/ Thinkstock/Getty Images
Това предвижда проектобюджетът на Здравната каса
Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса. Документът вече е одобрен от Надзорния съвет на институцията. Окончателните му параметри ще бъдат определени от депутатите.

Създават фонд, който ще спасява болниците пред фалит (ВИДЕО)

Надзорният съвет на Здравната каса предлага догодина да разполагаме с допълнителни над 407 млн. лв. По-голямата част от увеличението ще се разпредели между болници и лекарства, но се предвижда ръст и при лекарите специалисти, както и джипитата.

Според общопрактикуващите лекари предвиденото увеличение от 200 000 лева е символично. Те настояват за увеличение от 25 млн. лева. Предлагат парите да отидат за детско здравеопазване, ваксинопрофилактика и профилактични прегледи. Настояват Касата да плаща повече за всеки пациент и да увеличи цената на профилактичните прегледи и тези на хронично болните.

Дълговете на болниците нарастват

"200 000 лева е цената на един луксозен апартамент в София. По-добре хич да не ги бяха давали, защото те сега ще продължат да говорят, че все пак е увеличен с 200 000, това е дебелоочието", коментира д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Здравни експерти приветстват общото увеличение на бюджета, но с едно наум.

По морето се вика линейка и за обриви и оплаквания от препиване

"Те са 400 млн. лв. повече от планираните за 2017 г., но са 300 млн. повече от реално разходваните. Освен това Здравната каса има отложени плащания от 2017 г. и дори по-стари", обясни пред бТВ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Дебатите около разпределението на парите за здраве предстоят. От следващата година Здравната каса трябваше да започне да плаща за зъбни протези. От Българския зъболекарски съюз обаче предупредиха, че с предвидения бюджет това е невъзможно да се случи.