Анджим Чоудри: Един ден знамето на исляма ще се вее над Белия дом!
Анджим Чоудри: Един ден знамето на исляма ще се вее над Белия дом! / снимка: Reuters, архив
Анджим Чоудри: Един ден знамето на исляма ще се вее над Белия дом!
41329
Анджим Чоудри: Един ден знамето на исляма ще се вее над Белия дом!
  • Анджим Чоудри: Един ден знамето на исляма ще се вее над Белия дом!

44-годишният Анджим Чоудри е един от водачите на мюсюлманите във Великобритания и по-специално на тези, които са привърженици на по-радикалните идеи. Съратник на скандалния духовник Омар Бакри и организатор на „Ислям фор Ю Кей” и „Ал Мухаджирун”, Чоудри стана известен през последните дни и с това, че се осмели да отслужи погребална молитва (дженаза) за убития лидер на „Ал Кайда” Осама бин Ладен пред американското посолство в Лондон. Радикалният духовник живее със съпругата и четирите си деца в предградието Илфорд на британската столица. Анджим Чоудри говори пред Дарик за смъртта на Осама бин Ладен, за радикалната концепция на исляма и възхода на тази религия през последните години в Европа.

Каква е Вашата и на организацията Ви реакция на смъртта на Осама бин Ладен?

Шейх Осама бин Ладен се счита за „Емирът на джихада” от мюсюлманите в света и смъртта му е от огромно значение за всички. Всички негови изявления бяха коментирани от световните лидери - такава беше тежестта и въздействието на личността му. Шейх бин Ладен е човек, който се принесе в жертва за доброто на исляма. Беше поставил сам себе си в много рисково положение. Разбира се, той беше невероятно богат, но въпреки това даде всичко свое, за да разпространява исляма и да освободи мюсюлманските земи. Така че, разбира се, гледам на смъртта му като на нещо много тъжно за мюсюлманите. Но казвайки това, той умря без да е бил залавян или изтезаван и според всички сведения той умря като „шахид”, т.е. като мъченик. Защото той се е съпротивлявал на американците, когато са го открили и убили. И това е нещо, за което ние трябва да се радваме, защото той желаеше това, докато беше жив.

Значи мюсюлманите по целия свят сега ще го считат за мъченик?

Да, разбира се, смятам, че той е обичан от мюсюлманите и мразен от немюсюлманите. Но все пак има и непринадлежащи към нашата религия, например в Южна Америка, които му се възхищават заради това, че се е опълчил на великите сили. Не забравяйте, че той се е бил и срещу руснаците, и срещу американците. Вярвам че шейх Осама бин Ладен и неговите братя в „Ал Кайда” са причината да се срути американската икономика след 11 септември. Те започнаха войните в Афганистан и Ирак, защото почти са изразходили собствените си ресурси, те са на прага на икономически срив. Така че това е феноменално постижение на тази личност и неговите братя.

Трябва ли Америка и Европа да очакват някакъв вид реакция от мюсюлманите по света и особено от тези, живеещи в западните страни?

Да, без съмнение. От мюсюлманите, които в момента извършват джихад и които припознават шейх бин Ладен като „Емирът на джихада”. Не става въпрос само за хора в Афганистан и Ирак, а също така и в Сомалия, в западните държави и в много други страни. Те сега ще искат да докажат, че джихадът не започва и не свършва с един човек. Щом не е свършил с пророка Мохамед, Бог да го благослови и с мир да го дари, когато той е умрял, как би могъл да свърши със смъртта на шейх Осама бин Ладен? Няма как. И следователно вярвам, че ще има действия и ще се създаде по-вражеска среда за американците и британците, които в момента се сражават във войната.

Освен Америка и Великобритания, има ли според вас други държави, които трябва да се чувстват заплашени?

Едно от нещата, които обявиха от „Ал Кайда” преди смъртта на бин Ладен е, че за момента не бива да има атентати в мюсюлмански държави заради революциите там и те не искат лидерите да се възползват от присъствието им. Поради това е по-вероятно да се извърши операция в западна държава - във Франция, може да е в сърцето на Европа или Америка. Но помнете - „Ал Кайда” не прибързват с нещата, те си вършат задачите с прецизна точност и опустошаващи последствия. Така че, когато се случи това, което планират, целият свят ще разбере за него.

