Здравната каса ще поеме лечението на децата с мукополизахаридоза
Здравната каса ще поеме лечението на децата с мукополизахаридоза / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравната каса ще поеме лечението на болните четири деца от мукополизахаридоза, обяви в Пазарджик министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Той обясни, че когато бъде установено рядкото заболяване при всички тях, лечението им ще бъде безплатно.

Преди дни Националния алианс на хората с редки болести алармира, че държавата от години отказва да поеме финансово лечението на мукополизахаридоза. Тогава те обясниха, че от 2007 г. съществува лекарство за болестта, но българското Министерство на здравеопазването отказва да заплати скъпоструващото медикаментозно лечение. През тези пет години починаха шест деца, едно замина със семейството си в Гърция, където получава лечението от тамошното здравно министерство. Други четири деца живеят у нас без да получават животоспасяващия медикамент, посочиха от алианса.

„Към момента повече от 360 деца в страните от Европейския съюз се лекуват с това лекарство. Това е ензимозаместваща терапия, която може да се сравни с терапията при диабета. Пациентът получава съответния ензим, който липсва в неговото тяло, и води един нормален живот”, разказа Владимир Томов от алианса на хората с редки болести. Той допълни, че годишното лечение на деца с диагноза мукополизахаридоза струва между 300 000 и 400 000 лева.

Още тогава Стефан Константинов коментира, че Министерството на здравеопазването няма да създава пречки за включването на която и да е от редките болести в наредбата, но отбеляза, че ръководството на НЗОК трябва да прецени дали има финансова възможност за това.

Днес в Пазарджик министър Константинов обобщи още, че няма промяна в епидемичната обстановка в страната, с изключение на Стара Загора, където има ръст на острите респираторни заболявания. Той изтъкна, че се очаква в петък там да бъде обявена грипна епидемия. В момента епидемия е обявена само в област Пазарджик и община Самоков.