Здравните институции са дискриминирали момиче с епилепсия
Здравните институции са дискриминирали момиче с епилепсия / снимкa: sxc.hu
Здравните институции са дискриминирали момиче с епилепсия
25044
Здравните институции са дискриминирали момиче с епилепсия
  • Здравните институции са дискриминирали момиче с епилепсия

Здравните институции са извършили дискриминация под формата на тормоз или по признак „увреждане" спрямо момиче с епилепсия. Това е становището на Комисията за защита от дискриминация, която е разгледала случая. Здравословното състояние на момичето се е влошило, след като през 2006 година Националната здравноосигурителна каса е заменила лекарството, с което 24- годишната Людмила се е лекувала, с друг медикамент. Това е довело до алергична реакция и рязко влошаване на здравословното й състояние.

През 2006 година около 4000 души с епилепсия са принудени да заменят оригиналното лекарство, с което са се лекували до момента, с Генерик. Впоследствие състоянието на повечето пациенти се влошава. 24-годишната Людмила е един от тези пациенти, а майка й решава да подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация, разказва председателят на Фондацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева: „Получи тежка алергия и влошаване на състоянието с много пристъпи и лежа в „Пирогов".

Впоследствие здравните власти решават да върнат оригиналното лекарство към листата на медикаменти, които заплаща здравната каса. Вчера от касата съобщиха, че се обмисля вариант как в тази листа да влязат повече генерични лекарства, а ако пациентът реши, че иска да ползва оригиналните, да си ги заплаща от джоба. Събева разказа, че има информация, че отново лекарство за епилептици ще бъде заменено с Генерик и тогава отново хиляди пациенти ще бъдат принудени да сменят терапията и лечението си.