Много атентати се случиха и в мюсюлмански държави - в Мароко, преди време в Истанбул. Каква е причината за това?

Когато се извършват операции на мюсюлманска територия, това не означава, че те са насочени към мюсюлмани - това често се случва, защото американците, британците или техни западни съюзници имат някакви интереси в тези държави. Да вземем за пример операциите на остров Бали - те бяха срещу курорта, срещу западни ресторанти - места, където индонезийските мюсюлмани рядко ходят. По-скоро западните граждани ги посещават по време на ваканциите си и те са целта на атентаторите. Затова, въпреки че атентатите понякога се случват в мюсюлмански държави, целите винаги са хора, които се борят срещу мюсюлманите или техни поддръжници.

Нарекохте Осама бин Ладен „Емирът на джихада” - което означава, че го считате за лидер, който ислямския свят е загубил. Ще излезе ли скоро негов заместник и ако е така, кого виждате в тази роля?

Да, без съмнение, „Ал Кайда” ще има необходимост от заместник и за момента втори в организацията е шейх Айман аз Зауàхири. Той незабавно ще поеме ръководството. А ако искат и него да заменят, тогава без съмнение ще се съберат лидерите и ще го обсъдят. Но за момента лидер е Айман аз Зауахири.

Срещал ли сте се някога с Осама бин Ладен?

Не, никога не съм имал възможността да се срещна с него, но още през 1996 г. на събития на организацията ни „Ал Мухаджирун”, канехме пратеници на шейх Осама бин Ладен, както и други видни личности. Така че познавам делото му поне от 15 години. Смятам, че „заветът му”, така да го наречем, ще просъществува векове напред. Мисля, че когато хората поглеждат назад към XXІ-ви век и си задават въпроса: „Кой беше човекът, който се опълчи на кръстоносците?”, ще казват, че това е бил шейх Осама бин Ладен и „Ал Кайда”. Затова смятам, че оставя огромно наследство след себе си.

Смятате ли, че има така наречения „сблъсък на цивилизациите” между исляма и християнството? Това е клише, което обичат да използват много коментатори…

Мисля, че сблъсъкът не е чак толкова между исляма и християнството, защото християнството е духовна вяра, а не идеология. Така че ако един християнин вярва в посланието „Дайте на царя царското, а на Бога - Божието”, той няма вътрешен конфликт, ако иска да речем да свали един режим. Конфликтът, който съществува, е по-скоро между капиталистическия свят, където хората вярват в либералната демокрация, свободата и секуларизма, и онези, които вярват, че „суверенитетът” принадлежи на Бога. Мюсюлманите вярват, че суверенитетът и превъзходството принадлежат точно на Бога и искат да въведат шариàта, докато другите хора вярват, че те принадлежат на човека - и това е истинският сблъсък в днешния свят. Между тези, които вярват в човешките закони и тези, които вярват в Божия закон. И този сблъсък се разиграва в Ирак, Афганистан, Чечения и в много други краища на света. Мисля, че много християни виждат потисничеството, агресията и двуличността на човешките закони, също така съществуват и различните видове насилие на мнозинството над малцинството. Примери за това са забраната за носене на фереджета във Франция, за строеж на минарета в Швейцария, липсата на човешки права в затвора в Гуантанамо, както и в редица други места… Аз съм сигурен, че и християните недоволстват от тези неща и си дават сметка, че има потисничество от страна на режимите. Има и много християнски организации, които се борят за освобождаване на обществото от оковите на човешките закони. Тези хора ще намерят приликите между религиите. Но от друга страна, християнството няма обща система, която да властва над него.

Но нали все пак има католици, които виждат папата като техен духовен водач и много от тях се обръщат първо към него, и после към политическите си лидери?

