Борисов: Оставката на Петков - заради вътрешен и външен натиск върху премиера
Борисов: Оставката на Петков - заради вътрешен и външен натиск върху премиера / снимка: Sofia Photo Agency

Кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за оставката на Румен Петков и ситуацията в МВР:

Господин Борисов, вашият коментар за оставката на Румен Петков?

Крайно закъсняла, тъй като на всички е ясно, че под огромен натиск върху премиера отвън, отвътре, от вота на недоверие е факт, но тя няма никакво значение от гледна точка на бъдещото управление на тройната коалиция, просто това е една временна мярка да отпуши напрежението в коалицията и в обществото. В резултат на всичко, случило се до момента, имаме едно разбито Министерство на вътрешните работи, обезглавено откъм генералитет, нова агенция, абсолютно неясна съдба на колегите, които са в министерството.

Господин Борисов, вие сте много наясно с всичко, което се случва в Министерството на вътрешните работи, защото дълго време бяхте вътре в министерството. Господин Бонев, бивш министър на вътрешните работи в ефира на Дарик каза, че целият този скандал не е заради работата на Министерството на вътрешните работи, а заради вътрешни, котерийни борби за власт в Българската социалистическа партия.

Абсолютно съм съгласен с Богомил Бонев в случая. Министерството на вътрешните работи, особено със закона, който беше приет по времето на Бонев, след това с някои доусъвършенствания и променен срещу мене по време на идването на БСП на власт, за да се обезличи длъжността главен секретар на МВР, мисля, че работеше нормално и не е имало такива тежки проблеми.

Позволете да се хвана за думите ви „неясна съдба за служителите на МВР”. Много притеснително звучи. Какво имате предвид, какво трябва да се случи с МВР? Мисля, че се фокусираме прекалено много около оставка на едно политическо лице.

Ами демотивиран състав. Половината служби не знаят ще ги има ли, няма ли да ги има, къде ще ходят на работа утре, кой ще им дойде министър. С няколко имена в държавата, всеки, който дойде министър утре, му трябват поне седем-осем месеца да се запознае с ръководния състав, с системите на работа и управление на министерството, а пък камо ли да направи реформа.

Има ли според вас подготвен човек от тази коалиция, която ни управлява в момента, който може да се справи с Министерството на вътрешните работи?

Аз много пъти съм казвал, че за МВР или хубаво, или нищо трябва да се говори, защото това е министерството на всички хора. От полицая се очаква, като викаш „Помощ!” и бягаш по улицата, той да дойде да ти помогне и когато, както в момента, се забрави това, че ни спряха милиарди от фондовете, забравиха се проблемите в земеделие, в здравеопазване, във всички други сфери и се фокусирахме само върху вътрешното министерство, да, съгласен съм с Бонев, че всъщност атаката беше по самия човек Румен Петков като министър. И за да се, както казва Моллов, махне бълхата, изгори целият юрган. Години няма да се възстанови МВР след това, което му се случи в момента.

Какво трябва да се случи в МВР оттук нататък? Някои говорят за операция „Чисти ръце”. Вашето мнение?

Това са хора, които са гледали много филми и повтарят фрази, които са чули. Има десетки хиляди работници, които си работят и средните нива са непоклатими. Две неща трябват: няколко бързи промени в законите, – многократно съм казвал – да се спре с разболяването на адвокатите, да се спре с разболяването на престъпниците, и съответно политическа воля и да се каже като национална стратегия: политическите партии заставаме зад полицията, подкрепяме и този, който бъде излъчен, да си изпълнява функциите и ангажиментите. Много е важно – това го повтарям години наред, не се чу – да се раздели политическата работа в МВР от професионалната работа. Политическото лице, министърът да се занимава със законодателството, с бюджета, с финансирането, с външните работи на министерството и изпълнява програмата на своята партия относно борбата с престъпността. Няма работа вътрешен министър, който и да е той, да се занимава с агентурния апарат. А законът е такъв – министърът на вътрешните работи утвърждава агентурата на МВР. Откъде накъде, нали е партийно лице. Повтарям не визирам Румен Петков, визирам който и да е. Ето ви закон, който още с написването му става вреден – политическо лице да утвърждава агентите на Министерството на вътрешните работи.

Каква ще бъде според вас ролята на прокуратурата във всичките тези скандали? Според вас прокуратурата съвестно ли ще си свърши работата?

Както виждате нито прокуратурата е по-добра, нито съдът е по-добър. Те са като свещени крави, никой тях не ги пипа. Понеже МВР е беззащитно, най-лесно се махат генерали и се взимат глави на министри, това е практиката през последните 20 години.

