Държавен фонд „Земеделие“ отваря подмерките COVID 1 и COVID 2
От 19 август Държавен фонд „Земеделие“ отваря приема на заявления за подпомагане по подмярка "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 и подмярка "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2". Кандидатстването е възможно до 21 септември.

По COVID мерките ще се подпомагат земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, групи и организации на производители, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Земеделският фонд приема документи по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя"

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

Допустими за подпомагане ще бъдат земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020 или кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2019 г.

Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици). Допустими за финансиране по COVID 2 също ще бъдат кандидатствалите за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. Също така земеделски стопани, които отглеждат свине и/или птици, ще могат да кандидатстват в случай че са одобрени за предоставяне на държавна помощ през 2019 г. по схема "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците" и/или схема "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете".

Финансовата помощ по мерките се изплаща под формата на еднократна сума. Таванът на подпомагането за един земеделски стопанин по подмерките COVID 1 и COVID 2 е не повече от левовата равностойност на 7000 евро.

Заявленията за подпомагане ще се приемат в общинските служби по земеделие.