Това е така, но папата все пак е част от цялата тази духовна система. Ако вярвате в посланието „Дайте на царя царското, а на Бога - Божието”, значи вярвате в секуларизма - по този начин оставяме религията в църквата, джамията и синагогата, докато нещата от обществото се оставят на лидера, който и да бил той. Затова, ако погледнем в сърцето на Европа - в Испания повече от 800 години мюсюлманите, евреите и християните са живеели рамо до рамо като са им били задоволявани нуждите от храна, дрехи и подслон. Дори в много други части на Европа - Швейцария, Швеция, Кипър, островите Крит и Родос, дори в България. Така че в крайна сметка може да се живее заедно - затова не мисля, че има противоречие между исляма и християнството.

Вашият съратник Омар Бакри призова преди време всички мюсюлмани да напуснат Европа, за да могат някой ден да се върнат, завоювайки я. Как смятате, че трябва да се извърши едно такова завоюване?

Има четири начина шариàта да се въведе, където и да било. Първият е народа сам да приеме исляма, вторият - част от обществото, като например армията или лидерите, да го въведат насилствено, например чрез преврат. Третият начин е някъде другаде да се установи мюсюлманска държава и чрез външната си политика тя да присъедини други земи към себе си. И последният е това, което се случва днес в Ирак, Афганистан и на други места - шериатът да влезе във властта, било то чрез насилие или не. Аз виждам, че е възможно това да стане, въпреки че не ми се вярва то да се случи по пряк път във Великобритания. По-скоро ще бъде въведено другаде в света и чрез външната политика на съответната държава Обединеното Кралство ще бъде анексирано – това е съвсем реална възможност.

Като че ли в християнския свят до голяма степен се губи популярността на религията, особено сред младите. Има ли подобна тенденция в ислямския свят?

Напротив, дори смятам, че има възраждане, особено в сърцето на Европа. Ислямът е най-бързо растящата идеология и религия. Джамиите са пълни с млади хора, а всичките ми студенти са под 25-годишна възраст, много от тях са 15-16 годишни. Затова виждам как Аллах е възродил младите, те се завръщат към исляма и искат да се борят за него и да го въведат. Така виждам знаците на неговото възраждане из целия свят. Има много места като Сомалия, Ирак и Афганистан, където проектът да се установи шериата е на прага да се осъществи. Виждам как се случва нещо голямо, Аллах знае колко голямо е то и колко бързо ще се развие. Така че не, не вярвам че ислямът е в същата позиция като християнството, по-скоро има едно цунами от хора, които приемат тази вяра из цяла Европа.

В България например векове мюсюлмани, християни и евреи са живели заедно в мир…

За която и държава да говорим, за мен най-важното е тя да има система, която да осигурява основните потребности на хората като храна, облекло и подслон, и да закриля правата им, достойнството, както и да има безплатен достъп до ток, газ, вода… Защото все пак основните житейски ресурси са безплатни при шериата - мисля, че това е типът система, която хората биха желали, защото мисля, че им е писнало да бъдат експлоатирани. Защото  днес и на Изток, и на Запад, съществува експлоатация под формата на порнография, алкохол и наркотици и това са много от големите световни индустрии. Тези неща са създадени, за да бъдат експлоатирани от човешките закони и чрез тях хората остават на прага на беднотията, в същото време най-простичките и основни нужди не се осигуряват. Затова, ако разкараме тези големи индустрии, както би направил исляма, и подсигурим основните нужди – мисля, че това е нещото, което хората искат. Аз не мисля, че тях ги интересува как ще наречем тази система – ние я наричаме шериат. Друг, който просто желае да му се предоставят основните житейски нужди, би гласувал с готовност за този закон и с удоволствие ще го приеме. И всъщност точно това предлагаме - освобождението от човешките закони, от оковите и от робуването на големите индустрии.

А вярвате ли в прогнозата на същия Омар Бакри, че един ден ислямското знаме ще се вее над „Даунинг стрийт”? Това метафора ли е?

Ние вярваме в думите на пророка Мохамед, Бог да го благослови и с мир да го дари, който е казал: „Аллах ми показа Изтока и Запада, и властта на моята нация ги покриваше изцяло”. Затова да - ние вярваме, че някой ден шериата ще властва над целия свят. Така че метафорично казано, знамето на исляма някой ден ще се вее над „Даунинг стрийт”, над Белия дом, над френския парламент и навсякъде… и ние това целим, това е обещанието на Аллах… Но, разбира се, кога и как точно това ще се случи е в Божиите ръце. Но ние се стремим към това, вярваме го и сме в готовност да си дадем живота, за да го видим изпълнено.

