/ ThinkStock/Getty Images
Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК
94341
Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК
  • Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК
До 400 млн. лв. повече за здраве предлагат от Лекарския съюз в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина.

От съсловната организация поискаха още оперативният резерв на касата да се намали от 10 на 5% от всички средства за здраве. Идеята обаче е този резерв да не се разблокира в първите месеци на всяка следваща година, а да се съхранява за извънредни обстоятелства като природни бедствия, засилен бежански поток или влошена епидемиологична обстановка.

Над 100 млн. лева не достигат на Касата за плащанията до края на годината

Според лекарите, ако тези предложения влязат в сила, те ще гарантират спокойствие в системата и няма да позволят образуването на дефицит в бюджета.

"Ние предлагаме бюджет за медицински дейности в първичната медицинска помощ, извънболничната такава и болничната помощ, и медико-диагностичните дейности лабораторната и образна диагностика и медицинските изделия. Това е, което БЛС договаря", поясни председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.
 

БГНЕС, архив


"Постижимо е, напълно нормално и не е въпрос на каприз. Няма основание и логика да се твърди, че парите изтичат в пясък, парите и без това са малко. С тези наши предложения ние смятаме, че можем да балансираме системата и да осигурим нейното спокойно и сигурно действие и съществуване", заяви той.

И шефът на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

"Предложенията, които даваме за бюджет 2018 г., са балансирани. С други думи, колкото приходи ще влязат в здравноосигурителната ни система, толкова и ще бъдат разходите. Ние не искаме да натоварваме консолидирания национален бюджет . Това са пари, които влизат през системата на осигуряването", акцентира още д-р Грозев.