Какво смятате, че ще се случи с доклада на Европейската комисия през лятото, след всичко, станало у нас? Каква ще е крайната оценка на нашите партньори?

Вижте, изходът от всичко това се виждаше отпреди няколко месеца. Нищо добро няма де се случи и в следващите в държавата. Тройната коалиция вече няма ресурс, морал, обществен, като доверие да прави каквото и да било. И предсрочните избори щяха да ги спасят и тях, и нас, и всички от тази мъка всеки ден да коментираме „Какво ще кажете за този скандал?”, всеки ден.

Всъщност вие смятате, че оставката на Румен Петков предотврати предсрочните избори?

Смятам, че ще се злоупотребява с тази оставка.

Ще има ли и други пожертвани от тройната коалиция според вас и в кои области?

Аз не обичам много да ми дават съвети от тройната коалиция и не ги слушам. Предполагам, че и те по същия начин се отнасят с това, което аз бих им казал. Спадът на общественото доверие, това, че всичко, направено до този момент, е под абсолютния натиск на европейските страни и САЩ, няма никакво вътрешно решение на премиера. Ами само преди седмица той стоеше твърдо зад Румен Петков, заедно с президента. Какво се променило последните два или три дни, ако не е външният натиск.

Господин Борисов, и вие през последните седмици рядко взимахте думата да коментирате скандалите в МВР и това се тълкуваше разнопосочно в обществото.

Защото за разлика от другите, които са мащехи, аз съм майка в МВР, в смисъл, че там ми е минал животът и когато гледам как се разпердушинва, как безпардонно със службата...как редовият състав, като слуша това, което се говори в момента, а стои на патрул на улицата, а срещу него стои престъпността, как се чувстват тези хора? Да се срамуват, че са от МВР. Те са толкова достойни, повече от всички други министерства. Затова не искам да говоря, иначе мога да им приказвам много. Защото това можеше да се предотврати още месеци, да не говорим години...

А тези факти, които излязоха от стенограмата на вътрешната комисия, това изтичане на информация от МВР, тези къртици на престъпния бизнес в службите на МВР. Това нови явления ли са или това е съществувало и преди?

Вижте това, което се случва и в момента, това, което се случваше и при махането на Бонев, при моята оставка, преди това се въртяха, знаете, по-малко от година изкарваха главните секретари.Това е висшата професионална длъжност на МВР. Това е райско време за престъпността. В момента никой не го е страх от МВР. На МВР му трябват сега години да се възстанови след този удар, който му беше нанесен. И то му е нанесен от всички.

Господин Борисов, този удар си го нанесоха управляващите, така да се каже, тези хора, които са ръководили МВР.

Безспорно е така и затова повтарям още със започването на създаването на ДАНС за всички нормални мислещи хора беше ясно, че премиерът е загубил доверие във вътрешния министър и търси паралелна формула и структура, с която да работи. Това е факт. Защо трябваше да минат толкова месеци, за да се омаскарим до такава степен?

ДАНС ще сложи ред в Министерството на вътрешните работи?

Как ДАНС ще сложи ред?

Ами като има структура, която да може да контролира безконтролното МВР, както се оказва, значи ще има някакъв…

А кой ще контролира ДАНС след това да попитам?

Министър-председателят ще го контролира.

Как ще го контролира министър-председателят? Ами нали и вътрешният министър му е пряко подчинен, защо не го контролира?

Господин Сертов е близък с премиера.

А в следващото правителство с кого трябва да е близък?

Ще сменим шефа на ДАНС. Ще му изтече мандатът.

Това ли е бъдещето на държавата? Всеки, който дойде, да сменя по един и всеки да си води…Затова резултатите ще са такива, затова аз казвах, че сега е моментът да се седне на масата, да се поставят национални приоритети, да се договорят кадровият потенциал, с който разполага министерството, спокойно, в нормална среда и да им се даде право на тези хора да работят спокойно и да им е гарантирано, че години наред ще работят тази работа.

А вие като лидер на ГЕРБ готов ли сте да разговаряте с управляващите, ако те ви помолят за помощ, за стабилизирането на МВР.

Аз винаги съм готов, когато касае МВР, да разговарям и да кажа това, което искам и мога.

Търсили ли са ви по този въпрос?

Търсили ли са ви по този въпрос от БСП примерно.

Не. Вижте това не се обяснява по радиата и по медиите. Ако има интерес за националната сигурност, има президент, има премиер, има главен прокурор. Спокойно може да се седне и да се говори на тази тема.

Смятате ли, че Румен Петков беше лош министър на вътрешните работи?

Аз знам, че има изключително лошо управление на тройната коалиция, а той е част от нея.