посрещате всеки следващ рожден ден, хората по цял свят се прегръщат. И ако не ми вярвате, погледнете моя уеб сайт www.nationalhuggingday.com - той ще отговори на всеки един ваш въпрос относно Международния ден на прегръдката.