Бойко Станкушев: Реформаторският блок прилича на съшито от парцали одеяло
Бойко Станкушев: Реформаторският блок прилича на съшито от парцали одеяло / снимка: DarikNews.bg, Плевен

Вторият в листата на партия Синьо единство за предстоящите избори за Европарламент Бойко Станкушев сподели на среща с журналисти в Плевен, че е решен за максимална откровеност в кампанията.

За него първопричината да вземе това решение е отчаянието от така наречения български преход. „Преход сбъркан и пълен с манипулации, фалшификации и с измами. Преход, така планиран и осъществяван от своите сценаристи, че зад привидната абдикация от политическата власт да се заграби цялата икономическа власт - нещо което се осъществи”, каза Станкушев.

Той добави, че зад паравана на европейското членство и членството в НАТО в удобен момент, който според него е настъпил през последните месеци, се направи опит за възстановяване на геополитическата зависимост на България от Русия.

Бойко Станкушев обясни, че е решил да се включи в политическите процеси, на които е бил свидетел в 35-годишния си опит като журналист, защото „при апатията, която е обзела всички, всеки един глас, който има куража да каже колко страшно е случващото се би бил полезен”.

Според него, за да има нормално „дясно”, то трябва да стъпи на нормални принципи - тези, които са създадени и написани от бащите на демокрацията. „Създавайки платформата Синьо единство, целта ни е именно това и тук са големите ни различия с някои от по-популярните представители на десните формации?”, каза Станкушев.

Той посочи, че Реформаторският блок според него е образувание, в което има силни фигури и бивши автори на сериозни политически решения от ДПС, както и хора, „които се самоназоваваха либерали - от НДСВ. Задавам си въпроса „Кое е това, което ги свързва?”, коментира Станкушев и добави, че за него Реформаторския блок по-скоро му напомня на Отечествения фронт от годините на социализма у нас.

Вторият в листата на Синьо единство сподели, че до преди няколко седмици е било възможно участието на платформата в Реформаторския блок: „Ако се бяха опитали да обединят свободни, десни и смели, мислещи и инициативни хора в нещо ново, но то да бъде партия”, уточни Станкушев и коментира, че в момента Реформаторският блок прилича на "съшито от парцали одеяло”.

От Синьо единство, чийто водач е Надежда Нейнски заявиха, че тяхната евро листа ще е единствената дясна листа на предстоящите избори.

В пресконференцията на Синьо единство на 22 март участие взеха още Моньо Христов, председател на Гражданско сдружение Обединени земеделци и демократи и четвърти в европейската листа, както и д-р Цветан Костов и Стефан Ганев.