/ ThinkStock/Getty Images
15 затворници и техни интимни партньорки искат секс без камери и надзиратели в стаята, съобщава Lex. Осъдените искат Върховния административен съд да отмени заповед на правосъдното министерство, според която интимните свиждания между затворници и половинките им се провеждат само в присъствието на надзиратели и се следят с камери. Според затворниците това нарушава основни техни права, тъй като са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот. Подобна тяхна жалба вече е отхвърлена от Административен съд-София с мотива, че сигурността и общественият интерес имат превес над личния. Пред Дарик адвокат Михаил Екемджиев обаче сравни с перверзия фактът, че администрацията дава право на затворника за интимни контакти с партньор и в същото време го снима с камера. 

11 помилвани затворници за 2 години
 
Мнозинството от затворниците, подали жалбата, са с доживотни присъди за убийства. Сред тях са Светломир Нешков, Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и др.
 
Въпросните удължени 4-часови свиждания не са задължителни, а се дават като поощрение при добро поведение на затворниците. Според заповед на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията” към правосъдното министерство, обаче, въпросните срещи с интимния партньор се провеждат само в присъствие на надзирател и камери.
 
Адвокат Михаил Екемджиев коментира пред Дарик, че ако затворникът получи право на такова свиждане, е абсурдно да бъде сниман с камери:
 
„Логично е това, ако го има, да не се превръща в порно сериал, който да го гледа, който си иска. Това би имало смисъл, като някакъв бонус, в посока по-човешко отношение към затворниците, ако им се осигури някакво лично пространство и лично време. Защото всичко друго е перверзия. Зависи и какво е в основата на концепцията. Това, което знам, е, че то се прави с цел да има сексуално общуване, което освен всичко друго и разтоварва агресията. Така затворниците са по-безпроблемни и по-малко агресивни“.

Следят затворници и арестанти с електронни гривни
 
Според адвокат Калин Ангелов, който защитава Джок Полфрийман, проблемът може да се реши лесно с по-засилени проверки:
 
„Тези хора, които са там, са по 10-20 и повече години в затвора. Излиза, че според българската представа за рехабилитация в затвора, секс не съществува. Какво може да се случи за четири часа? Страхът е да им се внесе нещо, все едно така и така не им внасят. Ние след това с металотърсач или някаква проверка не можем да открием какво е внесено?! Ако има такъв проблем, ще го хванат. Ако се притесняват, че ще му донесат наркотици, първо, може да проверим хората, които влизат вътре, второ, може накрая, на излизане да му сложим един тест на лишения от свобода и ако има положителен резултат, да забрави за срещите за една или две години“, каза Ангелов.

ЦРУ обмисляло да прилага „серум на истината“ върху затворници
 
Михаил Екемджиев допълни, че вероятно няма и регламент какво се случва със записите от камерите:
 
„Да не говорим за това дали има регламент кой как използва тази информация, кой я съхранява. Това е чувствителна информация. За всичко може да се използва - и за  изнудване, и за злепоставяне“.
 
Калин Ангелов допълни, че подобно свиждане не трябва да е поощрение, а право на затворника, което да му се отнема при лошо поведение:
 
„Началникът на затвора става всичко. По-скоро трябва да бъде някаква форма на право. Ти да го имаш това право, пък ако направиш някакво нарушение, да ти отпадне. Тогава виждаш, че някакви такива страшни хора, които са с ужасяващи присъди за страховити неща, като им кажеш: „А сме те хванали тук в издънка, а няма да излезеш отпуска или няма да имаш свиждане“ и стават много по-меки“, посочи Ангелов.

Намериха части от пистолет в затвора във Враца
 
По света има множество различни варианти на подобни свиждания, като в повечето случаи се спазва уединението на затворника. В Канада например всеки затворник има право на 72-часова среща със свои близки веднъж на два месеца. Изключение се прави само при дисциплинарни наказания и риск от насилие над семейството на затворника. В Дания затворниците дори имат специални апартаменти, в които могат да се усамотят с партньора си до 47 часа. В Германия такива срещи също са възможни, но за тях се кандидатства. В Испания срещата трае 3 часа, а затворникът дори получава кондоми, душ и хавлия.
 
Заседанието на Върховния административен съд у нас трябва да се проведе на 15 март.