Д-р Стругаров: Попова ми се извини!
Д-р Стругаров: Попова ми се извини! / netinfo
Депутатската съпруга Евелина Попова се е извинила на д-р Стефан Стругаров, лекар на националния отбор по борба, за това, че е замесила неговото име в скандала с разпространяването у нас на нерегистрирани лекарства. Това каза за Дарик самият д-р Стругаров.

Попова, която беше разобличена в разследване на „Нова телевизия”, че продава нерегистрирани у нас медикаменти, изброи имената на докторите Стефан Стругаров, Ивайло Якимов и Мариела Сиракова като нейни клиенти. Тримата лекари на български спортисти определиха на извънредна пресконференция скандала като „инсцениран” и обявиха, че няма да съдят за клевета съпругата на депутата от „Коалиция за България” Олег Попов.

Защо вашето име беше замесено в този скандал, заедно с имената на още двама ваши колеги? Как си обяснявате това?

Аз си го обяснявам с желанието на госпожа Попова да покаже колко всеобхватна е дейността на фирмата й, как може всичко да осигури, да подсигури елитни лекари. Затова тя е намесила нашите имена. Ние и тримата сме лекари от по-новото поколение, което се интересува много, много чете и знае. Малко нескромно е това, но е така. Подозирам, че целта е била рекламиране на дейността на фирмата на госпожа Попова.

За вас скандалът е „инсцениран”. Кой има интерес да го инсценира, какво цели една подобна инсценировка?

Не мога да ви кажа кой има интерес. Фактът е, че се търси някаква интрига и от тази интрига започна скандал, който всъщност не съществува в България. Не мога да кажа, че има скандал след като нито има уличени спортисти за употреба на допинг, нито има лекари, които купуват такива препарати. Не мога да коментирам как са стигнали тези въпросни четири ампули в ръцете на репортерката от „Нова телевизия”, това не е моя работа.

Откога всъщност се познавате с г-жа Попова, какво ви свързва, какво сте си купували от нея?

Какво ме свързва? Свързва ме работата. Познаваме се от 4-5 години. Тя е дистрибутор на едни много хубави хранителни добавки. С това се обяснява и фактът, че голяма част от спортистите си купуват от нея.

Беше ли ви препоръчана от някого тази фирма? Как точно към нея решихте да се обърнете?

Не, не ми е била препоръчана. Аз ви казах, че ние по-младите лекари търсим и се интересуваме от много неща, по този начин попаднах. Дори не мога да ви кажа как точно съм стигнал до там.

Какво сте купували?

Хранителни добавки. Абсолютно всичко, което не влиза в забранения списък на Световната антидопинг агенция за употреба в спорта.

Чували ли сте за други ваши колеги, които да са търсили връзка с въпросната госпожа за купуване на нерегистрирани медикаменти? Чували ли сте, че от г-жа Попова могат да се купят такива неща?

Аз не мога да ви кажа... В спортната медицина има и някои тайни. Не мога да ви кажа другите колеги какво правят. Но пак се спекулира с това „забранени медикаменти”. Тези медикаменти са забранени за продажба в България, но тези медикаменти се продават навсякъде по света без рецепти във всяка една аптека. Те са чудесни неща – тези, които бяха показани в репортажа. И всеки може да си ги купува от Германия, от Австрия, откъдето намери за добре.

Нека да обясним. Например вие отивате в Германия, купувате си от тези медикаменти, които не са позволени да се продават в България, давате ги на вашите спортисти и това не е нарушение, нали така?

Да. За мен забраната е да се търгува с този медикамент на територията на България. Но той не е забранен за употреба.

Смятате ли по съдебен път да търсите разрешаване на случая? Например да съдите за клевета г-жа Попова?

Не, не смятам такова нещо да правя. Ние не сме за един ден. Аз го отдавам на това, че госпожа Попова е емоционална. Тя обича с повече дума да се изразява. Предполагам, че съвсем неумишлено е направила този малък скандал, който стана грандиозен.

Чухте ли се с г-жа Попова след като беше излъчен този репортаж? Попитахте ли я защо е намесила вашите имена?

Чухме се, разбира се. Говорихме си, зададох й много въпроси. Трябва да ви призная, че през всичките тези години, откакто се познаваме с нея, никога не съм видял в офиса й нещо забранено. Дори да се говори за такива неща, някой да иска, да предлага. Това не съм го видял.

Какво ви каза тя? Извини ли ви се?

Да. Извини се, че ни е въвлякла в някакъв скандал. Каза просто: „Аз вас си ви имам за толкова близки, че първото нещо, което ми дойде, бяхте вие.”