Ромите от Гърмен плашат с протест пред парламента
Ромите от Гърмен плашат с протест пред парламента / снимка: БГНЕС, архив

Рано тази сутрин ромите от махалата край Гърмен наеха сами багер за 200 лева, който събори двете, останали от вчера за събаряне, масивни къщи.

Междувременно пред бТВ тази сутрин жители на махалата съобщиха, че се готвят за протест пред парламента в четвъртък. Местните обявиха, че в протестите ще ги подкрепят роми и от Велинград и Благоевград.

Те заплашиха още, че да блокират и пътя за Рибново и Ковачевица.

Напрежение в Гърмен заради бутането на незаконни постройки

В ранния следобед вчера ромите започнаха да изнасят покъщнината от триетажната къща на пастора в махалата, както и от 2-етажната без плочи и странични колони пред пасторската. Керемидите от къщата на евангелисткия пастор бяха прибрани, а тези от намиращата се пред нея - хвърляни от покрива на земята, където се чупеха.

За да не плащат на държавата за принудителното събаряне, снощи ромите наеха багер, който рано тази сутрин започна събарянето на двете къщи.

Галъп: Откъсването на ромите от обществото изглежда застрашително

На 29 юни бяха съборени първите пет от незаконните 124 постройки в „Кремиковци”, вчера бяха разрушени още четири къщи. Така с двете, съборени тази сутрин, общо бутнатите постройки в гетото край Гърмен станаха 11. Според уверенията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да бъдат съборени и останалите 113 къщи, въпреки че ромите категорично отказват да бъдат настанени в други обществени и частни сгради.

Къде ще прекарат наближаващата зима останалите без покрив над главата деца и възрастни до момента остава неясно. За сега те се настаняват при близки и съседи в махалата.

Източник: БГНЕС