/ БГНЕС
27 млн. лева повече в бюджета за здравеопазване ще предложи ресорният министър Кирил Ананиев. Това стана ясно след среща между него и представителите на ПГ на Обединени патриоти. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджетът на НЗОК, който в четвъртък ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

407 млн. лв. повече за болниците от догодина

С 14 млн. лева, от които 7 млн. за джипитата, да се увеличат средствата за извънболничната помощ догодина. За стоматологична дейност пък да бъдат заделени с 10 млн. лева повече. Около тази идея са се обединили здравният министър Кирил Ананиев, председателят на здравната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова и депутати от ОП.
 
Според Кирил Ананиев в момента в никакъв случай не бива да се намаляват други дейности, като болничната помощ или лекарствата.

По време на среща, състояла се днес в Народното събрание, трите страни са взели решение допълнителните средства да бъдат набавени от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

Създават фонд, който ще спасява болниците пред фалит (ВИДЕО)

От своя страна депутатът от Обединени патриоти Калин Поповски подчерта, че за първи път министър финансист разбирал добре проблемите на здравеопазването, вероятно и защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК.

"Може би и чрез регулиране на финансите ще стигнем до оптимизация в здравния сектор, която дълго време не е постигана като секторна политика", каза още Поповски.

Все по-често болниците прибягват до евтини антибиотици

В началото на месеца от Лекарския съюз обявиха, че за реално задоволяване на нуждите на населението, за извънболничната помощ са необходими 23 млн. лева повече. Тогава лекарите изразиха недоволство от планираното увеличение на парите в сектора и прогнозираха фалити на здравни заведения.