/ Ралица Гълъбова
Затворници искат облекчен режим при интимни свиждания
100992
Затворници искат облекчен режим при интимни свиждания
  • Затворници искат облекчен режим при интимни свиждания
15 затворници с тежки присъди чакат Върховният административен съд да се произнесе по жалбите им за режима на свиждания с интимните им половинки. При закрити врати и изключителни мерки за сигурност съдът проведе заседание по делото, а част лишените от свобода бяха докарани от затворите в сградата на съдебната палата. Мъжете, повечето от които излежават доживотни присъди за убийства, настояват за облекчен режим при свиждания в затвора с жените и приятелките си, тъй като в момента това се случва при строг контрол от камери и надзиратели.

Ралица Гълъбова

Затворници у нас искат свиждания със секс, но насаме и без камери

15 от лишените от свобода и половинките на трима от тях настояват Върховният съд да отмени заповед на правосъдното министерство, според която интимните свиждания между затворници и половинките им се провеждат само в присъствието на надзиратели и се следят с камери. Според затворниците това нарушава основни техни права, тъй като са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот.
 
Днешното заседание се проведе при закрити врати от мерки за сигурност, тъй като жалбоподателите бяха със свалени белезници. Сред тях са Светломир Нешков, Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и др.
 
Някои от затворниците дойдоха с тениски с надпис: "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг".

Ралица Гълъбова

Възмутена, че не бе допусната в залата по време на днешното заседание, беше адвокат Елена Янкова от сдружение "Съвършена България", защитаващо правата на затворниците у нас:

Това дело представлява интерес, защото касае всички лишени от свобода, тъй като се касае за 4-часовите свиждания, които се провеждат в затвора. Много съм обидена от факта, че не съм допусната поне да присъствам в залата, тъй като делата в България са публични. Конкретни дела могат да бъдат засекретени и аз разбирам, че журналисти не се допускат, но адвокати да не се допускат и представители на организации, това е абсурдно“, каза Янкова. 

Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата на затворниците с решение в срок до един месец.