Зърнените храни трябва да присъстват все по-малко в менюто, с какво да ги заменим?
Зърнените храни трябва да присъстват все по-малко в менюто, с какво да ги заменим? / снимка: Thinkstock/Getty Images
Зърнените храни трябва да присъстват все по-малко в менюто, с какво да ги заменим?
91253
Зърнените храни трябва да присъстват все по-малко в менюто, с какво да ги заменим?
  • Зърнените храни трябва да присъстват все по-малко в менюто, с какво да ги заменим?

Нови научни доказателства показват, че в хранителния ни режим трябва да присъстват все по-малко зърнени храни. Противно на твърденията, че зърнените храни са неразделна част от всяка диета, тяхното място трябва да бъде изместено от зеленчуците, посъветва ендокринологът от столичната болница „Лозенец" доц. Малина Петкова.

Днес е полезно, утре - вредно: 9 мита за здравословното хранене

Пред Дарик специалистът допълни, че всеки човек на възраст над 40 години трябва веднъж годишно да се изследва за диабет. Хората също така трябва да имат предвид и размера на талията си и да не й позволяват да надхвърля 84 см за жени и 92 см за мъже.

Колко трябва да е талията при мъжете и жените, за да са здрави?

През 2012 година Дружеството по ендокринология провело у нас изследване за разпространението на диабета и експертите установили, че то е над 9 на сто. Доц. Петкова не би се учудила, ако понастоящем - четири години по-късно, този дял вече е достигнал 10 на сто. По думите й обаче проблемът е, че всеки втори от тези хора няма доказан диабет, тоест той не е диагностициран, а има такъв.

Каква е причината диетите за лечение на диабет да не постигат желания ефект?

Затова е изключително важно всеки пациент над 40 години да бъде изследван поне веднъж годишно за това заболяване.

Седем уж истини за здравето ни

"В нашето проучване доказахме, че рискът за диабет нараства след 40-тата година. Рискът за диабет е много висок при пациенти с артериална хипертония и се свързва с обиколката на талията", каза доц. Петкова. Тя посочи, че обиколката на талията не бива да надвишава 84 сантиметра за жените и 92 сантиметра за мъжете. Стремете се да поддържате обиколка, която е близка до посочената, съветва ендокринологът.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Препоръките за хората с диабет са здравословните съвети за обществото, като и тук има някои промени в последно време поради това, че са натрупани нови научни доказателства. Те променят мястото на зърнените храни, като ги изместват зеленчуците.

Специалните „диабетични храни" са мит!

"Зърнените храни все по-малко и по-малко трябва да бъдат в нашия хранителен режим. Повече зеленчуци трябва да присъстват в менюто ни", каза доц. Петкова, като подчерта, че съветът е към обществото като цяло.