"Сирийците пристигат в страната, на тях им намират жилище, а на нас не могат", заяви в ефира на Нова телевизия жител на ромската махала в Гърмен, където вчера бе възобновено събарянето на незаконните постройки.

Ромите от Гърмен плашат с протест пред парламента

"Тези хора са неграмотни, аз ги съжалявам. Опитвам се на 2-3 години да ги вкарам в правия път", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Тя отрече обвиненията, че на ромите не им е било обяснено какво трябва да направят, за да си осигурят подслон след срутването на домовете си. „Те отказаха каквото и да било настаняване в държавно, общинско или частно жилище”, заяви кметът.

"Тези хора нямат никакво намерение да напускат родното си място. Лиляна Павлова има да отговаря на много въпроси", заяви лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, като допълни, че трябва да се намери начин жителите на "Кремиковци" законно да заживеят там.

"Искам своеволията на ДПС да спрат. Лиляна Павлова просто е спазила закона. Не знам дали господин Кънчев е на страната на беззаконието или на закона", заяви Иван Байрактаров, един от лидерите на протеста срещу ромските постройки в Гърмен.

"Там има незаконно строителство. Има къщи от по три етажа, а тези хора се водят социално слаби. Има някакво голямо недоразумение - тези хора разполагат с пари", категоричен бе Байрактаров.

Галъп: Откъсването на ромите от обществото изглежда застрашително

Междувременно стана ясно, че ромската общност в Гърмен готви шествие и мирен протест пред общината.

Източник: Novanews.bg