Бившата ДС забъркала Мария Димчева в лесбийски скандал
Бившата ДС забъркала Мария Димчева в лесбийски скандал / Sofia Photo Agency, архив
Бившата ДС забъркала Мария Димчева в лесбийски скандал
44451
Бившата ДС забъркала Мария Димчева в лесбийски скандал
  • Бившата ДС забъркала Мария Димчева в лесбийски скандал

Нов скандал се заформя в Министерството на отбраната. Вътрешни кръгове саботират работата на ГБЕРБ в министерството, заявява в интервю за Дарик, отстранената тази седмица директорка на Агенция „Военни клубове и военнопочивно дело" Мария Димчева. Социалната агенцията отговаря за почивните домове на армията, хотели, военните медии и разпределя ресурси от милиони левове. Димчева казва, че през последните две години е работила открито и по правилата, заради което е засегнала икономически интереси. Затова започнали и саботажи срещу нея. И докато военната администрация й е пречила, военният министър Аню Ангелов не я е защитавал.

Ето какво още каза Мария Димчева в интервю за Дарик:

Конкретни мотиви не са посочени в предложението до министър-председателя, с което се иска съгласието за моето освобождаване. При връчването на заповедта ми за освобождаване аз получих благодарности за това, което съм свършила в агенцията и след това от сайта на Министерството на отбраната се осведомих за официалните мотиви, а именно - подобряване на взаимодействието със структурите на Министерството на отбраната и екипността в работата на агенцията.

Как научихте за вашето освобождаване?

Предишния ден вечерта, около 18.30 часа, министър Аню Ангелов ми се обади по телефона, за да ме предупреди, че на следващия ден ще получа заповед за освобождаването ми от длъжност.

В писмо до медиите казвате, че Държавна сигурност са работили срещу вас, докато сте били управител на агенцията. Защо смятате така?

„Аргументът за това мое изказване беше статия в един „жълт" вестник. Този донос беше предмет на прокурорска проверка във Военната прокуратура в София. Там вече има предявено обвинение на бившия главен секретар Валери Христов за извършено от него престъпление - набедяване. Този таблоид си беше позволил въз основа на този донос да забърка името ми в измислен лесбийски скандал с Душана Здравкова, която аз заявявам категорично, че не познавам. Тъй като през последните две години съм убедена, че агенцията се управляваше открито и прозрачно, че всички обществени поръчки се провеждаха съобразно закона, на принципа на свободната конкуренция. Очевидно са засегнати икономически интереси и тези засегнати интереси намериха израз в това активно мероприятие по приомите на бившата Държавна сигурност".

Можете ли да кажете на кого са засегнати икономическите интереси и защо имаше много проверки срещу вас?

Важно е да уточним, че в окръжна прокуратура е имало постъпили четири сигнала. Имам официално писмо от прокуратурата, това е записано. Два от тези сигнала бяха подадени от бившия служител Николай Марков, който беше съкратен от агенцията. Преди това е работил в структурите на Министерството на вътрешните работи и който е свързан с изграждането на скандална система за видео наблюдения в хотел „Шипка", където беше открита скрита камера. Двата от сигналите за т. нар. нарушения при храненето във военно-почивните домове на агенцията и за възлагането на външен одит бяха подадени от Николай Марков. По тях бяха извършени съответните проверки в рамките на закона и прокуратурата се е произнесла с постановления с отказа да образува досъдебни производства срещу мен поради това, че няма извършени престъпления. Другите два сигнала бяха т. нар. анонимен донос от бившия главен секретар Валери Христов.

Може ли да се каже, че хората, които работят в министерството от години са се обърнали срещу вашето назначение. Вие, самата, в писмо до медиите казвате, че сте назначена от партия ГЕРБ в агенцията, за да можете да прокарвате политиката на управляващата партия и сте срещнали, явно, някаква съпротива?

Длъжността, която заемах, като изпълнителен директор на изпълнителна агенция, е политическа длъжност, което означава, че трябва да се прилагат политиките на управляващата партия, която в момента е ПП ГЕРБ. Аз съм учредител на тази партия и пет години съм работила за прокарване на идеите за европейско развитие на България и така съм чувствала моето влизане в агенцията, че аз трябва да прилагам тези политики на практика и наистина смятам, че свърших огромна по обем работа, както по реформиране на държавната администрация, така по линия на антикорупционната политика, и на въвеждане на открито и прозрачно управление. Може би тези политики не се харесват на определени ведомствени кръгове, които имат икономически интереси, и това е предизвикало реакцията от страна на системата. До днешна дата министърът на отбраната, освен че на няколко пъти е коментирал мои действия, не ми е давал да се разбера, че той не е доволен от работата ми като изпълнителен директор на агенцията, че в агенцията се допускат нарушения, които да му дадат повод да поиска моето освобождаване от длъжност.

Вярна ли е информацията, че на няколко пъти при ваши срещи с премиера Бойко Борисов вие сте докладвали срещу военния министър Аню Ангелов?

Прочетох публикация в ежедневник. Категорично, не съм докладвала ПП ГЕРБ. Аз съм си написала докладна записка до министър Ангелов, която подадох по официалния ред през деловодството на Министерството на отбраната в началото на април тази година. В докладната записка на четири страници обяснявах какви трудности, на ведомствено ниво, срещам при реализиране на политиките на агенцията. Дадох конкретни примери как се саботират мои предложения, как не се отпускат необходимите финансови средства, за да работи агенцията и определени предложения за законови решения не получаваха своя отговор поради различни бюрократични причини.

Какво ви пречеше, министър Ангелов и неговото политическо ръководство или някой друг?

По-скоро администрацията на Министерството на отбраната. Това министерство, според мен, не представлява интересите на ПП ГЕРБ, тъй като на възлови места в него все още работят хора, свързани с предишното управление, които очевидно не искат да приемат новите методи на работа.

Вярна ли е информацията, че Петър Манолов, който досега беше ваш заместник и сега временно ще оглави агенцията, е партиен шеф на военния министър Аню Ангелов? Манолов оглавява партийната структура на ГЕРБ, в която и военният министър е член.

Да, доколкото ми е известно Петър Манолов управлява организацията на ГЕРБ „Възраждане", където е бил приет за член и министър Аню Ангелов.

Смятате ли, че това може да се окаже някакъв мотив за вашата смяна?

Не мога да кажа дали това е мотив, но преди да бъда назначена на поста изпълнителен директор, аз се явих на интервю с други девет кандидати за длъжността, която заех в края на август 2009 година и тогава един от тези останали девет кандидати беше Петър Манолов. Тогавашният военен министър Николай Младенов реши и предложи на мен да поема агенцията, след това по настояване на Аню Ангелов, който тогава беше зам.-министър на отбраната, Петър Манолов беше назначен за заместник изпълнителен директор в агенцията.

Има ли фирми, които вие сте избрала и са били доставчици на храни, услуги за социалната агенция, които са били избрани без обществена поръчка?

Не, категорично мога да кажа. В агенцията по време на моето управление бяха проведени над 40 обществени поръчки и нито една от тях не беше отменена от Комисията за защита на конкуренцията или от Върховния административен съд, което за мен е достатъчен показател за качеството на работата на юристите и за спазването на всички законосъобразни процедури.