/ iStock/Getty Images1
През голяма част от октомври ще се радваме на слънце, златна есен и топло, меко време. 

Най-високите температури през месеца у нас ще бъдат около средата на първото десетдневие, в повечето места между 28 и 33 градуса, но в отделни райони ще достигнат 35-36 градуса. Най-ниските температури през месеца ще са между минус 1 и 4 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

есен
iStock/Getty Images


Тази година през октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 литра на квадратен метър, за останалите - между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

море
iStock/Getty Images

След захлаждането в края на септември, още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6 октомври вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35-36 градуса.

Около 6-7 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

В самия край на десетдневието се повишава вероятността за превалявания.

есен
iStock/Getty Images

През второто десетдневие на октомври температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. През периода 12-18 октомври времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода отново ще има вероятност за превалявания. През втората - тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и с ниска облачност в сутрешните часове, прогнозира Марияна Попова.

есен храна
iStock/Getty Images