Да се върнем отново към Осама бин Ладен… Има твърдения, че операцията срещу комплекса, в който се е намирал, нахлуването в базата му всъщност не се е случило. До този момент американското правителство все още не е представило доказателства…

Ами всъщност тази информация излезе три дни по-рано - поне за тези, които за запознати, тоест в мюсюлманските общества, че „Лъвът е в опасност” и че „Лъвът е убит”. Всъщност всичко това не се е случило в деня, в който официално се съобщи. Доколкото съм осведомен, тази операция се е състояла в петък. И смъртта е потвърдена. Т.е. ние знаем, че американците и особено медиите, обожават да лъжат и да творят пропаганда. И те са казвали много пъти в миналото, че са залавяли шейх Осама бин Ладен или че са го хващали в капан,  но конкретно в този случай всъщност той наистина е загинал. Не ги упреквам, защото това все пак е същността на западните медии и на правителствата.

Казвате, че Осама бин Ладен е бил убит още в петък?

Да, доколкото знаем, всичко се е случило три дни по-рано от обявеното!

А каква е всъщност реакцията сред мюсюлманите конкретно във Великобритания?

Аз вярвам, че има хора, които обожават шейх Осама бин Ладен - те са вярващите, които се придържат към шериата и вярват в джихада. Има и други, които са на различно мнение, но в крайна сметка, не вярвам че тези хора разбират идеята за джихада, нито разбират за какво се е борил бин Ладен. И мен не ме интересуват мненията им, интересувам се само от Истината. Защото не хората правят Истината - Истината е една и когато я знаеш и знаеш какво проповядва исляма, тогава можеш да разпознаваш кой вярва в тази Истина.

Вярвате ли, че Осама бин Ладен наистина е бил погребан в морето?

Много е трудно да се отговори на този въпрос, но всъщност не бих се изненадал това да е така, защото смятам, че те са загрижени за това хората да не разберат истината за случилото се с него. Те не искат да отдават каквото и да било уважение на мюсюлманите като цяло - това е начин да ни унижат. С това си действие, те ни казват: „Вижте как изхвърляме вашия лидер в морето!”. Те ни показват как властта е в техни ръце. Много прилича на случаите в затвора Абу Граиб, във военната база „Баграм” и в Гуантанамо… Измъчването и унижаването на мюсюлманите за тях е начин да ни кажат: „Вижте - властта е в нас!”. Смятам, че това е посланието, което се стремят да ни изпратят. Но всъщност истинският резултат на действията им е точно обратен, защото това просто ще засили враждата на мюсюлманите срещу самите тях. И според мен, това е нещо, което те не желаят.

Американците казват, че са го погребали в рамките на 24 часа за да уважат мюсюлманската традиция…

Всъщност изискването е да бъде погребан, колкото се може по-скоро и това трябва да се случи до три дни. Но традицията е, че трябва да бъде погребан там, където е умрял и то без да се наранява тялото. Пророкът е казал, че мъртвото тяло чувства точно толкова болка, колкото и живото. Съответно не бива да се вреди на тялото. Трябва само да се измие и да се погребе. Но разберете, за човек който е шахид - т.е. мъченик, не се прави дженаза, погребална молитва, и не се мие тялото, а просто се погребва така, както си е с дрехите. Това е изключение и следователно шейх Осама бин Ладен заради начина, по който е умрял, следва да е бил погребан така.

А разрешено ли е човек да бъде погребан в морето?

Да, ако умре докато е в морето, е разрешено - обвива се тялото, закача се тежест и се погребва. Защото може да се случи мореплавателите да са в морето дълго време, също така е разрешено да бъде върнат на брега и там да се погребе. Но както Ви казах, фактът че е умрял далеч от морето, а после е бил погребан там - това е извършено с цел да се унижи мюсюлманското общество.