Жена хвърли през балкона 5500 евро и злато на телефонни измамници

/ ThinkStock/Getty Images
Възрастна жена от Монтана стана поредната жертва на телефонните измамници в града.
 
В събота 79-годишната баба хвърлила от балкона си 5500 евро, 1800 лева и 10 грама златни накити на измамник, който чакал долу.

Възрастна жена се прости с 12 хил. лв. след телефонна измама
 
По познатата вече схема жената била заблудена, че помага на полицията - непознат се обадил на домашния й телефон, представил се за криминалист и заявил, че участва в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. За целта тя трябвало да хвърли от терасата всичките си пари и ценности и да изчака, докато "полицаите заловят измамника" и се обадят да върнат парите. Час след като ги хвърлила, жената се усъмнила, че ще й ги върнат и се обадила в полицията. Така разбрала, че е измамена.
 
По случая е образувано досъдебно производство, измамниците се издирват.

Кои са схемите на телефонните измамници
 
От началото на тази година в Монтана станаха над 50 подобни измами. В някои от случаите жертвите дадоха по 30 000 лева, а някои от тях пътуваха до София или Плевен, за да оставят парите си на указани от измамниците места.
 
Още преди година полицията в Монтана разработи и напечата листовка с указания как хората да се пазят от телефонни измами.

Жена остави 5000 лева в казан за смет на мним полицай
 
В листовките пише да не се оставят пари извън дома без да се провери случаят в полицията, да се звънни при всяко съмнително обаждане от непознат и т.н. Листовките бяха разпространени в градовете на региона чрез кварталните полицаи и в селата чрез кметовете.

Държавата не знае какво да прави с отнетите къщи на телефонни измамници
 
Въпреки това измамите не спират и често жертвите дават последните си спестявания.
БТА